Sondajele publicate în Austria după închiderea urnelor la alegerile prezidențiale îi arăta umăr la umăr pe cei doi candidați, naționalistul Norbert Hofer și ecologistul Alexander Van der Bellen.
Rezultatul strâns face foarte puțin probabil să se afle încă de duminică seara cine este câștigătorul acestui scrutin privit cu mult interes în Europa datorită posibilității ca un reprezentant al extremei drepte să devină pentru prima dată președinte al unui stat membru al UE, comentează agenția France Presse, citat[ de agerpres.ro.
Într-unul dintre sondaje Norbert Hofer este cotat cu 50,9% din voturi, iar în altul cu 50,2%, procente în marja de eroare de 2%, în timp ce un al treilea sondaj arată o diferență și mai strânsă, cu un procent de numai 50,1% în favoarea candidatului extremei drepte.
Așadar, deznodământul scrutinului ar putea fi cunoscut abia luni, după ce vor fi numărate și voturile celor aproximativ 900.000 de alegători care au votat prin corespondență. Iar cum această categorie manifestă opțiuni mai degrabă nefavorabile formațiunii lui Hofer, Partidul Libertății (FPO), voturile lor ar putea decide rezultatul.
Atribuțiile președintelui Austriei sunt limitate, dar el dispune totuși de unele prerogative importante, cum ar fi posibilitatea de a demite guvernul, opțiune pe care Norbert Hofer nu a exclus-o, cu riscul de a declanșa o criză guvernamentală și alegeri legislative anticipate.
Actualul președinte, social-democratul Heinz Fischer, se află la finalul celui de-al doilea mandat de șase ani. Partidul acestuia din urmă, SPO, și formațiunea conservatoare OVP au suferit împreună o înfrângere istorică în primul tur al alegerilor, rezultat atribuit în mare măsură valului de migranți musulmani.
Anul trecut peste 90.000 de migranți au cerut azil în Austria, cifră ce reprezintă peste 1% din populația țării. Totuși, în declarațiile sale, Norbert Hofer s-a abținut de la derapaje xenofobe ce au caracterizat partidul său pe vremea când era era condus de Jorg Haider, el concentrându-și discursul pe chestiunile economice, cum ar fi combaterea șomajului și creșterea nivelului de trai. De asemenea, Hofer a exclus posibilitatea de a susține ieșirea Austriei din UE, cu excepția situației în care Turcia ar adera la blocul comunitar.
La rândul său, ecologistul Alexander Van der Bellen s-a arătat foarte încrezător în șansele sale și a remarcat o importantă mobilizare în favoarea sa în ultimele zile, mai ales după demisia cancelarului Werner Faymann, care a fost ținta principală a lui Hofer în timpul campaniei electorale.