Deloc surprinzător, alegătorii din întreaga Europă cred că abordarea migrației este o prioritate importantă: un nou sondaj al Euronews și Ipsos arată că puțin peste jumătate dintre europeni dezaprobă politica de migrație a blocului. Acolo unde 16% dintre respondenți cred că Uniunea face o treabă bună în ceea ce privește controlul la frontieră, 51% doresc reguli mai stricte cu privire la cine poate intra în statele membre, scrie European Conservative
Un nou sondaj realizat de Ipsos pentru Euronews sugerează că doar 16% dintre alegătorii europeni cred că liderii UE fac o treabă bună în gestionarea a ceea ce ziarul descrie în mod eufemistic drept „imigrație neregulată”, adică ilegală.
Probabil, mulți oficiali de conducere de la Bruxelles ar considera o mare parte din cei aproape 26.000 de respondenți ca fiind de „extrema dreaptă”, având în vedere că 59% au spus că „lupta” împotriva migrației ilegale ar trebui să fie o „prioritate”. Deși s-ar putea să nu spună acest lucru acum, având în vedere propriile eforturi de a privi cu seriozitate migrația pentru a atrage alegătorii de dreapta înainte de alegerile europene. Cu toate acestea, chiar Euronews în sine nu se sfieste să dea vina pe „partidele de extremă dreapta” pentru „alimentarea” preocupărilor legate de problemele migrației.
În orice caz, cifra de 59% ar putea părea scăzută. Dar o imagine mai completă a opiniilor electoratului cu privire la migrație poate fi obținută prin adăugarea la totalul celor care spun că migrația ilegală nu este o prioritate, dar este totuși „importantă”.
În Danemarca, de exemplu, sondajul sugerează că 59% dintre alegători consideră migrația ilegală „o prioritate” și 33% ca „importantă, dar nu o prioritate”. Adică 92% în total, lăsând doar 8% dintre alegătorii care văd problema ca fiind „secundară”. (Aceeași cifră scăzută a fost obținută în Cehia și Finlanda, în timp ce în Austria, Belgia, Grecia și Suedia, un procent la fel de neimpresionant de 9% au declarat că combaterea migrației ilegale este „secundară”).
Raportul nu ia în considerare opiniile europene cu privire la ceea ce Euronews ar fi putut numi „migrație obișnuită” – adică legală – . Dar mulți alegători consideră acest lucru ca fiind mai important, nu în ultimul rând pentru că este o problemă mult mai mare în ceea ce privește numărul.
Succesul încercărilor politicienilor de stânga de a apărea drept în privința migrației va fi testat în luna iunie, când alegătorii vor merge la vot.