SUA finanțează mai mult decât arme în Ucraina: cumpără semințe/îngrășăminte pentru fermieri, plătește salarii și subvenționează întreprinderi

25 Sep 2023
SUA finanțează mai mult decât arme în Ucraina: cumpără semințe/îngrășăminte pentru fermieri, plătește salarii și subvenționează întreprinderi

CBSNews a descoperit că SUA finanțează mai mult decât arme în Ucraina. Guvernul cumpără semințe/îngrășăminte pentru fermieri, plătește salariile a 57.000 funcționari și subvenționează întreprinderile mici. SUA au trimis Ucrainei ajutoare în valoare de peste 70 de miliarde de dolari dar acum se pregătește o bătălie la Washington pentru cererea administrației Biden pentru peste 20 de miliarde de dolari.

Mulți republicani din Congres s-au opus – cei de la linia dura din Parlament vor să întrerupă toate finanțările; alții cer mai multă supraveghere. 

Reporterii americani de la emisiunea 60minutes au mers în Ucraina pentru a obține răspunsuri pentru oamenii care finanțează războiul: contribuabilii americani. Cum anume sunt cheltuiți banii lor? Și cine urmărește armele și banii ca să se asigure că ajung acolo unde sunt destinate?

Prima lor oprire, o pădure la 15 mile de linia frontului în estul Ucrainei. Acestea sunt vehicule de luptă Bradley fabricate în SUA... giganți îmbrăcați cu oțel ascunși sub baldachin, într-un atelier improvizat care este greu de observat de dronele rusești.

Brigada 47 Mecanizată a Ucrainei a fost înființată abia anul trecut – dar soldații săi au văzut unele dintre cele mai mortale lupte din acest război. 

Armura tancului Bradley a fost concepută pentru a proteja trupele de infanterie americană care se deplasează prin zonele de luptă. Acum face același lucru pentru ucraineni.

Holly Williams: Uau. Uită-te la asta.

Această mașină a supraviețuit unei mine terestre – și schijelor de la o rachetă rusă.

Holly Williams: A făcut ceva daune, dar este încă dintr-o bucată. Ce s-a întâmplat cu tipii care erau înăuntru? Sunt în siguranță?

Oleksandr Shyrshyn: Da, presupun că sunt în siguranță și sunt în viață, da.

SUA au trimis aici 186 de Bradley la un cost de aproximativ 2 milioane de dolari bucata.

Holly Williams: Deci, salvează viețile băieților tăi...

Oleksandr Shyrshyn: Da.

Holly Williams: Alte vehicule salvează vieți în acest fel?

Oleksandr Shyrshyn: În opinia mea și din experiența mea, acesta este cel mai bun vehicul pe care l-am văzut vreodată.

Holly Williams: Sunteți cu toții ascunși aici în pădure.

Locotenentul Oleksandr Shyrshyn este un fost director de vânzări și tată a doi copii – care s-a înrolat pe 24 februarie 2022… în aceeași zi în care Rusia i-a invadat țara.

Holly Williams: Ce fac acele arme americane armatei ruse? Ce impact au?

Oleksandr Shyrshyn: Le putem distruge mai repede. Le putem vedea departe. Le este frică, într-adevăr. 

Holly Williams: Le este frică de armele americane?

Oleksandr Shyrshyn: Da, desigur.

Holly Williams: De unde știi asta?

Oleksandr Shyrshyn: Uneori putem lua prizonieri și ei spun despre ce vorbesc oamenii în cadrul companiilor lor, al brigăzii lor. 

SUA au cheltuit puțin peste 43 de miliarde de dolari pentru ajutor militar pentru Ucraina de când Rusia a invadat. Asta echivalează cu aproximativ 5% din bugetul american de apărare. Țările europene împreună au contribuit cu aproximativ 30 de miliarde de dolari. 

Lansatoarele de rachete americane ajung acum în adâncime înUcraina ocupată de ruși... iar sistemul de apărare aeriană Patriot protejează milioane de civili ucraineni de atacuri aeriene.

Holly Williams: Unde ar fi ucrainenii acum fără armele SUA? Cât din țara lor ar fi pierdut?

General Ben Hodges: Fără acest tip de ajutor, cred că Ucraina ar fi fost probabil depășită, învinsă – cu siguranță ar fi pierdut mult mai mult.

Generalul-locotenent Ben Hodges a servit ca comandant al armatei SUA în Europa. S-a pensionat în 2017 și acum este consilier al NATO. Hodges ne-a spus că administrația Biden nu a reușit să explice americanilor ce primesc pentru dolarii lor trimiși în Ucraina.

General Ben Hodges: Dacă vă gândiți bine, Rusia a fost de zeci de ani și încă este o amenințare existențială pentru Europa și Statele Unite. Adică, ascultă ce spun liderii lor. Uită-te la miile de arme nucleare. În mod clar, vor continua dacă nu vor fi opriți.

Holly Williams: Se pare că spui că oprirea lui Vladimir Putin în Ucraina aduce beneficii directe fiecărui american.

General Ben Hodges: Absolut. Acest război este mult mai mult decât doar Ucraina.

Holly Williams: Este acesta un punct culminant pentru politica externă americană?

General Ben Hodges: Va fi după... ce Rusia va fi învinsă.

Contribuabilii americani finanțează mai mult decât arme. Am descoperit că guvernul SUA cumpără semințe și îngrășăminte pentru fermierii ucraineni... și acoperă salariile serviciului de prim ajutor din Ucraina – toți cei 57.000. 

Aceasta include echipa care antrenează un câine de salvare – numit Joy – să treacă prin epava atacurilor rusești în căutarea supraviețuitorilor.

Și SUA finanțează, de asemenea, scafandrii care curăță muniția neexplodata din râurile țării – pentru a le face din nou în siguranță pentru înot și pescuit.

Invazia Rusiei a micșorat economia Ucrainei cu aproximativ o treime. Reporterii americani au fost surprinși să afle că, pentru a menține pe linia de plutire, guvernul SUA subvenționează întreprinderile mici...

…ca firma de tricotaje a Tatianei Abramova. 

Holly Williams: Acestea sunt orașe ucrainene - asta este Kievul pe care îl recunosc. 

Tatiana Abramova: Da, da! Este Kievul. 

Tatiana Abramova: Mai ales în stare de război, trebuie să muncim. Trebuie să plătim impozite, trebuie să plătim salariu-- salariu angajaților noștri. Trebuie să muncim, nu ne oprim.

Holly Williams: De ce ajută asta Ucraina să câștige războiul?

Tatiana Abramova: Pentru că economia este temelia tuturor.

Oficialii americani de la USAID – agenția responsabilă cu dezvoltarea internațională – au ajutat-o ​​pe Abramova să găsească noi clienți în străinătate. În plin război, compania ei sprijină peste 70 de familii. 

Tatiana Abramova: Ne dăm seama că este ajutorul guvernului, dar este ajutorul din inima fiecărui american obișnuit.

Holly Williams: Ce simți despre asta?

Tatiana Abramova: Recunoscătoare. Grozav.

În total, America a pompat ajutor nemilitar de aproape 25 de miliarde de dolari în economia Ucrainei de când a început invazia – și îl puteți vedea la lucru în piața de fermieri plină de viață de pe strada John McCain din centrul Kievului.

Regatul senator este venerat în Ucraina pentru că a împins guvernul SUA să înceapă să trimită arme în țară după ce Rusia a invadat prima dată – în 2014. 

În timp ce reporterii erau la Kiev au aflat că trei dintre foștii colegi ai lui McCain se aflau și ei în oraș: senatorii democrați Elizabeth Warren și Richard Blumenthal și senatorul republican Lindsey Graham. În mod normal, ei nu sunt de acord cu multe – împreună, totuși, sunt unii dintre cei mai fermi susținători ai finanțării SUA pentru rezistența Ucrainei.

Senatorul Lindsey Graham: Sunt pe cale să spargă armata rusă și singurul mod în care ar putea pierde este dacă îi tragem de la ștecher.

Epavele mașinii de război a Rusiei au fost expuse pentru sărbătorile Zilei Independenței Ucrainei – chiar dacă aproape o cincime din țară rămâne sub ocupație. 

Senatorul Lindsey Graham: Oamenii mă întreabă: „Merită?” Iată ce am obținut pentru investiția noastră. Nu am pierdut niciun soldat. Am redus puterea de luptă a armatei ruse cu 50% și niciunul dintre noi nu a murit în acest demers. Aceasta este o afacere grozavă pentru America.

Holly Williams: Ai spus anterior că sunt cei mai buni bani pe care i-am cheltuit vreodată. Este încă adevărat?

Senatorul Lindsey Graham: De când l-am ajutat pe Churchill să facă față naziștilor.

Senatorul Elizabeth Warren: Trebuie să avem încredere că dolarii pe care îi cheltuim sunt de fapt cheltuiți pentru apărarea națiunii. Toate acestea sunt importante. Dar de aceea suntem aici.

Senatorii – și alți oficiali americani – ne-au spus că nu au existat cazuri justificate de deturnare a armelor americane.

Senatorul Richard Blumenthal: Departamentul de Apărare al Statelor Unite ar trebui să spună o poveste despre supraveghere. Monitorizăm. Urmărim fiecare echipament . Nu a existat nicio diversiune. Nicio dovadă de deturnare. Aceasta este o poveste de succes americană în a ajuta un partener care luptă pentru libertate.

Dar Ucraina este o democrație tânără, cu o istorie de corupție. Potrivit grupului de monitorizare Transparency International, este clasată pe locul doi ca cea mai coruptă țară din Europa – doar Rusia are scoruri mai mici.

Oleksandra Ustinova: Trebuie să scăpăm de acest cancer, care este corupția, pentru că altfel nu vom supraviețui.

Oleksandra Ustinova a fost o activistă anticorupție – iar acum este un membru deschis al parlamentului Ucrainei.

Ea conduce o comisie guvernamentală care urmărește toate ajutoarele militare care vin în Ucraina. 

Oleksandra Ustinova: Avem baze de date online cu numerele de serie ale fiecărei piese de armă americane la care are acces ambasada dumneavoastră. Pot să vină, să tasteze, să zicem, un Javelin sau un HIMARS și să vadă în ce brigadă este, apoi să meargă să verifice dacă nu cred.

Holly Williams: Deci, oficialii americani merg în prima linie?

Oleksandra Ustinova: Îi lăsăm. Uneori, ei pot trimite oameni. Uneori se duc la... la centrele logistice pentru a vedea dacă există sau nu, dacă este disponibil.

Acest lucru poate fi adevărat acum, dar un raport al inspectorului general al Pentagonului de anul trecut a constatat că guvernul SUA nu a fost în măsură să monitorizeze transferurile de arme în primele luni ale războiului, în parte pentru că personalul ambasadei americane a fost evacuat. Grupuri criminale din Ucraina au furat unele arme și echipamente de la armata țării, deși acestea au fost ulterior recuperate de serviciile de informații ucrainene...

Ustinova susține că astăzi există sisteme pentru a se asigura că acest lucru nu se va mai întâmpla niciodată. 

Holly Williams: Deci, care este miza pentru Ucraina pentru a se asigura că armele furnizate de SUA nu vor dispărea?

Oleksandra Ustinova: Vă pot spune că aceasta este prioritatea numărul unu pentru noi pentru că... nu suntem proști să ne împușcăm în picior. Înțelegem că nu am reuși niciodată fără Statele Unite și nu vom reuși fără Statele Unite.

O linie telefonică americană pentru ucraineni pentru a raporta folosirea abuzivă a asistenței din partea USAID a înregistrat o creștere de zece ori când aceste afișe au apărut în toată țara la începutul acestui an... Oficialii americani investighează acum patru cazuri penale care implică ajutor nemilitar... și 170 de oficiali guvernamentali ucraineni - inclusiv înalți -ofițeri militari de rang – au fost acuzați în cazuri de corupție până în acest an, pentru infracțiuni precum delapidarea și acceptarea de mită.

Oleksandra Ustinova: Dacă nu am avea pe nimeni arestat, atunci asta ar fi o întrebare când oamenii vor vedea toate aceste scandaluri de corupție, dar nimeni nu merge la închisoare.

Holly Williams: Deci, această bătălie pe viață sau pe moarte pe care o duce Ucraina i-a făcut pe oamenii de aici mai puțin toleranți la corupție?

Oleksandra Ustinova: Da. 100% din bugetul ucrainean este acum cheltuit pe armată. Este vesta antiglonț a cuiva, este casca cuiva sau vehiculul înarmat al cuiva care nu a fost acolo la timp pentru a salva viețile. Cred că această toleranță este aproape de zero pentru că ei înțeleg că acum corupția ucide.

Ucraina pierde armele SUA pe câmpul de luptă. Dar locotenentul Shyrshyn ne-a spus că doar așa le pot pierde. 

Holly Williams: A dispărut ceva?

Oleksandr Shyrshyn: În situația mea, în compania mea, în batalionul nostru, nu cunosc nici un caz.

Pe măsură ce războiul se apropie de al treilea an, ucrainenii mor în tranșee, pe străzile orașelor lor și în propriile case. Țara luptă pentru supraviețuirea ei, finanțată în mare parte de contribuabilii americani. Rezultatul poate fi decis de dorința Americii de a continua să plătească.

Holly Williams: Unii americani spun: „Suntem foarte buni cu voi, ucrainenii, dar trecem prin momente grele acasă și pur și simplu nu ne putem permite să vă susținem în continuare”. 

Oleksandr Shyrshyn: Ucrainenii plătesc cu viața. Și cred și sper că viața lor costă mult mai mult decât banii, mult mai mult decât banii contribuabililor.

Alte stiri din Externe

Ultima oră