Un sondaj major arată „Nevoia de schimbare” la Bruxelles, scrie European Conservative. Majoritatea (63%) alegătorilor europeni fie consideră negativ activitatea Comisiei Europene, fie nu au o opinie.
Asta arată un nou sondaj al Ipsos pentru Euronews. Institutul de știri a menționat că sprijinul pentru Comisie a fost „alarmant de scăzut” în unele state – în special în Franța, unde doar 18% dintre cei chestionați au răspuns pozitiv.
Comisia Europeană, ramura executivă a UE, este formată din 27 de membri, câte unul din fiecare stat membru, și este singura responsabilă pentru propunerea de legi trimise spre examinare de către Parlamentul European. Președintele Comisiei – în prezent, Ursula von der Leyen – decide asupra domeniilor de responsabilitate pentru fiecare comisar și, de asemenea, stabilește agenda politică a Comisiei.
În ultimii cinci ani de președinție a lui von der Leyen, politicile Comisiei au suscitat o enervare considerabilă, deoarece au încercat să extindă puterea UE în detrimentul suveranității naționale a statelor membre. Antipatia față de politicile Comisiei a fost evidentă, așa cum demonstrează bătăliile juridice ale UE cu Ungaria (și fostul guvern conservator polonez), precum și protestele fermierilor paneuropeni care au loc de luni de zile.
Deputatul maghiar Barna Pál Zsigmond a descris rezultatele acestui sondaj drept „o deschidere a ochilor”. El a adăugat că acestea semnalează „nevoia de schimbare la Bruxelles”.
Într-adevăr, sondajul arată că a pretinde că adoptă poziții populare pe probleme precum imigrația și mediul înainte de alegerile europene nu este suficient - că este nevoie de acțiune.
Sondajul realizat pe 26.000 de cetățeni ai UE din 18 state membre a arătat că 37% dintre respondenți au declarat că au văzut activitatea Comisiei Ursula von der Leyen în mod pozitiv, în timp ce 31% au spus că o privesc negativ. 32% spun că nu au o părere.
Sprijinul pentru Comisie a fost deosebit de scăzut în Republica Cehă (21% pozitiv, 41% negativ), Slovacia (26% pozitiv, 37% negativ) și Ungaria (23% pozitiv, 39% negativ). In România 31% au răspuns pozitiv, 28% negativ.
Portugalia, Danemarca și Spania au obținut cele mai înalte evaluări favorabile, 61%, 54% și, respectiv, 53% declarând că privesc pozitiv activitatea Comisiei.
Ipsos nu i-a întrebat pe respondenți de ce au opinii pozitive sau negative, deși un alt sondaj pentru Euronews a sugerat luna trecută că o proporție foare mare dintre alegătorii europeni nu cred că politicienii lor fac o treabă bună în gestionarea migrației ilegale.