Țările baltice au încetat să mai importe gaz rusesc

03 Apr 2022
Țările baltice au încetat să mai importe gaz rusesc

Statele baltice au încetat să mai importe gaz natural rusesc care „nu a mai fost furnizat în Letonia, Estonia și Lituania de la 1 aprilie”, a declarat sâmbătă șeful companiei de stocare letonă Conexus Baltic Grid, crie Le Figaro.

„Cu ani în urmă, țara mea a luat decizii care ne permit astăzi să rupem cu ușurință legăturile energetice cu agresorul”, a declarat Uldis Bariss, CEO al Conexus Baltic Grid, la radioul leton.

„Dacă putem face asta, o poate face și restul Europei!”, a spus el. Țările baltice sunt acum deservite de rezerve de gaz stocate în subteran în Letonia. Pe Twitter, președintele lituanian Gitanas Nauseda a cerut și restului Uniunii Europene să urmeze exemplul țărilor baltice: „Din această lună nu mai există gaz rusesc în Lituania”, a spus el.

Statele Unite au interzis importul de petrol și gaze rusești după invazia Ucrainei, dar nu și UE, care se aproviziona cu aproximativ 40% din Rusia în 2021. Anunțul de joi al Moscovei de a forța cumpărătorii din țări „neprietenoase” să plătească pentru gaz în ruble din conturile din Rusia ar putea, totuși, să schimbe jocul.

Germania, dependentă în special de gazul rusesc, a declarat vineri că dorește să analizeze consecințele concrete ale acestui decret al Kremlinului, menit mai ales să susțină rubla. Berlinul, ca și celelalte țări UE, refuză orice plată în ruble către Moscova.

 

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră