SUA: Avioanele F-35 au rămas la sol din cauza unei probleme majore de securitate

01 Aug 2022
SUA: Avioanele F-35 au rămas la sol din cauza unei probleme majore de securitate

Câteva zeci de F-35 au fost blocate din motive de securitate: scaunele ejectabile au defecte care ar putea să le facă să nu funcționeze conform prevederilor în caz de urgență, scrie Capital.fr

Forța Aeriană a Statelor Unite (US Air Force) a decis să aducă la sol majoritatea F-35-urilor sale, din cauza scaunelor ejectabile defecte care ar putea împiedica pilotul să iasă din avion în caz de accident, făcând același lucru cu alte modele de aeronave la începutul săptămânii.

Potrivit site-ului Breaking Defense care relatează faptele, cartușul exploziv al scaunelor ejectabile, fabricat de Martin-Baker, folosit pentru inițierea întregului sistem și pentru extragerea pilotului din aeronavă, ar putea fi defect.

Forțele aeriene americane nu sunt singurele afectate de aceste măsuri: Marina SUA și Corpul Marin, care operează și F-35 și alte aeronave cu același sistem posibil defect, au dispus verificarea în regim de urgență a unei părți a flotei lor de luptă echipată cu scaune Martin-Baker. Mai rău, problema nu se limitează la forțele armate americane. Eurofighters și Red Arrows din Marea Britanie sunt, de asemenea, afectate de măsuri, potrivit Daily Express .

După cum explică Breaking Defense, verificările tehnice ale cartuşelor în cauză erau deja în curs din iulie, însă înaltul comandament american a decis să accelereze procesul la sfârşitul lunii, prin punerea la sol a câtorva zeci de avioane pentru a realiza o serie de inspecții care ar trebui să dureze câteva zile.

Marina SUA refuză să confirme numărul exact de avioane imobilizate

Potențialul defect al cartușului exploziv se referă la o mare parte din arsenalul Marinei SUA. Potrivit Breaking Defense, zborurile F/A-18B/C/D Hornets, F/A-18E/F Super Hornets, E/A-18G Growlers, precum și T-45 Goshawks și F-5 Tiger II de la antrenament au fost de asemenea suspendate.

Marina SUA refuză să comunice numărul exact al aeronavelor sale la sol, invocând „riscurile operaționale” pe care le-ar putea prezenta o astfel de dezvăluire. „În orice moment, avem un număr nespecificat de aeronave în întreținere, dar publicarea numărului total de aeronave afectate de această problemă ar putea alerta adversarii noștri cu privire la limitările noastre, dacă va fi nevoie”, a spus un purtător de cuvânt al Marinei SUA.

Aceste defecte se adaugă la o listă lungă de probleme care au pătat cariera F-35 de la intrarea sa în exploatare în 2015. În iunie, echivalentul american al Curții de Conturi a publicat  un raport  în care afirma că doar jumătate din F-35 în serviciu era pregătit pentru luptă.

Alte stiri din Externe

Ultima oră