Bloomberg: SUA acuză China că ajută Rusia în războiul cu Ucraina

25 Ian 2023
Bloomberg: SUA acuză China că ajută Rusia în războiul cu Ucraina

SUA au confruntat China cu dovezi care sugerează că unele întreprinderi de stat chineze ar putea oferi asistență pentru efortul de război al Rusiei în Ucraina, potrivit unor persoane familiare cu problema scrie Bloomberg

Administrația Biden a confruntat guvernul Chinei cu dovezi care sugerează că unele companii de stat chineze ar putea oferi asistență pentru efortul de război al Rusiei în Ucraina, în timp ce încearcă să stabilească dacă Beijingul este la curent cu aceste activități, potrivit unor persoane familiare cu problema.

Oamenii, care au cerut să nu fie identificați , au refuzat să detalieze sprijinul, cu excepția faptului că acesta constă în asistență militară și economică neletală, care se oprește înainte de evaziunea totală a regimului de sancțiuni pe care SUA și aliații săi l-au impus după ce forțele ruse au invadat Ucraina.

Tendința este suficient de îngrijorătoare pentru ca oficialii americani să abordeze problema cu omologii lor chinezi și să avertizeze cu privire la implicațiile furnizării de sprijin material pentru război, au spus sursele deși au refuzat să ofere detalii despre aceste contacte. Președintele Xi Jinping a evitat să critice Rusia în legătură cu războiul, dar s-a oferit și să joace un rol în negocierile de pace și să se pronunțe împotriva utilizării armelor nucleare în conflict.

O purtătoare de cuvânt a Consiliului Național de Securitate a refuzat să comenteze, la fel ca și Agenția Centrală de Informații. Ambasada Chinei la Washington nu a răspuns la două e-mailuri pentru comentarii. Deși informațiile nu sunt clare și rămân subiect de dezbatere, oficialii americani au spus că sunt de acord că relația Rusia-China este extrem de strânsă acum și China face mai mult decât a făcut în trecut în sprijinul Rusiei.

Sursele au caracterizat activitățile întreprinderilor de stat ca asistând cu bună știință Rusia în efortul său de război. Ei nu au explicat ce dovezi ar putea avea administrația pentru a susține acest punct de vedere.

Administrația analizează dovezile acumulate pentru a determina semnificația acestora. O constatare că firmele chineze susțin invazia ar avea implicații supărătoare asupra politicii SUA atât față de Rusia, cât și față de China.

Întrebată de reporteri într-un briefing de marți, secretarul de presă al Casei Albe, Karine Jean-Pierre, a spus că SUA „monitorizează îndeaproape situația” și a continuat să reitereze sprijinul constant al administrației pentru Ucraina.

„Vom continua să comunicăm Chinei implicațiile acordării de sprijin material războiului Rusiei împotriva Ucrainei. Am vorbit despre acest lucru de multe ori că vom fi foarte clari ce înseamnă să sprijinim agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei”, a spus Jean-Pierre. „Și, așa cum am spus de multe ori vom continua să sprijinim Ucraina și poporul ucrainean atât timp cât va fi nevoie”.

Strategia SUA asupra Ucrainei se bazează în parte pe izolarea guvernului președintelui Vladimir Putin și pe încercarea de a-i sufoca economia și de a împiedica efortul de război. Sprijinul sporit din partea Chinei, a doua cea mai mare economie din lume, ar putea submina în mod semnificativ această strategie.

Și dacă Biden și consilierii săi ar determina că guvernul Chinei a fost implicat sau ar accepta în mod tacit acțiunile acelor întreprinderi de stat, ei ar fi forțați să decidă să ia măsuri. Acest lucru ar putea risca să deschidă o zonă cu totul nouă de dispută într-un moment în care SUA au încercat să echilibreze dorința de stabilizare a legăturilor cu Beijingul cu mișcările de a limita accesul Chinei la microcipuri de ultimă generație și de a se confrunta cu China din cauza a ceea ce consideră că este o poziție mai agresivă despreTaiwan.

Secretarul Trezoreriei, Janet Yellen, s-a întâlnit cu vicepremierul Liu He săptămâna trecută, iar secretarul de stat al SUA Antony Blinken urmează să viziteze Beijingul în februarie, prima vizită de acest gen de când epidemia de Covid-19 a oprit călătoriile la începutul anului 2020.

Rusia și China au declarat o relație „fără limite” înainte de război, iar oficialii americani cred că China a intenționat inițial să vândă Rusiei arme letale pentru a fi folosite pe câmpul de luptă. Dar administrația consideră că China a redus acel plan și susține că nu face atât de mult pe cât ar putea pentru a ajuta invazia lui Putin.

Administrația crede că guvernul Chinei vrea să ajute Rusia și nu este neutru așa cum susține, potrivit oamenilor. China și-a adâncit, de asemenea, relațiile comerciale, în ciuda cerințelor SUA ca alte națiuni să se distanțeze de economia rusă.

China, în principiu, respinge orice sancțiuni în afară de cele convenite la Națiunile Unite și consideră apelurile americane adresate altor țări de a restricționa comerțul drept o încălcare a suveranității. Importurile Chinei din Rusia au crescut cu aproape 50% față de un an mai devreme în 2022, în timp ce exporturile au crescut cu 13%.

Există mii de întreprinderi de stat în China, unele controlate direct de guvernul central, cu directori executivi egali cu miniștrii, iar altele care sunt supuse unei supravegheri mai puțin directe. Toate sunt supuse influenței Partidului Comunist, chiar dacă detaliile operațiunilor lor nu sunt întotdeauna monitorizate în detaliu.

Tendința nu ar face decât să exacerbeze ceea ce oficialii americani au spus în public că este o problemă. După ce s-a întâlnit cu un înalt oficial chinez în iulie, Blinken a spus că și-a transmis îngrijorarea cu privire la „alinierea Chinei cu Rusia”.

„Acum, ceea ce auziți de la Beijing este că pretinde a fi neutru”, a spus Blinken la acea vreme. „Aș începe cu propunerea că este destul de greu să fii neutru când vine vorba de această agresiune. Există un agresor clar. Există o victimă clară.”

La sfârșitul lunii decembrie, Xi și Putin au avut un apel telefonic în care au convenit să coopereze în domeniul comerțului, energiei, finanțelor și agriculturii, potrivit televiziunii de stat chineze. Xi i-a spus lui Putin că Beijingul va continua să joace un rol constructiv în încercarea de a soluționa „criza” din Ucraina, deși drumul către negocierile de pace nu va fi lin, a spus postul.

Cu toate acestea, sprijinul aprofundat pentru Moscova s-ar reduce împotriva indicațiilor recente că China încearcă să îmbunătățească relațiile cu SUA după luni de tensiuni crescute. După ce s-au întâlnit anul trecut la Bali, președintele Joe Biden și Xi au spus că „un război nuclear nu trebuie purtat niciodată” și că se opun „folosirii sau amenințării cu folosirea armelor nucleare în Ucraina”, potrivit declarației Casei Albe.

Alte stiri din Externe

Ultima oră