SUA au lansat "mama tuturor bombelor" în Afganistan (VIDEO)

13 Apr 2017 | scris de Gabriela Antoniu
SUA au lansat "mama tuturor bombelor" în Afganistan (VIDEO)

Statele Unite au lansat cea mai mare bombă nenucleară din arsenalul țării într-o zonă din Afganistanul de est, cunoscută ca fiind populată de militanți islamici, relatează independent.co.uk.

Pentagonul a a anunţat că este prima dată când arma de 21.000 de lb a fost folosită în operațiile de luptă. Un purtător de cuvânt al Departamentului Apărării al SUA a confirmat pentru Independent că o aeronavă MC-130 a lansat o bombă GBU-43 la ora locală 19:00.

 

 

Arma este cunoscută în rândul Forțelor Aeriene ale SUA sub porecla MOAB sau "mama tuturor bombelor". MOAB este recunoscută pentru explozia puternică.

Un reporter al CNN, care a dat ştirea, a declarat că bomba a vizat tunelurile și luptătorii Isis din districtul Achin din Nangarhar.

Comandantul în rezervă Rick Francona a declarat postului de televiziune că explozia este simţită ca şi o armă nucleară de oricine aflat în zonă.

Generalul Mark Hertling a declarat că "Forțele Aeriene trebuie să fi avut o țintă bună ... în mod normal ar fi putut folosi o artilerie mai mică".

Zona de frontieră cu Pakistaul e cunoscută drept teren de antrenament pentru IS Khorosan, afiliat Isis. Deocamdată nu au fost raportate victime în rândul civililor. "Mama tuturor bombelor" a fost concepută înainte de războiul din Irak şi testată în 2003.  

Little Boy, lansată la Hiroshima la sfţrşitul celui de-al doilea Război Mondial, avea 15 kilotone de TNT, iar GBU-43, 11.

Alte stiri din Externe

Ultima oră