Spitalele britanice, paralizate de atacul cibernetic

13 Mai 2017 | scris de Magda Marincovici
Spitalele britanice, paralizate de atacul cibernetic

UPDATE: După 48 de ore  Sistemul Naţional britanic al Sănătăţii (NHS) s-a restabilit în urma perturbărilor provocate de atacul cibernetic la nivel mondial și 97% din trusturile NHS ”funcţionează normal” în prezent, a anunţat sâmbătă ministrul britanic de Interne Amber Rudd, relatează Reuters.

Într-un comunicat, serviciul public de sănătate britanic (NHS) a calificat ca incident major atacul informatic global care a afectat numeroase spitale din Anglia, la 12 mai, anunță media. Virusul botezat "WannaDecryptor" (sau WannaCry) a blocat calculatoarele. 

În acest moment, avem elemente care ne permit să credem că a avut acces la datele pacienților, precizează NHS, care subliniază că ancheta este abia la început.

Consecințele s-au repercutat în mod direct asupra accesului pacienților la asistență medicală.

Un purtător de cuvânt al Barts Health NHS Trust din Londra a explicat pe Twitter că au fost anulate programările unor pacienți și unele persoane au fost direcționate spre alte clinici ale NHS. 

Spitalele au fost obligate să-și restrângă toate activitățile de urgență. 

Am activat planul pentru incidente majore pentru a ne asigura că ne putem proteja pacienții, se mai spune în comunicatul NHS. 

Acest atac nu a vizat în mod special NHS, afectând și alte sectoare, a informat serviciul public de sănătate, fără a oferi informații suplimentare.

Multe alte țări au fost afectate de acest atac cibernetic: de exemplu, în Spania, gigantul de telecomunicații Telefonica și alte companii. 

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră