Potrivit lui Jens Stoltenberg, Secretarul General al NATO, Organizația trebuie să fie capabilă să ofere ajutor „previzibil” pe termen lung pentru Ucraina, scrie Le Figaro
NATO trebuie să poată oferi Ucrainei ajutor „previzibil” pe termen lung, a spus secretarul său general . Ungaria, însă, încetinește. Papa a adus un omagiu unui soldat ucrainean care a murit pe front. Iată ce trebuie să știți în această miercuri, 3 aprilie, despre războiul din Ucraina.
NATO trebuie să asigure Ucrainei un ajutor militar „previzibil” pe termen lung
„Trebuie să asigurăm asistență militară fiabilă, previzibilă și pe termen lung pentru Ucraina ”, a spus Jens Stoltenberg la Bruxelles, cu puțin timp înainte de o întâlnire a miniștrilor de externe ai Alianței, care ar trebui să discute o propunere pentru crearea unui fond de 100 de miliarde de euro peste cinci ani. ani pentru a ajuta Kievul. Întrebat despre această propunere, Jens Stoltenberg a refuzat să dea detalii despre această „asistență financiară” , explicând că discuțiile vor începe săptămâna aceasta în vederea găsirii unui „consens” între cele 32 de țări NATO înainte de summitul lor din iulie la Washington. „Moscova trebuie să înțeleagă că ei (rușii) nu își pot atinge obiectivele pe câmpul de luptă și așteaptă ca noi (NATO) să obosim” și să renunțăm să mai ajutăm Ucraina, a explicat Jens Stoltenberg, subliniind în mod repetat nevoile „urgente” de muniție și arme ale Kievului.
Secretarul general al NATO și-a exprimat îngrijorarea cu privire la situația de pe câmpul de luptă, explicând că forțele ruse sunt pregătite să sufere pierderi considerabile pentru câștiguri teritoriale minime, cu „foarte puțin respect pentru viața umană” . „De aceea, situația de pe front este atât de grea”, a insistat el, subliniind necesitatea ca aliații „să facă mai mult” , și în primul rând, să răspundă „nevoilor urgente” în materie de apărare antiaeriană și artilerie. Forțele ucrainene trebuie să raționeze obuzele de artilerie pe care le trag împotriva forțelor ruse, din lipsa de a primi suficient, a explicat în continuare Jens Stoltenberg. Potrivit unor experți, raportul este de un obuz tras din partea ucraineană la cinci din partea rusă. El a deplâns, de asemenea, blocarea ajutorului american de peste 60 de miliarde de dolari în Congres din cauza dreptului de veto al aleșilor republicani favorabil fostului președinte american Donald Trump. „Orice întârziere are consecințe pe câmpul de luptă ”, a insistat el, considerând că este esențială transformarea anunțurilor pe termen scurt în „angajamente pe termen lung, pe mai mulți ani” .
Ungaria s-a opus unei apropieri NATO-Ucraina
Cu toate acestea, un angajament mai mare al NATO alături de Ucraina se confruntă cu opoziția Ungariei, o țară membră a Alianței Atlantice care a rămas cel mai aproape de Moscova de la invazia rusă a Ucrainei din 24 februarie 2022. Șeful diplomației maghiare Peter Szijjarto a reafirmat această opoziție miercuri „ Ungaria nu va sprijini nicio propunere NATO care ar putea aduce Alianța mai aproape de război sau să o mute de la o coaliție defensivă la o coaliție ofensivă” , a spus el la X.
Papa îi aduce un omagiu tânărului soldat ucrainean căzut pe front
Papa Francisc a adus un omagiu miercuri unui tânăr soldat ucrainean ucis pe front, arătându-i bunurile religioase personale, înainte de a păstra un moment de reculegere pentru victimele războiului. „Acest băiat se numea Olexandre, în vârstă de 23 de ani (...) A murit în Avdiïvka, pe front, lăsând o viață pe care a avut-o înaintea lui ”, a explicat papa la finalul audienței generale pe piața Saint Pierre. În mână ținea un rozariu și o copie a Noului Testament care aparținea soldatului. Francis a invitat apoi miile de credincioși să mediteze câteva clipe în tăcere. „Aș vrea ca toată lumea să tacă o clipă, gândindu-se la acest băiat și la toți ceilalți care, ca și el, au murit în această nebunie a războiului ”, a spus iezuitul în vârstă de 87 de ani, ținând în mână cartea acoperita cu camuflaj militar. „Războiul distruge întotdeauna. Să ne gândim la ei și să ne rugăm ”, a adăugat el.