Moscova a anunțat marți capturarea tancurilor Leopard și a vehiculelor blindate Bradley. Dincolo de asta, distrugerea unui număr substanțial dintre ele din primele zile ale contraofensivei îl îngrijorează pe generalul francez Olivier Kempf, spune el într-un interviu Le Figaro.
General (2stele) Olivier Kempf este director al firmei strategice La Vigie și cercetător asociat la Fundația pentru Cercetare Strategică.
Folosind video ca dovadă, armata rusă a susținut marți, 13 iunie, că a capturat pentru prima dată pe front în Ucraina tancuri Leopard de fabricație germană și vehicule blindate Bradley de fabricație americană , furnizate Kievului de către Occident. Rusia nu a specificat numărul sau modelul lor, dar „ unele au motoare funcționale ”, a spus Ministerul rus al Apărării. Pe lângă aceste capturi de război, multe dispozitive occidentale au fost, de asemenea, distruse de Moscova chiar în primele zile ale contraofensivei.
Potrivit site-ului de investigații Oryx, care evidențiază pierderile materiale ale ambelor părți pe baza dovezilor vizuale, un Leopard 2A4 și alte trei Leopard 2A6 moderne au fost distruse și lăsate în urmă, împreună cu 16 M2A2 Bradley. Având în vedere numeroasele videoclipuri care circulă pe rețelele de socializare, rușii și-au înmulțit vectorii pentru a-și atinge țintele: artilerie, elicoptere Ka-52 echipate cu rachete antitanc, dar și drone sinucigașe Lancet.
- LE FIGARO. - La câteva zile după capturarea tancurilor occidentale și a vehiculelor blindate, Ministerul rus al Apărării a vorbit despre „trofee”. O va folosi Moscova ca propagandă?
Olivier KEMPF . - Este evident. Rușii nu au mijloacele, muniția și logistica pentru a le folosi ei înșiși și a le folosi în teren. Le vor elimina și le vor afișa la Moscova. E un joc cinstit... Vor face relații publice, vis-à-vis de populația lor, dar și de Occident. Când aveți un Bradley afișat în fața Ambasadei Americane la Moscova, nu va fi pe placul Statelor Unite...
- Occidentalii știau, trimițându-și materialele, că pot cădea în mâinile rușilor. Ar trebui să se teamă de o colectare de informații și tehnologii?
Nu cred în armele magice. Să relativizăm puțin performanța tehnologică occidentală. Am trimis în continuare Leopard1, care au fost proiectate în 1950. Au fost livrate și Leopard 2 mai moderne. Dar nu cunoaștem modelul aflat în posesia Moscovei. Rușii vor „reverse engineering” (inginerie inversă), este legea războiului. Occidentalii au făcut acest lucru de multe ori confiscând echipamente sovietice și apoi produse rusești de-a lungul istoriei. Și apoi, pentru a exploata acest material, ai nevoie de semiconductori, de programare: un rezervor modern necesită și mult calcul. Prin urmare, este mai dificil să facă „reverse engineering”.
- Aceste pierderi apar foarte devreme în contraofensivă. Pot să-i facă pe occidentali să ezite mai mult cu privire la trimiterea de echipamente?
Nu știu dacă mai este mult material de trimis. Este întotdeauna interesant într-o lume capitalistă: vedem că cotele producătorilor occidentali de arme care au suferit pierderi au scăzut la bursă. Există întotdeauna un efect de reacție excesivă, dar este interesant. Desigur, aceste pierderi sunt o surpriză urâtă. Nu totul merge așa cum sperau occidentalii. Asta nu înseamnă că contraofensiva este un eșec. Dar începutul nu este cel mai convingător.
"Ceea ce este cu adevărat interesant nu este numărul de tancuri și vehicule blindate capturate, ci numărul de vehicule distruse."
- Ce ilustrează exact capturarea acestor vehicule blindate în cadrul contraofensivei?
Ceea ce este cu adevărat interesant nu este numărul de tancuri și vehicule blindate capturate, ci numărul de vehicule distruse. Mi se pare că există un număr semnificativ de tancuri Leopard, tancuri Bradley și M113 care au fost neutralizate. Acesta este mai ales ceea ce este îngrijorător. Suntem la zece zile de contraofensivă și avem impresia că o parte destul de mare din echipamentul occidental a fost deja scos din acțiune. Îi aud pe cei care explică că pot fi recuperate și că se vor repara ușor. Dar e un mod de a te liniști, pentru că nu este atât de simplu: ai nevoie de ateliere, de mecanici, nu este la îndemâna tuturor, mai ales în număr mare și în situație de război.
Toate acestea ilustrează în cele din urmă surpriza acestor prime zile de luptă. Ucrainenii se așteptau să existe o primă cortină defensivă ușoară. Și ca lupta să aibă loc mai degrabă pe pozițiile înrădăcinate din spate. Totuși, vedem că rușii au decis să lupte din prima poziție. Ceea ce credeam că este doar o cortină defensivă se dovedește a fi prima linie. Se luptă cu ardoare și curaj pentru asta. Acest lucru i-a surprins pe ucraineni, care au crezut că pot trece destul de ușor pe această primă linie.
- Deci aceste prime zile de contraofensivă nu duc la optimism pentru viitor?
E prea devreme să spun. Dar este clar că ucrainenii întâmpină dificultăți la care nu se așteptau neapărat. Nu totul merge la fel de bine cum sperase Kievul. Progresul nu este încă radical nicăieri.
- De la începutul războiului, nu am asistat niciodată la o adevărată luptă cu tancuri. Va fi această contraofensivă favorabilă acestui gen de manevră?
Acest lucru este puțin probabil, având în vedere densitatea obiectelor zburătoare animate și neînsuflețite. Rușii au superioritate aeriană, drone și artilerie. Au o asemenea densitate a focului aerian spre sol, încât o adunare de tancuri se transformă rapid în tir la porumbei. Ucrainenii se adaptează și ei: chiar la începutul contraofensivei, toți au ajuns în grupuri, acum desfășoară acțiuni cu detașamente mult mai ușoare. Contextul nu este propice pentru ca 50 sau 100 de tancuri să se angajeze la față în față .
Russia-Ukraine War: Armed Forces Of Ukraine Patrolling The Area In The Donetsk Region With Electric Scooters#shuttletvnews pic.twitter.com/PehAaumK4g
— ShuttleTV (@shuttletvnews) June 13, 2023