Armata rusă susține că a capturat tancuri germane Leopard și americane Bradley cu „motoarele în stare de funcționare"

13 Iun 2023
Armata rusă susține că a capturat tancuri germane Leopard și americane Bradley cu „motoarele în stare de funcționare"

Este pentru prima dată când Moscova susține că a capturat tancuri Leopard de când au fost furnizate Ucrainei de mai multe țări occidentale, scrie Le Figaro.

Armata rusă a revendicat marți, 13 iunie, un videoclip după ce a capturat pentru prima dată pe frontul din Ucraina tancuri Leopard de fabricație germană și vehicule blindate Bradley de fabricație americană, tancuri furnizate Kievului de către Occident pentru contraofensiva sa.

Tancurile Leopard și vehiculele de luptă ale infanteriei Bradley. Acum acestea sunt trofeele noastre”, a declarat Ministerul rus al Apărării pe Telegram, însoțind mesajul cu un videoclip filmat la telefon care arată mai multe vehicule militare avariate. Potrivit acestuia, aceste vehicule de fabricație occidentală au fost „capturate în luptă” de soldații ruși din grupul „Est”.

„Motoare în stare de funcționare”

Unele dintre vehiculele de luptă au motoare funcționale, ceea ce indică faptul că bătălia a fost de scurtă durată și că echipajele ucrainene au fugit”, a spus ministerul rus, adăugând că le-a capturat în regiunea Zaporojie, în sudul Ucrainei. Este pentru prima dată când Rusia a anunțat că a capturat tancuri Leopard de când acestea au fost furnizate Ucrainei de mai multe țări occidentale. Berlinul a dat undă verde în ianuarie livrării lor după ezitare inițială.

Rusia nu precizează dacă este vorba despre Leopard 1 sau 2, cele două generații ale acestor vehicule blindate. Acest anunț vine într-un context de lupte grele, în special în sudul Ucrainei, unde forțele de la Kiev au lansat o ofensivă împotriva primelor poziții ocupate de ruși.

Autoritățile ucrainene au revendicat capturarea a șapte sate după mai bine de o săptămână de lupte, sate care se află încă la câteva zeci de kilometri de principalele linii de apărare ruse din această parte a frontului. Ministerul rus al Apărării a lansat deja sâmbătă un videoclip din sudul regiunii Donețk care arată o coloană de tancuri și vehicule blindate de fabricație occidentală distruse, unele carcase încă fumegând.

Alte stiri din Externe

Ultima oră