SUA : New York renunță la purtarea măștilor în interior dar copiii vor rămâne mascați la școală

10 Feb 2022
SUA : New York renunță la purtarea măștilor în interior dar copiii vor rămâne mascați la școală

Statul New York a decis să dea jos masca în interior începând de joi, 10 februarie 2022, în timp ce numărul contaminărilor este în scădere în Statele Unite. Purtarea măștii este totuși menținută în școli și case de bătrâni.

Statul New York, epicentrul pandemiei de Covid-19 în 2020, a decis să abandoneze masca în interior într-un moment în care numărul de contaminări scade vertiginos în Statele Unite. Măsura, anunțată miercuri, 9 februarie 2022, vine săptămâna aceasta în urma altor state conduse de democrați, în timp ce majoritatea statelor republicane nu au implementat niciodată o astfel de obligație.

De joi, 10 februarie, al patrulea cel mai populat stat din țară (aproximativ 20 de milioane de locuitori, inclusiv aproape nouă milioane în megalopola New York) nu va mai impune purtarea măștii în locuri închise (magazine, restaurante, teatre, afaceri) a anunțat presei guvernatorul democrat Kathy Hochul.

Dar această obligație se menține în instituțiile de învățământ, casele de bătrâni, centrele sociale și de detenție și va rămâne la latitudinea fiecărei municipalități, inclusiv în cea din New York, și a fiecărei firme să o impună sau nu cetățenilor și clienților săi, a precizat Kathy Hochul.

Astfel, în celebrele săli de muzică din Broadway din inima Manhattan-ului, „menținem obligația măștii și a vaccinului în toate sălile până pe 30 aprilie”, a declarat AFP Charlotte St. Martin, care conduce Liga Broadway.

Masca rămâne obligatorie și în transportul public (trenuri, metrouri, autobuze, aeroporturi) care intră sub incidența legislației federale.

„Nu s-a terminat”

 

Pentru a-și justifica decizia, Kathy Hochul s-a lăudat cu indicatorii de sănătate toți „în jos” într-un stat și un oraș care a fost epicentrul pandemiei în 2020, cu cel puțin 38.000 de decese în doi ani.

Guvernatorul a salutat o „imagine magnifică” în ceea ce privește sănătatea. „Nu am terminat (cu Covid-19), dar tendința este foarte, foarte bine orientată și de aceea ne gândim acum la o nouă fază a pandemiei”, a promis ea.

Cert este că purtarea măștii a fost întotdeauna bine respectată de new-yorkezii traumatizați de epidemie: fiecare afacere afișează schițe cu fețe mascate și ai nevoie de carnet de vaccinare și act de identitate pentru a consuma o simplă cafea așezat.

Statul New York calcă pe urmele statelor California, Oregon, New Jersey, Connecticut, Delaware și Massachusetts, state americane de pe Coasta de Vest și Coasta de Est, care au anunțat de luni ridicarea purtării obligatorii a măștii în interior sau în școli.

Măsuri care, pe de altă parte, nu au fost niciodată impuse în state republicane, precum Florida și Texas.

Copiii vor rămâne mascați la școală

Elevii din școlile publice din New York, totuși, nu sunt atât de norocoși. Termenul pentru ridicarea obligației de a purta mască pentru școlari este 21 februarie, chiar înainte de vacanța de iarnă a școlii publice. Hochul a indicat că această obligație va rămâne în vigoare

Copiii se vor confrunta în continuare cu restricții și limitări dure în ciuda lipsei oricărei dovezi științifice care să arate că transmiterea în școli este un pericol pentru elevi. Toți profesorii din școlile publice din New York au fost obligați să fie vaccinați sub amenințarea de concediere, conform regulilor fostului primar Bill de Blasio.

Contaminare în cădere liberă

Guvernatorul democrat din New Jersey, Phil Murphy, a anunțat luni încetarea cerințelor de a purta măști în școli începând cu 7 martie. La fel și în Connecticut din 28 februarie și în Delaware (reședința președintelui Biden) pentru locurile închise de vineri și în școli pe 31 martie.

Guvernatorul democrat Gavin Newsom, directorul executiv al uriașei și foarte populate California (40 de milioane de cetățeni), a spus că din 15 februarie măștile nu sunt obligatorii în interior pentru toți rezidenții vaccinați .

El a citat „o rată de contaminare în scădere cu 65% de la vârful variantei Omicron”. La fel și în statul vecin Oregon, masca nu va mai fi obligatorie pe 31 martie.

Contaminările din Statele Unite sunt în cădere liberă, cu puțin sub 250.000 de cazuri pe zi, în medie, pe parcursul a șapte zile, potrivit autorităților sanitare. Departe de vârful de 800.000 de cazuri atins la mijlocul lunii ianuarie. Cu toate acestea, pe 4 februarie, țara a trecut pragul celor 900.000 de decese din cauza Covid-19 în aproape doi ani, potrivit Universității Johns-Hopkins. Pragul de 800.000 de decese fusese depășit la jumătatea lunii decembrie.

CDC si Casa Alba continuă sa recomande masca in interior

Secretarul de presă al Casei Albe, Jen Psaki, a comentat decizia guvernatorului New York -ului, Kathy Hochul, de a ridica obligația pentru mască în interior, în ciuda recomandărilor federale de sănătate publică.

Întrebat dacă Casa Albă nu este în pas în mesajele sale în comparație cu mișcările pe care guvernatorii democrați precum Hochul le-au făcut săptămâna aceasta, Psaki a spus că este clar că SUA „se îndreaptă către un moment în care Covid nu va perturba cotidianul nostru” și nu va mai fi o „criză constantă”.

"Recunoaștem că oamenii s-au săturat de pandemie și să poarte măști”, a spus Psaki.

Dar ea a subliniat și comentariile făcute astăzi mai devreme de directorul Centrelor pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC) din SUA , Rochelle Wallensky, care a subliniat că agenția încă recomandă purtarea măștilor în interior, în zonele cu transmitere ridicată.

Sursa: Ouest France, The PostMillenial

Alte stiri din Externe

Ultima oră