UE aplică sancțiuni proprii pentru teroriștii plătiți să comită atentate

20 Sep 2016 | scris de Magda Marincovici
UE aplică sancțiuni proprii pentru teroriștii plătiți să comită atentate

Până acum, măsurile punitive ale UE care vizau aceste organizații — înghețarea conturilor sau introducerea unor interdicții de călătorie pe teritoriul său — nu erau decât transpunerea celor decise de ONU, al cărei regim de sancțiuni vizează 74 de entități și 295 de persoane.

Începând din acest moment, UE va putea să sancționeze persoane sau entități asociate cu aceste organizații "în mod automatȚ, se arată într-un comunicat al Consiliului UE, care reprezintă cele 28 de state membre.

"Este finalizarea unor eforturi de lungă durată pentru crearea unui regim autonom de sancțiuni împotriva teroriștilor", a comentat o sursă diplomatică, precizând că Franța a fost la originea consolidării acestor măsuri juridice la nivelul UE.

Conform noilor prevederi, se vor putea "impune măsuri restrictive persoanelor care călătoresc sau încearcă să călătorească deopotrivă în afara UE și spre UE, cu scopul de a susține DAECH (acronimul arab al Statului Islamic) sau Al-Qaida sau de a primi instruire din partea acestora", precizează comunicatul Consiliului UE.

Cei vizați în special sunt combatanții Statului Islamic cetățeni ai statelor membre ale UE.

În viitor, Uniunea Europeană îi va putea înregistra pe o listă unică ce va permite aplicarea interdicției de călătorie pentru toate statele membre, cu excepția țării de origine a combatantului.

În afara "teroriștilor" activi, toate persoanele care au participat la planificarea de atentate revendicate de SI sau Al-Qaida, de exemplu făcând comerț de arme sau de petrol cu aceste organizații, sunt de asemenea vizate, a mai precizat Consiliul UE.

Pentru ca o astfel de listă europeană să intre în vigoare, trebuie acum să fie adunate propunerile de nume din partea statelor membre și să fie supuse spre adoptare de către cele 28 de țări, fiind nevoie de unanimitate, se mai subliniază în comunicat.

Alte stiri din Externe

Ultima oră