Tarifele de roaming în interiorul Uniunii Europene (UE) vor fi eliminate începând cu data de 15 iunie 2017, a declarat, pentru Agerpres, Cătălin Marinescu, președintele Autorității Naționale pentru Reglementare și Administrare în Comunicații (ANCOM).
Din acel moment, utilizatorii finali din România pot beneficia de avantajele pieței interne comunitare.
Astfel, utilizatorii finali din România (cu abonamente sau cartele) vor putea folosi minutele/SMS-urile/MB(GB), disponibile la nivel național în afara propriei rețele, inclusiv în roaming în interiorul UE, fără alte costuri suplimentare.
„În cazul utilizatorilor finali de cartele și al celor care beneficiază de planuri tarifare nelimitate, furnizorii vor putea aplica anumite limite rezonabile în ceea ce privește serviciile de date consumate în roaming în interiorul UE. Principiile pentru stabilirea acestor limite rezonabile au fost agreate la nivel european, dar ANCOM are mai multe responsabilități în ceea ce privește modul concret în care acestea vor fi aplicate și monitorizate”, a subliniat Marinescu.
Pe de altă parte, președintele ANCOM a precizat că, în România, există încă prea multe localități neacoperite cu rețele de comunicații și prea mare deficitul de conectivitate acolo unde rețelele există, și de aceea este nevoie de aplicarea efectivă a prevederilor noii legi a regimului infrastructurilor — Legea 159/2016.
„Mai concret, vom realiza un punct unic de informare cu privire la amplasarea, traseul, tipul și utilizarea actuală a infrastructurilor fizice, vom stabili tarifele maxime pentru exercitarea dreptului de acces pe proprietatea publică și vom evalua costurile infrastructurilor fizice în vederea stabilirii, pentru anumite tipuri din acestea, a unor tarife orientative de acces.
În colaborare cu Ministerul Comunicațiilor și Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice vom stabili normativele tehnice privind proiectarea și realizarea infrastructurilor fizice necesare extinderii rețelelor de comunicații electronice”, a spus Cătălin Marinescu.
Noua propunere a Comisiei va permite operatorilor să controleze modul de consum al abonaților, pe baza mai multor criterii. De exemplu, să verifice dacă un consum în țara de rezidență nu este insignifiant comparativ cu consumul din străinătate.
În cazul unor suspiciuni de abuz, operatorii vor trebui mai întâi să alerteze abonatul, ulterior putând să îi impună tarife de roaming de 4 eurocenți pe minut de apel vocal, un eurocent pentru un SMS și 0,85 eurocenți pentru un megabit de date.
Eliminarea tarifelor la roaming a fost un element de bază în eforturile UE de a crea o piață mai unificată în Europa, în special pentru serviciile de comunicații.
Propunerea Comisiei trebuie mai întâi să fie dezbătută și aprobată de organismele de reglementare din țările membre înainte de a fi adoptată.
Ultima etapă intermediară reglementată de Comisia Europeană înainte de eliminarea completă a tarifelor de roaming în interiorul Uniunii Europene, a demarat pe 30 aprilie 2016. Astfel, potrivit ANCOM, 'în această perioadă, utilizatorii români care au ales planurile tarifare de bază pentru serviciile de roaming vor comunica în țările UE la aceleași costuri ca în România, la care operatorii pot adăuga o taxă suplimentară de maximum 5 eurocenți/minut pentru apelurile efectuate către statele membre UE, maximum 1,14 eurocenți/minut pentru apelurile primite, cel mult 2 eurocenți pentru trimiterea unui mesaj text (SMS) către țările UE, în timp ce accesul la internet poate fi taxat suplimentar cu maximum 5 eurocenți/MB (toate fără TVA)'.