SUA asigură Europa: vom continua să vă trimitem gaz, vă promitem

27 Mai 2024
SUA asigură Europa: vom continua să vă trimitem gaz, vă promitem

Decizia lui Joe Biden de a întrerupe noi proiecte de gaze naturale lichefiate (GNL) a zguduit Europa care se bazează din ce în ce mai mult pe produsul american, scrie Politico

 Decizia președintelui american Joe Biden de a întrerupe aprobările pentru noi proiecte de gaze naturale lichefiate (GNL) nu va afecta livrările către Europa, a declarat un oficial american în domeniul energiei pentru POLITICO.

„Nu afectează nimic din GNL-ul care este exportat în prezent”, a declarat vicesecretarul american pentru energie, David Turk, într-un interviu, după o întâlnire la nivel înalt cu oficiali francezi în districtul de afaceri La Défense din Paris.

„De asemenea, nu afectează nicio construcție actuală care va exporta și mai mult GNL”, a adăugat Turk, vorbind de la etajul 27 al unui zgârie-nori unde guvernul francez are mai multe birouri.

Reasigurarea oficialilor europeni anxioși vine la câteva luni după ce Biden a oprit semnarea exporturilor de GNL în așteptare sau viitoare de la noile proiecte de gaze – o mișcare surpriză menită să atenueze îngrijorările alegătorilor conștienți de climă înainte de alegerile la vârf din noiembrie.

Decizia a zguduit industria europeană , având în vedere dependența din ce în ce mai mare de GNL din SUA, pe măsură ce Uniunea Europeană face eforturi pentru a renunța la gazul rusesc pe fondul războiului de măcinare al Moscovei în Ucraina.

Exporturile americane de GNL către UE au crescut constant de la începutul războiului din Ucraina și reprezintă în prezent jumătate din livrările de GNL ale blocului – în creștere față de aproximativ un sfert înainte de război.

În total, SUA exportă aproximativ 14 miliarde de metri cubi de GNL pe zi, a spus Turk. Și a alocat deja până la 48 de miliarde de metri cubi pentru export din proiecte viitoare - aproximativ jumătate din producția sa internă de gaze naturale.

„Când indicăm aceste cifre, cred că există o oarecare asigurare că există proviziile care sunt necesare”, a spus Turk.

Deoarece aceste cifre cresc, a fost „prudent” să analizăm „implicațiile climatice și implicațiile de mediu dacă autorizăm și mai mult”, a argumentat oficialul american în domeniul energiei. „Odată ce această analiză este actualizată, vom reveni la revizuirea aplicațiilor pe măsură ce acestea vin pentru volume suplimentare.”

Potrivit US Energy Information Administration, UE a importat 7,1 miliarde de metri cubi pe zi din SUA în 2023, Franța fiind cel mai mare importator de GNL al UE.

Decizia administrației Biden de a întrerupe noile aprobări se aliniază cu calea Franței către neutralitatea climatică până în 2050, a declarat un înalt oficial francez pentru POLITICO.

„Este în concordanță cu punctul nostru de vedere”, a spus Sophie Mourlon, director general pentru energie și climă la Ministerul francez al Energiei.

„Tranziția de la combustibilii fosili... trebuie să ritmăm asta, trebuie să definim calendarul și punctele de întâlnire”, a adăugat oficialul francez.

Alte stiri din Externe

Ultima oră