SUA vor trimite un alt sistem antiaerian Patriot în Ucraina

12 Iun 2024
SUA vor trimite un alt sistem antiaerian Patriot în Ucraina

Statele Unite vor trimite un alt sistem de apărare aeriană Patriot în Ucraina în zilele următoare, a informat presa americană, inclusiv New York Times și Washington Post , citând oficiali civili și militari înalți anonimi, scrie Le Monde.

Președintele ucrainean Volodimir Zelensky a pledat din nou, marți, pentru mai multe apărări antiaeriene pentru țara sa, la începutul unei săptămâni diplomatice intense cu aliații săi occidentali.

Zelensky a cerut sisteme Patriot suplimentare, inclusiv două pentru a apăra regiunea Harkov (Nord-Est), unde Rusia a lansat recent o nouă ofensivă. „Marele avantaj strategic al Rusiei asupra Ucrainei este superioritatea aeriană. Teroarea rachetelor și a bombelor este cea care ajută trupele ruse să avanseze la sol ”, a spus el marți la o conferință la Berlin.

New York Times susține că noul sistem Patriot destinat Ucrainei este în prezent desfășurat în Polonia, unde protejează un contingent american care se întoarce în Statele Unite. Acesta ar fi cel puțin al doilea sistem Patriot trimis în Ucraina de Washington.

Cancelarul german Olaf Scholz, vorbind marți la aceeași conferință cu Zelensky, i-a îndemnat pe aliații Kievului să-și folosească arsenalele pentru a „întări apărarea aeriană a Ucrainei cu tot ce este posibil” . Germania a furnizat până acum trei sisteme Patriot Ucrainei.

Sistemul antiaerian Patriot este reputat ca fiind unul dintre cele mai eficiente din lume. De asemenea, este extrem de scump.

Este, de asemenea, unul dintre cele mai rare sisteme de arme din arsenalul SUA. Oficialii Pentagonului refuză să dezvăluie câte are, dar un înalt oficial militar a spus că Armata a dislocat doar 14 dintre ele în Statele Unite și în întreaga lume. Aliații americani au și ei Patriot, iar două dintre aceste națiuni au trimis câteva în Ucraina, dar oficialii americani spun că speră ca puterile europene să trimită mai multe..

Contactat de Agence France-Presse pentru confirmare, Pentagonul nu a răspuns încă.

Alte stiri din Externe

Ultima oră