SUA au avertizat Ucraina să nu atace Nord Stream

14 Iun 2023
SUA au avertizat Ucraina să nu atace Nord Stream

CIA a avertizat Kievul cu câteva săptămâni înainte ca exploziile să saboteze conductele de gaze naturale care aduc gazul rusesc în Europa, scrie Wall Street Journal.

Agenția Centrală de Informații a SUA a avertizat guvernul ucrainean să nu atace gazoductele Nord Stream vara trecută, după ce a obținut informații detaliate despre un complot ucrainean de a distruge o conexiune energetică principală dintre Rusia și Europa, au declarat oficialii americani.

Mesajul, transmis de oficialii CIA în iunie, a urmat unei informații pe care CIA a primit-o de la serviciul militar de informații din Olanda, au spus acești oficiali.

În timp ce CIA a luat în serios avertismentul, au spus acești oficiali, se punea întrebarea cu privire la capacitatea Ucrainei de a efectua un astfel de atac care ar necesita plasarea de încărcături explozive adânc sub Marea Baltică.

Câteva săptămâni mai târziu, pe 26 septembrie, conductele au fost lovite. Ucraina a negat vehement că ar avea vreo legătură cu atacul asupra conductelor.

Oficialii olandezi de informații militare au declarat CIA că o echipă de sabotaj ucraineană caută să închirieze un iaht pe coasta Mării Baltice și să folosească o echipă de scafandri pentru a planta explozibili de-a lungul celor patru conducte ale conductelor Nord Stream 1 și 2.

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră