SUA și Israel au în vedere formarea unui guvern interimar în Fâșia Gaza

21 Oct 2023
SUA și Israel au în vedere formarea unui guvern interimar în Fâșia Gaza

Statele Unite și Israel au început discuții cu privire la posibila formare a unui guvern interimar în Fâșia Gaza, odată ce Hamas a fost dezlocat, relatează agenția de presă Bloomberg, citând membri persoane neidentificate din administrația americană.

Discuțiile sunt încă într-un stadiu incipient și se bazează pe evoluțiile care urmează să se desfășoare, printre care nu în ultimul rând ar fi un succes într-un asalt terestru israelian, potrivit surselor care au cerut să nu fie identificate. Și orice astfel de posibilitate ar avea nevoie de acceptarea națiunilor arabe din regiune, ceea ce nu este deloc sigur.

Oficialii israelieni au spus în repetate rânduri că nu intenționează să ocupe Gaza, dar au mai spus că continuarea guvernării de către Hamas este inacceptabilă după atacul din 7 octombrie în care grupul a ucis 1.400 de israelieni și a luat ostatici 200 de oameni.

Provocarea de a atinge ambele obiective a alimentat îngrojorarile SUA că Israelul nu s-a gândit suficient la ceea ce urmează după un atac la sol. SUA este, de asemenea, îngrijorată de faptul că un atac din Gaza fără un obiectiv clar în afară de înlăturarea Hamas ar putea transforma conflictul într-un război regional.

Un purtător de cuvânt al Consiliului de Securitate Națională de la Casa Albă a declarat că în acest moment se pune accentul pe unirea lumii împotriva teroriștilor și pe furnizarea de ajutor umanitar în Gaza cât mai curând posibil. Hamas a fost desemnat grup terorist de SUA și Uniunea Europeană.

În același timp, soarta Gazei după probabila invazie terestră a devenit una dintre cele mai presante îngrijorări pentru oficialii americani. În cele două săptămâni de când a avut loc atacul Hamas, echipa președintelui Joe Biden a căutat să echilibreze sprijinul pentru Israel cu preocupările legate de o criză umanitară care se desfășoară în Gaza.

Ca parte a conversațiilor în curs, SUA și aliații săi au încercat să încetinească momentul invaziei pentru a câștiga timp pentru ca mai mulți oameni să fugă din nordul Gazei și pentru discuții secrete mediate de Qatar pentru a câștiga eliberarea ostaticilor deținuți de Hamas, potrivit celor familiarizați cu eforturile. Doi cetățeni americani - o mamă și o fiică din Illinois - au fost eliberați vineri.

Stabilirea unui guvern interimar ar fi incredibil de dificilă, iar obținerea acceptului guvernelor arabe ar fi și mai mult o provocare, potrivit lui William Usher, fost analist senior în Orientul Mijlociu la Agenția Centrală de Informații.

„Un plan care implică guvernele arabe ar necesita o schimbare majoră a modului în care statele arabe acceptă riscurile și colaborează între ele”, a spus Usher. „Ar fi nevoie, de asemenea, de un salt de încredere din partea Ierusalimului – o marfă care este insuficientă”.

Vineri, ministrul apărării al Israelului a sugerat că țara nu are intenția de a conduce teritoriul după ce operațiunile sale militare au încetat. Israelul urmărește să se desprindă de Gaza și să creeze o „nouă realitate de securitate” în regiune, a declarat Yoav Gallant comisiei parlamentare pentru afaceri externe și apărare de la Tel Aviv.

Liderul opoziției israeliene Yair Lapid a sugerat să predea controlul asupra Gazei înapoi Autorității Palestiniene, care a fost învinsă de Hamas la alegerile din 2006.

„Cred că, în cele din urmă, cel mai bun lucru este că Autoritatea Palestiniană se întoarce în Gaza”, a spus Lapid la o conferință de presă la Tel Aviv joi.

Autoritatea Palestiniană, care guvernează Cisiordania, și diaspora palestiniană din țări precum Iordania și Libanul nu ar oferi alternative viabile, potrivit lui Ted Singer, un fost ofițer superior de informații la Agenția Centrală de Informații, specializat în Orientul Mijlociu.

„Alungată din Gaza în 2006, Autoritatea Palestiniană nu are credibilitate și abia guvernează Cisiordania”, a spus Singer. „Diaspora palestiniană a pierdut legături semnificative cu Gaza”.

Oficialii administrației Biden au evitat până acum să discute posibile aranjamente de guvernare pentru Gaza în public.

Poporul palestinian din Gaza merită o conducere care să le permită să trăiască în pace și securitate, a declarat duminică la CBS , consilierul pentru securitate națională al lui Biden, Jake Sullivan .

„Cum arată exact în viitor, nu sunt în măsură să spun astăzi”, a spus Sullivan, „dar este întrebarea corectă pe care o punem acum, pe măsură ce se desfășoară, pentru că trebuie să ne gândim nu doar la imediatul termen, dar și pe termen lung.”

Alte stiri din Externe

Ultima oră