La final de mandat,preşedintele american Obama mai face câteva vizite de “limpezire” a unor probleme stringente de pe agenda politicii externe americane. A fost în Cuba comunistă, apoi a facut o ultimă vizită în Germania iar acum se află într-o întâlnire istorică cu liderii de la Hanoi.
Nedumerire:nu e faimosul Vietnam care a învins SUA în razboiul din anii 60?
Robert Kaplan ,celebrul istoric si politolog,explică in Butoiul cu pulbere al Asiei că vietnamezii nu acordă o prea mare atenţie “Razboiului american” mai ales că e un conflict militar pe care l-au câştigat. Nu inseamnă că au uitat această confruntare dar reprezintă ceva marginal. Tema centrala a istoriei Vietnamului este China care a invadat ţara de 17 ori.Istoria Vietnamului este o istorie a supravietuirii în fata Chinei iar frica faţa de chinezi,inchipuită sau nu, le-a dictat vietnamezilor politica dar şi miturile. Istoria Vietnamului este o istorie a eroilor care luptă cu China.
Aceasta vizita consolidează politica americană în Marea Chinei de Sud unde Beijingul este tot mai activ iar ţările din zonă se tem de posibile agresiuni.
De aceea SUA întareste legaturile cu aceste ţări,inclusiv Vietnamul,pentru a contrabalansa puterea în creştere a Chinei.
Liderii de la Hanoi speră sa obţină de la Obama şi ridicarea ultimelor interdicţii impuse de Washinghton la finalul războiului americano-vietnamez. Tot vienamezii speră să obţină tehnică militară avansata dar americanii condiţionează aceste tranzacţii de respectarea drepturilor omului. Ei acuză guvernul de la Hanoi de reprimarea opoziţiei şi limitarea drepturilor fundamentale.
De aceea Obama speră sa obtina o relaxare a acestei politici a Partidului Comunist-si Vietnamul, ca şi China, practică un melanj de partid comunist aflat la putere si elemente capitaliste în economie . Economia Vietnamului înregistrează creşteri vizibile, majoritatea exporturilor le face în SUA dar depinde fundamental de China de unde importa atât tehnologie cât si produse de larg consum.
Kaplan mai spune că frica de China îi face pe vietnamezi să-şi ghideze toată politica externa din aceasta perspectivă şi chiar sunt gata să ofere găzduire pentru reparaţii si întretinere flotei americane din zonă. Iar prezenţa americană,in viziunea vietnameză, e vitala în contextul conflictului cu China pe tema insulelor Paracel si Spratly. Cele două insule se află chiar pe rute de navigaţie importante din Marea Chinei de Sud-vietnamezii o numesc însa Marea de Est- dar se bănuieste că au şi importante rezerve de hidrocarburi.
Discutiile la Hanoi continuă iar Obama stie că in viitor Vietnamul reprezintă un element important în contextul relaţiilor chino americane din viitorul apropriat
De altfel, America e convinsă ca istoria puterii şi a economiilor puternice se va desfăşura aici,în Asia.