Pentru prima dată în istoria Uniunii Europene, numărul deceselor este mai mare, comparativ cu numărul nașterilor întregistrate într-un an.
Potrivit studiului Eurostat, publicat săptămâna trecută, în Uniunea Europeană, în 2015, s-au născut 5,1 milioane de copii, dar 5,2 milioane de persoane au decedat.
Uniunea Europeană este marcată pentru prima dată cu o diferență naturală, negativă în plan demografic, explică Oficiul european pentru statistici într-un comunicat: adică o creștere cu 6% a numărului deceselor, comparativ cu anul 2014.
Totuși, această cifră nu i se pare surprinzăoare lui Laurent Toulemon, demograf și director de cercetare la Institututul Național pentru Studii Demografice (Ined), citat de Le Figaro.
Este o cifră la care ne așteptam și care, fără îndoială, va crește în următorii ani. Creșterea ratei deceselor este, în special, pusă pe seama îmbătrânirii persoanelor născute după al doilea război mondial, explică Laurent Toulemon pentru Le Figaro.
Persoanele care s-au născut între anii 1945 și 1950 sunt spre finalul vieţii. În plus, după o perioadă de fecunditate mare, de Baby Boom, numărul nașterilor a scăzut mult.
Acești factori au creat dezechilibrul care se observă în prezent, explică Laurent Toulemon. Pe lângă îmbătrânirea naturală a populației, Uniunea Europeană s-a confrutat şi cu o epidemie de gripă severă. Potrivit proiecțiilor demografiilor, curbele de mortalitate și de fecunditate ar trebui să crească în 2016, dar se pare că nu se va întâmpla aşa din cauza gripei din 2015, care a provocat numeroase decese.