Cel puțin 200 de oameni au fost uciși în bombardarea spitalului Ahli Arab din Gaza, în a unsprezecea zi a războiului declanșat de atacul Hamas asupra Israelului. Statul evreu și organizația teroristă se învinovățesc reciproc, scrie Le Figaro
O lovitură mortală care ridică multe întrebări. Cel puțin 200 de persoane au fost ucise marți seara, 17 octombrie, într-un atac cu împușcătură asupra complexului spitalului Ahli Arab din Fâșia Gaza. „Operăm în spital, a fost o explozie puternică și tavanul a căzut pe sala de operație. Este un masacru”, a spus doctorul Ghassan Abu Sittah de la Medici fără frontiere.
Ministerul Sănătății din teritoriul palestinian controlat de Hamas, la rândul său, a indicat că „sute de victime” sunt „încă sub dărâmăturile” spitalului Ahli Arab, din centrul Gazei, unde „200 300 de oameni au murit . Semiluna Roșie Palestiniană a denunțat o „crimă de război” , care a provocat „sute” de victime civile, „inclusiv femei, copii, personal sanitar” .
Israelul și Hamas se învinuiesc reciproc
Pentru moment, atât Hamas, cât și statul evreu susțin că nu se află în spatele acestei lovituri mortale. Marți seara târziu, după o nouă actualizare a situației din spital, armata israeliană a reiterat că forțele sale armate nu au lovit spitalul. Potrivit acestora, clădirea a fost lovită de o „rachetă trasă greșit de către organizația teroristă Jihad Islamic ”.
Prin vocea contraamiralului său Daniel Hagari, armata chiar a afirmat la CNN că este în posesia unor comunicații între militanții din Gaza „spunând că este vorba despre o actiune a Jihadului „islamic”, o organizație teroristă aliată cu Hamas . Ea a mai spus că are filmări cu drone care arată impactul grevei asupra parcării spitalului, dar nu asupra spitalului în sine.
Jihadul Islamic, la rândul său, a descris miercuri acuzațiile Israelului drept „minciuni”. „Inamicul sionist încearcă, fabricând minciuni, să se sustragă responsabilității pentru masacrul brutal pe care l-a comis, bombardând spitalul și arătând cu degetul spre Jihadul Islamic”, a spus mișcarea într-un comunicat islamist . „Afirmăm că aceste acuzații sunt false”, a insistat el.
Rusia cere dovezi
Reacțiile internaționale nu au întârziat să apară. Rusia a descris greva drept o „crimă” și un „act de dezumanizare”, relatează Ministerul de Externe citat de agenția de presă RIA. Ministerul rus de Externe îndeamnă statul evreu să furnizeze imagini prin satelit pentru a demonstra că nu a fost în spatele atacului.
Șeful ONU, Antonio Guterres, s-a declarat, la rândul său, „îngrozit ” de „sute de civili palestinieni uciși într-o lovitură ” asupra spitalului, pe care l-a „ condamnat ferm ”, dar fără a învinovăți pe nimeni responsabilitatea. Atât Franța, cât și Germania au spus, de asemenea, că sunt îngrozite de această grevă, dar nu au dorit, în acest stadiu, să denunțe clar un vinovat.
Președintele american Joe Biden, a declarat că a vorbit „imediat după ce a auzit vestea” cu premierul israelian Benjamin Netanyahu. El a mai spus că este „ revoltat și profund întristat de explozie” și de „pierderile teribile care au rezultat”. Șeful statului american urma să participe, în cursul zilei, la o întâlnire cvadripartită cu liderii Iordaniei, Egiptului și Autorității Palestiniene. Acesta din urmă a fost amânat pe termen nelimitat și va avea loc „când se va lua decizia de a opri războiul și de a pune capăt acestor masacre ”, a declarat șeful diplomației iordaniene Ayman Safadi. Ministerul Iordanian de Externe a condamnat ferm lovitura împotriva spitalului, pe care a pus-o vina pe seama Israelului.
"Din câte am înțeles, responsabilă este cealaltă echipă și nu tu”, i_a spus Biden lui Netanyahu dar reamintind acest principiu: „Trebuie să fii exemplar când ești puternic”.
Țările din Orientul Apropiat și Mijlociu condamnă Israel
Multe țări din Orientul Apropiat și Mijlociu au, la rândul lor, incriminat direct Israelul. Președintele iranian Ebrahim Raïssi a declarat miercuri, 18 octombrie, o zi de „doliu public” și a prezis că acest atac se va întoarce împotriva statului evreu și a aliatului său american. „ Făcările bombelor americano-israeliene, aruncate în această seară asupra victimelor palestiniene rănite în spitalul (...) din Gaza, îi vor devora în curând pe sionişti”, a declarat el.
Într-o declarație, Ministerul Afacerilor Externe din Qatar a denunțat un „masacrul (...) , o crimă motivată de ură împotriva civililor lipsiți de apărare și o încălcare gravă (…) a dreptului internațional” .
Arabia Saudită, care se afla în proces de normalizare a relațiilor cu Israelul înainte de începerea conflictului, a denunțat, la rândul său, o „încălcare a tuturor legilor și standardelor internaționale”, denunțând continuarea de către statul ebraic a „atacurilor împotriva civililor”. Premierul irakian Mohamed Chia al-Soudani a declarat trei zile de doliu în țară înainte de a solicita, într-o declarație, o „rezoluție imediată și urgentă ” din partea Consiliului de Securitate al ONU pentru a pune capăt „agresiunii ” .
În mai multe țări arabe, marți seara au izbucnit demonstrații: pe străzile din Amman, în Iordania sau în Ramallah, în Cisiordania ocupată, unde au avut loc ciocniri între manifestanții care cer plecarea președintelui palestinian Mahmoud Abbas și forțele sale de securitate.
În Tunisia, sute de protestatari s-au adunat în fața ambasadei Franței și au cerut demiterea ambasadorilor francez și american. „Francezii și americanii sunt aliații sioniștilor ”, au scandat demonstranții.
Sute de manifestanți s-au adunat și în fața ambasadelor Franței și Marii Britanii de la Teheran, în noaptea de marți spre miercuri. De asemenea, câteva sute de oameni au ieșit să-și demonstreze furia în orașele libiene, în special în capitala Tripoli.