Dezinformarea rusă vizează campania electorală din Germania, spune think-tankul german german CeMAS, scrie Reuters
O campanie rusă de dezinformare încearcă să impulsioneze Alternativa de extremă-dreapta pentru Germania (AfD), să submineze partidele principale germane și să semene îngrijorări legate de economie înaintea alegerilor din 23 februarie, a găsit un think-tank german.
Grupul de reflecție german CeMAS a declarat că a urmărit sute de postări în limba germană pe platforma de socializare X în ultima lună, prezentând ceea ce spunea că sunt modele tipice ale campaniei de dezinformare Doppelgaenger a Rusiei împotriva Occidentului, pe care autoritățile germane, americane și franceze le-au denunțat anterior.
Campania, creată după invazia Ucrainei de către Rusia în 2022 pentru a submina sprijinul occidental pentru Kiev, răspândește linkuri către instituții de știri occidentale false care împărtășesc informații false, potrivit unui raport al ministerului german de externe publicat în iunie anul trecut.
Rusia a negat constant implicarea în campanii de dezinformare împotriva Occidentului.
În ultimele săptămâni, postările germane pe X au dat vina pe partidul Verzilor pentru problemele economice ale Germaniei, l-au criticat pe cancelarul Olaf Scholz pentru sprijinul său pentru Ucraina, i-au considerat pe conservatori ca fiind nedemni de încredere, dar au vorbit în favoarea AfD, a spus CeMAS.
Postările pe care le-a urmărit au partajat link-uri către site-uri web de știri germane falsificate sau către articole despre cele autentice care le susțin narațiunea sau pur și simplu imagini. Amplificate de rețelele de conturi false, aceștia au primit peste 2,8 milioane de vizualizări, a spus CeMAS.
Raportul vine cu o lună înaintea alegerilor pe care se așteaptă să le câștige principalii conservatori ai opoziției din Germania. Cu toate acestea, puterea AfD, sondajul pe locul doi, ar putea face aritmetica formării unei coaliții - și guvernarea în general - mai dificilă dacă poate schimba o minoritate care blochează.
Factorul Musk
În decembrie, AfD anti-imigrație a câștigat sprijinul proprietarului X, Elon Musk, care luna aceasta a găzduit și un chat live cu candidatul la cancelarul partidului, Alice Weidel, pe platforma sa.
Un sondaj publicat sâmbătă de sondajul INSA i-a aratat pe conservatori cu 29% și pe AfD cu 21% - de două ori mai mult decât a obținut la alegerile din 2021. Social-democrații lui Scholz erau pe locul trei cu 16% și Verzii cu 13%.
Agenția internă de informații a Germaniei (BfV) a declarat în noiembrie că a înființat un grup operativ pentru a preveni orice tentativă a unui stat strain de a influența alegerile federale .
Germania este al doilea cel mai mare susținător financiar și militar al Ucrainei, încercând să o ajute să evite invazia pe scară largă a Rusiei, care a început acum aproape trei ani.
Acest lucru a dus la o creștere bruscă a „comportamentului agresiv” al Moscovei față de Germania și alți aliați ai Ucrainei, a spus BfV.
Departamentul de Justiție al SUA a declarat anul trecut că operațiunea rusă Doppelganger este orchestrată de guvernul rus printr-un grup de agenții de marketing ruse.
????????????????????“RUSSIAN INTERFERENCE” NARRATIVE BEGINS AHEAD OF GERMAN ELECTIONS
— Mario Nawfal (@MarioNawfal) January 20, 2025
With the Alternative for Germany (AfD) party polling strongly ahead of February's election, claims of Russian disinformation are already surfacing, setting the stage for the political elite to discredit a… pic.twitter.com/BVRvuYmn2Z