Americanii trec la militarizarea spațiului cosmic. Ce răspuns pregătește Rusia

02 Mar 2019 | scris de A.V.
Americanii trec la militarizarea spațiului cosmic. Ce răspuns pregătește Rusia

Unul dintre proiectele președintelui american Donald Trump începe să prindă contur, odată cu trimiterea, vineri, de către Pentagon, Congreului SUA a unui proiect de lege prin care se creează o ''forţă spaţială'', proiect care s-ar putea lovi de o puternică opoziţie, informează AFP, preluată de agerpres.ro.

"Acesta este un moment istoric pentru ţara noastră", a declarat ministrul interimar al Apărării, Patrick Shanahan, citat într-un comunicat. "Proiectul de lege al Departamentului Apărării este un pas strategic menit să asigure interesele naţionale vitale ale Statelor Unite în spaţiu", a adăugat el.

Într-o primă fază, "Space Force" va funcţiona ca un comandament militar în cadrul armatei aerului.

Apoi, cu acordul Congresului, ea va deveni o forţă în toată regula, cu propriul şef de stat major şi un subsecretar pentru spaţiu, dar tot sub controlul armatei aerului, după modelul corpului de elită al puşcaşilor marini, care operează în cadrul US Navy.

Întregul personal militar şi civil care activează în domeniul spaţial în cadrul Pentagonului va fi regrupat sub un comandament unic.

Proiectul prevede ca forţa spaţială să dispună de circa 15.000 de militari, iar crearea sa ar costa 2 miliarde de dolari pe parcursul a 5 ani. Dacă va fi aprobată de Congres, forţa spaţială va fi primul serviciu creat de armata americană după US Air Force în 1947.

Dar congresmenii - şi unii reprezentanţi ai Pentagonului - au criticat proiectul, deoarece consideră că ar presupune prea multă birocraţie, în contextul în care Departamentul Apărării din SUA este criticat pentru reacţia prea lentă la schimbările tehnologice, tocmai din cauza birocratizării excesive. 

Rusia va fi nevoită să ia măsuri reciproce şi asimetrice în replică la posibilele ameninţări ce rezultă din intenţiile SUA de a folosi spaţiul cosmic în scopuri militare, a declarat sâmbătă un oficial al armatei ruse.

Potrivit şefului Statului Major General al Forţelor Armate Ruse, Valeri Gherasimov, intenţiile SUA de a folosi spaţiul cosmic în scopuri militare, în particular decizia de a forma o Forţă Spaţială, creează premisele militarizării spaţiului cosmic.

"Toate aceste acţiuni ar putea duce la o agravare semnificativă a situaţiei militare şi politice, iar Rusia va trebui să răspundă emergenţei ameninţărilor militare cu măsuri similare şi asimetrice", a declarat Gherasimov, citat de grupul media rus Sputnik, controlat de Kremlin, la o conferinţă privind strategia apărării.

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră