Statele Unite iau în considerare desfăşurarea de rachete de croazieră cu lansare terestră în Europa pentru a contracara măsurile Rusiei în Ucraina, conform unui nou raport. Decizia, a relatat Associated Press, a fost luată după ce Rusia a fost acuzată de SUA de încălcarea Tratatului Forţelor Nucleare Intermediare (FNI) din 1987. Moscova a negat acuzaţia şi a declarat că testarea unei rachete de croazieră cu lansare terestră în iulie 2014 s-a realizat în conformitate cu tratatul FNI.
Administraţia Obama a anunţat că are trei opţiuni în ceea ce priveşte prevederile tratatului şi încălcarea prevederilor acestuia de către partea rusă: - prima opţiune este că, în cazul în care Statele Unite şi aliaţii săi vor fi atacaţi de rachete de croazieră ruseşti de acţiune medie, atunci Washingtonul va recurge la o apărare activă; a doua opţiune vizează faptul că Statele Unite pot lua contra-măsuri pentru a preveni atacul cu astfel de arme, ceea ce înseamnă o confruntare militară deschisă. Pentagonul a adăugat că aceste contra-măsuri pot include şi desfăşurarea de rachete de croazieră cu lansare terestră în Europa; - şi ultima opţiune este renunţarea la tratat.
Rusia susţine că planurile americane privind desfăşurarea de rachete de croazieră reprezintă o ameninţare reală nu doar pentru Rusia ci şi pentru întreaga lume, adăugând că sistemele de rachete afectează echilibrul strategic al forţelor de pe cuprinsul globului. (I.D)