CIA a aflat în iunie anul trecut, prin intermediul unei agenții europene de spionaj, că o echipă de șase persoane din forțele de operațiuni speciale ucrainene intenționează să saboteze proiectul de gaze naturale de la Rusia la Germania, scrie Washington Post.
Cu trei luni înainte ca sabotorii să bombardeze conducta de gaz natural Nord Stream, administrația Biden a aflat de la un aliat apropiat că armata ucraineană plănuise un atac sub acoperire asupra rețelei submarine, folosind o echipă mică de scafandri care raportau direct comandantului șef al forțelor armate ucrainene.
Detaliile despre plan, care nu au fost raportate anterior, au fost colectate de un serviciu de informații european și împărtășite cu CIA în iunie 2022. Acestea oferă unele dintre cele mai specifice dovezi de până acum care leagă guvernul Ucrainei de eventualul atac din Marea Baltică, atac pe care oficialii americani și occidentali l-au numit un act de sabotaj nebun și periculos asupra infrastructurii energetice a Europei.
Raportarea informațiilor europene a fost distribuită pe platforma de chat Discord, presupus de membrul Gărzii Naționale Aeriene Jack Teixeira. The Washington Post a obținut o copie de la unul dintre prietenii online ai lui Teixeira.
Raportul de informații s-a bazat pe informații obținute de la o persoană din Ucraina. Informațiile sursei nu au putut fi coroborate imediat, dar CIA a împărtășit raportul Germaniei și altor țări europene în iunie anul trecut, potrivit mai multor oficiali familiarizați cu problema, care au vorbit sub condiția anonimatului pentru a discuta despre operațiuni sensibile de informații și discuții diplomatice.
Detaliile extrem de specifice, care includ numărul de agenți și metodele de atac, arată că, timp de aproape un an, aliații occidentali au avut o bază pentru a suspecta Kievul în sabotaj. Această evaluare s-a consolidat doar în ultimele luni, deoarece anchetatorii germani de aplicare a legii au descoperit dovezi despre atentatul cu bombă care prezintă asemănări izbitoare cu ceea ce serviciul european a declarat că plănuiește Ucraina.
Oficiali din mai multe țări au confirmat că rezumatul informațiilor postat pe Discord a precizat cu exactitate ceea ce a spus serviciul european CIA. Washington Post a fost de acord să nu publice numele țării europene, precum și unele aspecte ale planului suspect, la cererea oficialilor guvernamentali, care au spus că expunerea informațiilor ar amenința sursele și operațiunile.
Oficialii ucraineni, care au negat anterior că țara a fost implicată în atacul Nord Stream, nu au răspuns solicitărilor de comentarii.
Casa Albă a refuzat să comenteze un set detaliat de întrebări despre raportul european și presupusul complot militar ucrainean, inclusiv dacă oficialii americani au încercat să oprească misiunea de la desfășurare.
De asemenea, CIA a refuzat să comenteze.
Pe 26 septembrie 2022, trei explozii subacvatice au provocat scurgeri masive pe conductele Nord Stream 1 și 2, lăsând intactă doar una dintre cele patru legături de gaz din rețea. Unii oficiali ai administrației Biden au sugerat inițial că Rusia este de vină pentru ceea ce președintele Biden a numit „un act deliberat de sabotaj”, promițând că Statele Unite vor lucra cu aliații săi „pentru a ajunge la a afla exact a ceea ce... s-a întâmplat”. Odată cu apropierea iernii, se pare că Kremlinul ar fi intenționat să sugrume fluxul de energie, un act de „șantaj”, au spus unii lideri, menit să intimideze țările europene să își retragă sprijinul financiar și militar pentru Ucraina și să se abțină de la noi sancțiuni.
Oficialii administrației Biden recunosc acum în mod privat că nu există nicio dovadă care să indice în mod concludent implicarea Moscovei. Dar, în mod public, au deviat întrebări despre cine ar putea fi responsabil. Oficialii europeni din mai multe țări au sugerat în liniște că Ucraina s-a aflat în spatele atacului, dar au rezistat să spună acest lucru în mod public din cauza temerilor că învinuirea Kievului ar putea rupe alianța împotriva Rusiei. La reuniuni ale factorilor de decizie din Europa și NATO, oficialii s-au așezat într-un ritm așa cum a spus recent un înalt diplomat european: „Nu vorbiți despre Nord Stream”.
Informațiile europene au arătat clar că potențialii atacatori nu erau agenți anonimi. Toți cei implicați au raportat direct generalului Valerii Zalujnyi, cel mai înalt ofițer militar al țării, care a fost pus la conducere pentru ca președintele Ucrainei, Volodymyr Zelensky, să nu afle despre operațiune, se arată în raportul de informații.
Menținerea lui Zelensky în afara buclei i-ar fi oferit liderului ucrainean o modalitate plauzibilă de a nega implicarea într-un atac îndrăzneț asupra infrastructurii civile care ar putea aprinde indignarea publică și ar putea pune în pericol sprijinul occidental pentru Ucraina - în special în Germania, care înainte de război a obținut jumătate din gaze naturale din Rusia și care susținuse de mult proiectul în fața opoziției altor aliați europeni.
În timp ce Gazprom, conglomeratul rusesc de gaze deținut de stat, deține 51% din Nord Stream, companiile energetice occidentale, inclusiv din Germania, Franța și Olanda, sunt parteneri și au investit miliarde în conducte. Ucraina s-a plâns de mult că Nord Stream ar permite Rusiei să ocolească conductele ucrainene, privând Kievul de venituri uriașe din tranzit.
Rezumatul informațiilor spune că operațiunea militară ucraineană a fost „pusă în așteptare”, din motive care rămân neclare. Ucrainenii plănuiseră să atace conducta în urma unui exercițiu naval major aliat, cunoscut sub numele de BALTOPS, care a avut loc în perioada 5-17 iunie 2022, potrivit raportului.
Dar, potrivit oficialilor germani de aplicare a legii care investighează atentatul cu bombă Nord Stream din septembrie, detaliile cheie care apar din acea operațiune se aliniază cu complotul anterior.
De exemplu, persoana ucraineană care a informat serviciul european de informații în iunie a declarat că șase membri ai forțelor de operațiuni speciale ale Ucrainei care folosesc identități false intenționau să închirieze o navă și, folosind un vehicul submersibil, să se scufunde pe fundul Mării Baltice, apoi să distrugă conducta și să fugtă. Pe lângă oxigen, echipa a plănuit să aducă heliu, care este recomandat pentru scufundări în special adânci.
Anchetatorii germani cred acum că șase persoane care foloseau pașapoarte false au închiriat un iaht cu vele în septembrie, s-au îmbarcat din Germania și au plantat explozibili care au tăiat conductele, potrivit oficialilor familiarizați cu investigația. Ei cred că agenții erau scafandri calificați, având în vedere că explozivii au fost plantați la o adâncime de aproximativ 240 de picioare, în intervalul în care experții spun că heliul ar fi util pentru menținerea concentrării mentale.
Anchetatorii au corelat reziduurile de explozive găsite pe conductă cu urmele găsite în interiorul cabinei iahtului, numit Andromeda. Și au legat persoane ucrainene de închirierea iahtului printr-o aparentă firmă-paravan din Polonia. Anchetatorii mai bănuiesc că cel puțin o persoană care servește în armata ucraineană a fost implicată în operațiunea de sabotaj.
O colaborare a organizațiilor media germane a raportat anterior despre presupusa implicare a membrului militar ucrainean.
Complotul din iunie diferă de atacul din septembrie în unele privințe. Raportul serviciilor de informații europene notează că agenții ucraineni plănuiau să atace conducta Nord Stream 1, dar nu menționează Nord Stream 2, o linie mai nouă. Raportul de informații mai spune că sabotorii s-ar îmbarca dintr-o altă locație din Europa, nu din Warnemünde, un oraș portuar german de pe Marea Baltică, unde a fost închiriată Andromeda .
CIA a pus inițial la îndoială credibilitatea informațiilor, în parte pentru că sursa din Ucraina care a furnizat detaliile nu și-a stabilit încă un istoric de producere a informațiilor de încredere, potrivit oficialilor familiarizați cu problema. Serviciul european, un partener american de încredere, a considerat că sursa este de încredere.
Dar, în ciuda oricăror rezerve pe care le-ar fi putut avea CIA, agenția a comunicat informațiile din iunie omologilor din Germania și din alte țări europene, au spus oficialii. Serviciul european l-a împărtășit și cu Germania, a spus o persoană. Personalul german de informații a informat parlamentarii la Berlin la sfârșitul lunii iunie înainte de a pleca în vacanța de vară, potrivit unui oficial care cunoaște prezentarea cu ușile închise.
Oficiali familiarizați cu raportul european au recunoscut că este posibil ca suspecții complotatori ucraineni să fi știut că informațiile au fost împărtășite cu mai multe țări și că ar fi putut schimba unele elemente ale planului.
Dar raportul serviciului european de informații nu a fost singura dovadă care arată rolul Kievului în bombardarea conductei.
Postul a raportat anterior că guvernele care investighează exploziile au descoperit comunicații care arată că indivizi sau entități pro-ucrainene discutau despre posibilitatea de a efectua un atac asupra conductelor Nord Stream. Acele conversații au avut loc înainte de atac, dar au fost descoperite doar după acesta, când agențiile de spionaj au căutat date pentru posibile indicii, a declarat un înalt oficial al securității occidentale.
În ciuda renunțării la sancțiunile din epoca lui Trump asupra conductei de gaze naturale Rusia-Germania ca o încercare de a repara gardurile cu Berlinul, administrația Biden a avut mult timp îngrijorări cu privire la Nord Stream și nu a "plâns" din cauza dispariției sale în septembrie.
După luni de presiune din partea Washingtonului, guvernul german a oprit autorizarea finală a Nord Stream 2 cu doar câteva zile înainte ca forțele ruse să invadeze Ucraina în februarie 2022, surprinzând mulți oficiali americani și europeni care se temeau că Berlinul va găsi Rusia o sursă de energie prea importantă pentru a rupe legăturile. La momentul atacului, conducta era intactă și fusese deja pompată cu 300 de milioane de metri cubi de gaze naturale pentru a o pregăti pentru operațiuni.
Cu aproape o lună înainte de ruptură, gigantul energetic rus Gazprom a oprit fluxurile pe Nord Stream 1, la câteva ore după ce Grupul celor Șapte națiuni industrializate a anunțat o viitoare plafonare a prețului petrolului rusesc, o mișcare menită să pună o adâncime în trezoreria Kremlinului.
Oficialii au spus că costul reparației conductelor s-ar ridica la sute de milioane de dolari.
În timp ce oficialii de informații americani au fost inițial sceptici cu privire la raportarea europeană, ei au fost mult timp îngrijorați de operațiunile agresive ale Ucrainei care ar putea escalada războiul într-un conflict direct între Rusia și Statele Unite și aliații săi din NATO.
În februarie, în ajunul primei aniversări a războiului, agenția de informații militare a Ucrainei a fost de acord, „la cererea Washingtonului”, să amâne atacurile planificate asupra Moscovei, potrivit unui alt document de informații scurs de Discord. Acel incident a ilustrat o tensiune mai largă care a existat de-a lungul războiului: Ucraina, dornică să aducă lupta pe teritoriul Rusiei, este uneori reținută de Statele Unite.
Oficialii de la Washington și din Europa au avertizat Ucraina pentru atacuri în afara teritoriului său, care au considerat că au mers prea departe. După ce o mașină-bombă în apropierea Moscovei, în august, a ucis-o pe Daria Dughina, într-un atac care părea destinat tatălui ei – un naționalist rus proeminent a cărui scriere a contribuit la formarea unei narațiuni a Kremlinului despre Ucraina – oficialii occidentali au spus că i-au spus clar lui Zelensky că agenții din guvernul său au fost responsabili. Atacul a fost văzut ca provocator și a riscat un răspuns sever al Rusiei, au spus oficialii.
Ucraina a continuat cu lovituri în interiorul Rusiei, inclusiv lovituri cu drone asupra unui aerodrom și asupra țintelor din Moscova pe care oficialii americani le-au legat de Kiev.