SUA: Generația Z va fi ultima în care albii vor fi majoritari

20 Aug 2023
SUA: Generația Z va fi ultima în care albii vor fi majoritari

Schimbarea ar trebui să apară în jurul anului 2045, prezice un studiu al datelor actualizate ale recensământului din SUA dar autorul spune că îmbătrânirea „nu este neutră din punct de vedere rasial”, scrie The Guardian.

Americanii din generația Z – care s-au născut între 1997 și 2012 – vor fi ultima generație cu o majoritate albă și vor face loc unei generații Alpha de „minoritate majoritară” post-2012, potrivit unui nou studiu al datelor actualizate ale recensământului din SUA .

Această schimbare – în care albii non-hispanici vor scădea sub jumătate ca pondere din populația totală a SUA – ar trebui să aibă loc în jurul anului 2045, prezice studiul.

Proiecțiile privind structura demografică a națiunii, inclusiv structura de vârstă și compoziția etnică, arată că cea mai rapidă creștere a populației are loc în rândul populației mai în vârstă, în timp ce populația de tineret scade.

„Această [îmbătrânire] are legatură cu rasa”, a spus autorul noului studiu al Institutului Brookings , William Frey. „Americanii albi au contribuit substanțial la creșterea populației mai în vârstă în comparație cu populațiile mai tinere și de vârstă mijlocie, care au înregistrat scăderi de albi.”

„Aceste modele au condus la o „diferență între generații rasiale”, în care populația mai tânără – mai influențată de imigrație în ultimele decenii – este mult mai diversă decât grupurile cu vârstă mai înaintată”, a adăugat Frey.

Rezultatul net, a scris autorul, este că decalajele rasiale dintre tineri care există deja în mare parte din țară probabil că vor persista pe termen scurt.

„Acest lucru se reflectă într-un decalaj cultural generațional care stă la baza multor aspecte ale țesutului social și al politicii națiunii, inclusiv opinii despre recenta decizie a Curții Supreme privind acțiunea afirmativă și propunerile statului de a limita predarea despre rasă și diversitate în școlile publice”, a concluzionat Frey.

Dar alții avertizează că a face predicții despre diversitate obținute din datele recensământului înseamnă a simplifica prea mult povestea, deoarece oamenii nu se văd neapărat ca parte a seturi demografice.

„Într-un anumit sens, formăm un nou tip de societate principală aici, care va fi foarte diversă”, a spus sociologul Richard Alba, la Universitatea City din New York, pentru Hill . 

Alte stiri din Externe

Ultima oră