Sondaj în Gaza și Cisiordania: 59% dintre locuitori susțin masacrul Hamas din 7 octombrie

17 Noi 2023
Sondaj în Gaza și Cisiordania: 59% dintre locuitori susțin masacrul Hamas din 7 octombrie Galerie foto (2)

Între 31 octombrie și 7 noiembrie, Lumea Arabă pentru Cercetare și Dezvoltare (AWRAD) a chestionat 668 de palestinieni din Cisiordania și Fâșia Gaza, în timpul celei de-a patra săptămâni a războiului din Gaza. 

Echipa a efectuat sondajul prin interviuri față în față asistate de tablete în Cisiordania și în adăposturile și gospodăriile din cele trei guvernorate „de sud” a Gazei (Deir Al Balah, Khan Younis și Rafah) unde locuiau în prezent oamenii. Eșantionul sondajului include toate grupurile socioeconomice, asigurând o reprezentare egală a bărbaților și femeilor adulți și este distribuit proporțional în Cisiordania și Gaza. 

Viziunea despre războiul în desfașurare:

• Majoritatea respondentilor (59%) au susținut puternic sau au susținut într-o oarecare măsură (16%) atacurile din 7 octombrie purtate de facțiunile conduse de Hamas, în timp ce 16% au susținut într-o oarecare măsură.

11% au raportat că nu au susținut și nici nu s-au opus atacului, în timp ce 13% au exprimat opoziţie faţă de atacuri. Sprijinul puternic pentru atacuri a fost considerabil mai mare în rândul palestinienilor
în Cisiordania (68%) comparativ cu Gaza (47%)

• 98% au declarat că nu vor uita și nu vor ierta niciodată ceea ce Israel a făcut și continuă să facă în timpul acestui război.

• 65% au perceput războiul actual ca pe un conflict care vizează toți palestinienii, în timp ce doar 18% l-au văzut ca fiind un război între Israel și Hamas. Alți respondenți aspun ca ste un război între Israel și
musulmani (5%); este un război între Israel și arabi (2%); sau este un conflict între Occident şi lumea arabo-musulmană (10%).

• Motivele invocate pentru atacurile din 7 octombrie au inclus: răspunsul la opresiune, în special atacuri privind Al Aqsa (35%) și abordând probleme mai ample, cum ar fi eliberarea Palestinei, încheierea ocupației,
și oprirea așezărilor (33%).Ruperea blocadei Gaza a fost citată drept principalul motiv de către 21% dintre respondenți.

• Un mic procent (6%) a raportat că principalele motive din spatele războiului sunt legate de interese regionale. Aceasta include servirea intereselor Iranului (5%) și oprirea păcii în curs și
procesul de normalizare cu Israelul (1%).

• 68% au raportat că sprijinul lor pentru o soluție cu două state a scăzut, în timp ce 23% au raportat că a crescut.

• Războiul duce, de asemenea, la o scădere a credinței că coexistența dintre palestinieni și Israelienii este posibilă, 90% raportând că are mai puține șanse. Doar 7% au spus că posibilitatea de convieţuire a crescut.

• În plus, 87% au declarat că au convingerea lor de a ajunge la un acord de pace permanent cu Israelul a scăzut, în timp ce 9% au spus că a crescut.

Solidaritate si sprijin
• Reflectând la acoperirea mediatică a marșurilor de solidaritate cu Palestina din întreaga lume, 78% au simțit puternic sau într-o oarecare măsură că există speranță pentru umanitate în viitor.

Surse de știri
• Popularitatea posturilor arabe: Războiul a consolidat Al Jazeera ca stație preferată pentru aproximativ 62% dintre toți palestinienii adulți și 92% dintre cei care urmăresc posturile regionale sau arabe
pentru știri. Al Mayadeen a fost al doilea, urmat de al Arabiya.

• Social media: Telegram este principala sursă de știri despre război, identificată de 48% dintre cei care caută știri din surse de social media, urmate de Facebook (31%), Instagram (10%) și
WhatsApp (9%). Utilizarea TikTok sau Twitter ca sursă principală de știri este raportată cu mai puțin de 1%.

Rolul oficialilor locali si internationali

Palestinienilor li s-a cerut să evalueze rolul unei liste de partide relevante în timpul războiului. Constatările dezvăluie că evaluările lor se încadrează în general în patru categorii:

• Categoria 1: Cei mai bine evaluați dintre toți actorii au fost Brigăzile Al Qassam, Islamic Jihad, Brigăzile Al Aqsa și Hamas.
• Categoria 2: Respondenții au fost oarecum pozitivi față de mass-media arabă, Hezbollah, Rusia,Comitetul Internațional pentru Crucea Roșie (CICR), China, Turcia, Iran și Fatah.
• Categoria 3: Respondenții au fost în mare parte negativi în evaluările lor despre Egipt, Iordania, mass-media occidentală, Națiunile Unite (ONU), Uniunea Europeană (UE), Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite.
• Categoria 4: Respondenții au fost universal negativi în evaluarea rolului Statelor Unite ale Americii America (SUA) și Israel.

Harta termică a percepției războiului: evaluarea opiniilor palestinienilor asupra rolului actorilor cheie:
89% Brigăzi Al Qassam
84% Jihad Islamic
80% Brigăzi Al Aqsa
76% Hamas
48% Media Arabă
45% Hezbollah
40% Rusia
37% Crucea Roșie
34% China
33% turci
32% Iran
23% Fateh
14% Egipt
12% Iordania
10% Autoritatea Palestiniană
10% Western Media
9% ONU
3% Arabia Saudită
3% Marea Britanie
2% Emiratele Arabe Unite
0% Israel
0% SUA

Alte stiri din Externe

Ultima oră