Avocata și activista pentru drepturile cetățenești Zuzana Caputova a devenit un simbol al luptei împotriva corupției. Acum scrie istorie, devenind prima femeie aleasă președinte în Slovacia.
Avocata de 45 de ani, cunoscută drept activist anticorupţie, dar fără experienţă politică, a obţinut 58 la sută din voturi în turul al doilea al alegerilor prezidențiale.
La un an după uciderea jurnalistului de investigație Ján Kuciak și a logodnicei sale Martina Kusnírová, în Slovacia a avut loc un scrutin decisiv pentru viitorul țării: turul al doilea al alegerilor prezidențiale. E vorba despre duelul dintre activista pentru drepturile cetățenești Zuzana Caputova, membră a social-liberalilor, și comisarul european Maros Sefcovic, care nu aparține unei formațiuni politice, dar se bucură de susținerea partidului SMER, aflat la guvernare.
Cu toate că președintele Slovaciei are în primul rând prerogative reprezentative, comentatorii slovaci, printre care Matus Kostolny, redactor-șef al cotidianului Dennik N, ridică acest scrutin la rangul unei alegeri simbolice între mafie și statul de drept.
Diplomat cu experienţă şi cu studii la Moscova, Maros Sefcovic a obţinut doar 42 la sută din sufragii.
Alegerea în această funcţie a Zuzanei Caputova, o liberală progresistă, din afara sistemului, dă un semnal societăţii și mai ales lumii politice. În plus, transmite în Vest mesajul că în Europa centrală nu există doar populism.
„Sunt fericită nu doar datorită rezultatului, dar mai ales pentru că a fost posibil să nu cedăm populismului. Să spunem adevărul şi să atragem atenţia fără un vocabular agresiv. S-a văzut întâi la alegerile locale, s-a confirmat la alegerile prezidenţiale şi cred că alegerile europene vor arăta acelaşi lucru”, a declarat Zuzana Caputova - preşedintele ales al Slovaciei.
De fapt, Slovacia e o țară cu o orientare politică predominant conservatoare, cu toate că e guvernată de o coaliție condusă de SMER, un partid social-democrat la nivel nominal, care reprezintă însă și poziții naționaliste și populiste de dreapta.
Faptul că o femeie divorțată cu convingeri politice liberale, care pledează pentru o politică socială de stânga, a avut cele mai bune șanse la Președinție, arată că starea de spirit a electoratului e schimbătoare. Î
n toate țările din Europa Centrală, sondajele arată că mulți oameni își doresc transparență, protecția statului de drept și o guvernare mai bună.