Suspendarea Visa si Mastercard din Rusia ar afecta doar tranzacțiile în străinătate

06 Mar 2022
Suspendarea Visa si Mastercard din Rusia ar afecta doar tranzacțiile în străinătate

Suspendarea operatiunilor  Mastercard și Visa din Rusia nu oprește achizițiile interne. Impactul mișcării giganților americani ai cardurilor s-a diluat după ce sistemul local de plăți Mir clarifică faptul că interdicția afectează doar tranzacțiile străine, scrie The GuardianSistemul de plată Mir din Rusia va câștiga probabil mai mulți utilizatori după decizia Mastercard și Visa.

Consumatorii vor putea în continuare să folosească carduri Mastercard și Visa pentru tranzacții interne în Rusia, a declarat rețeaua de plăți susținută de stat a țării, reducând impactul deciziei firmelor americane de a retrage serviciile în urma invaziei Ucrainei.

Sistemul de plăți din Rusia, Mir, a spus că deținătorii de carduri vor putea în continuare să își acceseze fondurile , să facă retrageri și transferuri interne – cel puțin până când cardurile lor bancare vor expira.

Mir a procesat cele mai multe plăți interne în Rusia din 2015, în timp ce operatorii străini precum Visa și Mastercard au continuat să efectueze tranzacții internaționale. Operatorul – care este deținut în proporție de 100% de banca centrală a țării – a fost înființat la ordinele guvernului pentru a proteja economia împotriva sancțiunilor impuse în urma anexării Crimeei de către Moscova în 2014.

„Toate cardurile acestor sisteme de plată deja emise de băncile rusești vor continua să funcționeze în țara noastră ca până acum”, a declarat operatorul lui Mir la primele ore ale zilei de duminică.

„Până la expirarea valabilității, deținătorii de carduri Visa și Mastercard au acces la toate fondurile din conturile lor, precum și la toate tranzacțiile obișnuite de plată - plata achizițiilor, transferul de fonduri de la card la card, retragere de numerar etc.

Declarația a fost emisă la scurt timp după ce firmele americane au declarat sâmbătă că vor suspenda operațiunile rusești, în contextul continuării atacului militar al Moscovei asupra Ucrainei.

Atât decizia Mastercard, cât și a Visa de a-și suspenda operațiunile în Rusia va afecta în primul rând plățile străine, ceea ce înseamnă că consumatorii locali nu vor mai putea să-și folosească cardurile rusești în străinătate sau pentru plăți internaționale online. Clienții străini vor fi, de asemenea, blocați să efectueze plăți către companii rusești sau să retragă numerar în țară.

„Plățile în străinătate, inclusiv pe resursele străine de internet, nu vor fi disponibile cu cardurile sistemelor internaționale de plată Visa și Mastercard emise de băncile rusești”, a confirmat Mir.

Mișcarea este de așteptat să accelereze adoptarea de către băncile ruse a cardurilor proprii Mir, care sunt acceptate într-o mână de țări, inclusiv Turcia, Vietnam, Armenia, Belarus, Kazahstan și Kârgâzstan.

Sâmbătă, Mir a declarat că a observat deja o creștere a cererii pentru cardurile sale în urma sancțiunilor impuse băncilor ruse de către SUA, UE și Marea Britanie. Potrivit propriilor statistici, mai mult de jumătate dintre ruși dețineau deja un card Mir în septembrie 2021, reprezentând 32% din toate tranzacțiile.

Adoptarea blocării cardurilor este probabil să contribuie la temerile criticilor că sancțiunile economice nu vor face decât să stimuleze Rusia să investească în scheme alternative. Îngrijorări similare au fost ridicate cu privire la blocarea Rusiei de la Swift – sistemul de mesaje sigur utilizat de bănci pentru plăți transfrontaliere – și potențiala creștere a alternativelor, cum ar fi sistemul echivalent SPFS al Rusiei.

PayPal a încetat să accepte noi clienți în Rusia miercuri spunând că serviciile sale acolo au fost suspendate. Acesta a adăugat că va permite retrageri „pentru o perioadă de timp, asigurându-se că soldurile conturilor sunt dispersate în conformitate cu legile și reglementările aplicabile”.

Sursa: The Guardian.

Alte stiri din Externe

Ultima oră