Statele Unite și Canada suspendă zborurile avioanelor Boeing 737 MAX

13 Mar 2019 | scris de Marina Constantinoiu
Statele Unite și Canada suspendă zborurile avioanelor Boeing 737 MAX Galerie foto (2)

Președintele american Donald Trump a anunțat că toate aparatele de zbor de tip Boeing 737 MAX 8 și MAX 9 vor rămâne la sol, zborurile acestora fiind suspendate, așa cum s-a întâmplat în Uniunea Europeană și alte țări ale lumii, ca urmare a tragediei aviatice de duminică din Etiopia, soldată cu moartea a 157 de oameni.

Anunțul vine după ce Statele Unite rămăseseră singurul stat care nu luase această decizie, după ce Canada a decis la rândul ei să suspende zborurile acestor avioane până la noi ordine, potrivit The Washington Post.

Trump a declarat că Boeing este o companie extraordinară, care lucrează din greu la găsirea unor răspunsuri la multele semne de întrebare care se ridică după două catastrofe aeriene petrecute la mai puțin de șase luni una după alta și soldate cu moartea tuturor persoanelor de la bord.

"Vom decreta de urgență interzicerea tuturor zborurilor 737 MAX 8 și 737 MAX 9", a declarat Trump, de la Casa Albă. "Securitatea americanilor și a tuturor pasagerilor este prioritatea noastră absolută", a adăugat el.

După acest anunț, Boeing a precizat că are "încredere totală" în avionul 737 MAX dar "susține" decizia de a le menține la sol. 

Potrivit producătorului american, sunt afectate 371 de avioane, majoritatea dintre ele fiind deja livrate către clienți iar o parte efectuau deja zborurile de test obligatorii înainte de livrare.

Boeing susține în continuare că aceste aeronave sunt sigure iar această decizie a fost luată ca măsură de precauție. Marți producătorul american, la presiunea FAA, a declarat că va emite în câteva săptămâni o actualizare de software pentru aeronavele Boeing 737 MAX care ar aduce modificări sistemului Maneuvering Characteristics Augmentation System (MCAS).

În octombrie anul trecut a fost în Indonezia, și 189 de oameni au murit. Acum, circumstanțele producerii accidentului din Etiopia par similare celor de la accidentul de acum un an.

Companiile aeriene care operau zboruri cu acest tip de avioane au preferat să ia măsuri de precauție și, până la clarificarea cauzelor care au dus la prăbușirea celor două avioane, să suspende zborurile lor.

În rândul pasagerilor se crease deja panică, iar presiunea devenise prea puternică. Rând pe rând, de la Etiopia la China, de la India la Indonezia, Egipt, Kuweit, Serbia, Uniunea Europeană sau Hong Kong și Fiji au luat această decizie.

Ultimele două state care nu luaseră decizia erau Canada și SUA. În cele din urmă Canada a luat-o miercuri după-amiază, iar Statele Unite au urmat-o.

Experți în aviație au găsit deja similitudini între cele două accidente care au implicat aeronave de tip Boeing 737 MAX 8.

Pilotul avionului Ethiopian Airlines prăbușit duminică le-a spus controlorilor de trafic aerian că are „probleme cu controlarea aeronavei”, cu puțin timp înainte ca avionul să dispară de pe radare, a declarat președintele director general al companiei aeriene, într-o intervenție în cadrul emisiunii realizate de Richard Quest la postul american de televiziune CNN.

„Avea probleme cu controlarea avionului în zbor, așa că a cerut permisiunea de a reveni pe aeroport”, a spus Tewolde GebreMariam, CEO-ul Ethiopian Airlines.

Acesta a adăugat că pilotul a primit aprobarea controlorilor, după care avionul a dispărut imediat de pe radare și s-a prăbușit, lăsând în urmă un crater de 10 metri adâncime la locul impactului. 

GebreMariam a mai declarat că pilotul era antrenat special pentru avioanele Boeing 737 MAX 8 și a afirmat că există similarități între acest accident aviatic și avionul prăbușit în luna octombrie, în Indonezia

Alte stiri din Externe

Ultima oră