Statele Unite au promis marți că vor muta „cerul și pământul” pentru a ajuta Ucraina să-și câștige lupta împotriva invaziei neprovocate a Rusiei, în timp ce aliații din 40 de națiuni s-au întâlnit pentru a consolida apărarea Kievului împotriva Moscovei, scrie RFI
Întâlnirea convocată de SUA la baza sa aeriană Ramstein din sud-vestul Germaniei are ca scop „să ajute Ucraina să câștige lupta împotriva invaziei nedreapte a Rusiei și să construiască apărarea Ucrainei pentru provocările de mâine”, a declarat secretarul Apărării Lloyd Austin în deschiderea discuțiilor.
„Ucraina crede clar că poate câștiga, la fel și toată lumea de aici”, a adăugat el.
SUA este deja cel mai mare furnizor de ajutor militar internațional pentru Ucraina, iar Austin a spus că Washingtonul „va continua să miște cerul și pământul, astfel încât să putem satisface” nevoile Kievului.
În cadrul discuțiilor, ministrul german al Apărării Christine Lambrecht a declarat că Berlinul a fost de acord să dea voie pentru livrarea de tancuri antiaeriene Gepard uzate către Ucraina.
Mișcarea către livrările de arme grele a marcat un punct de cotitură față de sprijinul timid al Germaniei pentru Kiev, care l-a pus pe cancelarul Olaf Scholz sub focul criticilor în țară și în străinătate.
Russia-Ukraine war: UN ‘ready to fully mobilise’ in Mariupol as US calls for allies to move ‘heaven and earth’ – live https://t.co/8DETonfWfF
— Barbara Disco (@iwanttolearn) April 26, 2022
Lambrecht a recunoscut că stocurile de arme ale Bundeswehr sunt limitate, dar a spus că se va îndrepta către inventarul producătorilor de armament din Germania.
„Ucraina comandă și Germania plătește”, a spus ea.
Kievul a cerut artilerie grea și tancuri pentru a respinge forțele ruse care încearcă să preia controlul complet asupra vastelor sale câmpii sudice și a regiunii de est a Donbasului.
Dar echipamentele rusești pe care ucrainenii au fost instruiți să le folosească sunt acum rare.
Unele țări din estul Europei care mai aveau stocuri le-au trimis la Kiev, uneori în schimbul echipamentelor americane de generație mai nouă.
Scutece și obuze
Austin a susținut luni o conferință de presă într-un depozit polonez plin de tone de ajutor umanitar și militar gata să fie împachetat în camioane cu destinația Ucraina.
Lângă paleții de material medical și scutece au fost sute de obuze și rachete de fabricație rusă furnizate de țări care preferă să rămână discrete cu privire la participarea lor la înarmarea Ucrainei.
Ramstein. US-Verteidigungsminister Lloyd Austin hat Minister und Militärs aus der ganzen Welt zu einer Konferenz zum #Ukraine-Krieg auf den US-Luftwaffenstützpunkt #Ramstein eingeladen. 20 Länder haben bisher zugesagt.Die Veranstaltung findet heute statt und hat bereits begonnen pic.twitter.com/U8D8TOmDrm
— Rüdiger von Baerl (@von_baerl) April 26, 2022
În afara depozitului, șapte vehicule care tractau obuziere cu o rază de acțiune de 30 de kilometri (18 mile) așteptau transferul. Erau parcate în fața a sute de paleți de obuze împachetate cu grijă și diverse muniții.
Dar toate acestea sunt insuficiente, iar Washingtonul, care la început și-a limitat livrările la așa-numitele arme „defensive”, a început să trimită arme grele fabricate în SUA, precum tunuri obuzier și diverse vehicule blindate.
SUA „își angajează colegii din alte țări pentru același tip de capacitate și vedem de la început indicii că... multe țări vor veni în față și vor furniza muniții și obuziere suplimentare”, a spus Austin.
Franța livrează tunuri Caesar cu o rază de acțiune de 40 de kilometri, iar Marea Britanie a furnizat rachete și tancuri antiaeriene Starstreak.
Întâlnirea are ca scop, de asemenea, asigurarea securității Ucrainei pe termen lung, odată cu încheierea războiului.
„Ucraina are nevoie de ajutorul nostru pentru a câștiga astăzi și vor avea în continuare nevoie de ajutorul nostru când războiul se va termina”, a menționat Austin.
Întâlnirea de marți nu are loc sub auspiciile NATO, dar sunt prezenți membrii alianței, inclusiv aliații europeni ai Washingtonului.
Sunt prezente și țări mai îndepărtate precum Japonia sau Australia, care se tem că o victorie a Rusiei în Ucraina ar putea crea un precedent și ar putea stimula ambițiile teritoriale ale Chinei.
Finlanda și Suedia, țări tradiționale neutre care acum doresc să adere la NATO în urma agresiunii Rusiei din Ucraina, participă de asemenea.
8h ago> https://t.co/Ydwtcng2DGpic.twitter.com/ZZWJ6yaw1s Today (Day62 #20220426, April 26) Lloyd Austin, US SecDef tries to secure as much weapons as possible for UA at Ramstein Summit with allies from 40 countries to win the Battle of Donbas.????
— ⚡️うい???? (@hukgan_iro) April 26, 2022