Majoritatea respondenților din Ungaria, Grecia și Italia doresc ca aliații să împingă Kievul să accepte un acord, scrie Politico
Majoritatea europenilor susțin Ucraina în războiul său împotriva Rusiei, dar doar 1 din 10 cred că Ucraina poate câștiga, potrivit unui sondaj al Consiliului European pentru Relații Externe (ECFR), majoritatea considerând că o „rezolvare de compromis” este necesară pentru a pune capăt conflictului. .
Răspunsurile provin de la 17.023 de respondenți la un sondaj online în 12 țări ale Uniunii Europene în ianuarie.
Cercetătorii spun că perspectiva pesimistă se datorează în mare parte situației politice din Statele Unite, unde discuțiile privind un nou pachet de ajutor pentru Ucraina sunt într-un impas în Congres, iar fostul președinte Donald Trump caută o revenire bazată parțial pe angajamentul de a se retrage ajutorul militar pentru Kiev.
Cu îngrijorările tot mai mari cu privire la o a doua președinție a lui Trump, ECFR raportează că 41% dintre europeni doresc o creștere sau menținerea sprijinului actual pentru Ucraina, dar doar o cincime doresc ca Europa să compenseze retragerea sprijinului SUA.
O treime dintre respondenți – cu alegătorii întrebați în Austria, Franța, Germania, Grecia, Ungaria, Italia, Țările de Jos, Polonia, Portugalia, România, Spania și Suedia – doresc ca UE să își limiteze sprijinul.
Peste 40% dintre cei chestionați de ECFR consideră că Europa ar trebui să împingă Ucraina spre un acord de pace cu Rusia.
Mai puțin de 10% dintre europeni cred într-o victorie totală a Ucrainei, majoritatea respondenților considerând că un compromis va fi mai probabil.
În timp ce sondajul prezintă o imagine sumbră, majoritatea celor întrebați sunt în continuare în favoarea continuării sprijinirii Ucrainei.
În medie, doar 19,5% dintre cei chestionați cred că Rusia va câștiga. Cu toate acestea, în Ungaria (64%), Grecia (59%) și Italia (52%), România (50,4%) majoritatea vrea ca aliații să împingă Kievul să accepte un acord de pace - lucru pe care președintele ucrainean Volodimir Zelensky a refuzat să ia în considerare.
UE și liderii săi de vârf au spus clar că intenționează să susțină în continuare Kievul, dar livrările de muniție de artilerie au încetinit și există incertitudine cu privire la următorul pachet de ajutor militar de la Bruxelles.
„Pentru a argumenta sprijinul european continuu pentru Ucraina, liderii UE vor trebui să schimbe modul în care vorbesc despre război”, a declarat Mark Leonard, coautor al sondajului.
"Sondajul nostru arată că cei mai mulți europeni sunt disperați să împiedice o victorie a Rusiei. Dar nici ei nu cred că Ucraina își va putea recupera tot teritoriul".
„Cel mai convingător caz pentru un public sceptic este că sprijinul militar pentru Ucraina ar putea duce la o pace durabilă, negociată, care să favorizeze Kievul, mai degrabă decât o victorie pentru Putin”, a spus Leonard.