Singurul deputat american născut în Ucraina spune că va vota împotriva pachetului de ajutor de 60 de miliarde de dolari

05 Apr 2024
Singurul deputat american născut în Ucraina spune că va vota împotriva pachetului de ajutor de 60 de miliarde de dolari

Reprezentantul american în congres Victoria Spartz a vorbit despre atrocitățile la care au asistat prietenii, familia în Ucraina, dar spune că nu va vota pentru pachetul de ajutor de 60 de miliarde de dolari pentru Kiev. „Nu putem avea aceste războaie fără sfârșit” a spus ea, scrie Wall Street Journal

Deputatul Victoria Spartz vorbește în termeni extrem de personali despre ororile la care au fost martori prietenii și familia ei din Ucraina de când Rusia i-a invadat țara natală în urmă cu mai bine de doi ani. Bunica ei în vârstă de 95 de ani a murit la câteva luni după ce o bombă a explodat la  ferestrele apartamentului ei. „Stresul a fost greu pentru ea”, a spus ea.

Dar când vine vorba de faptul că Statele Unite ale Americii vor trimite mai multe miliarde de ajutor în țara asediată, Spartz este sceptica. Republicană din Indiana, una dintre cele mai colorate personalități ale Camerei, a spus că nu sprijină pachetul recent adoptat de Senat, care include 60 de miliarde de dolari în cheltuieli legate de Ucraina, împreună cu fonduri pentru Israel și Taiwan. Se așteaptă ca bani suplimentari pentru Ucraina să obțină un vot într-o anumită formă în Parlament în această primăvară.

Opoziția lui Spartz față de proiectul de lege bipartizan este un exemplu clar al diviziunilor dintre republicanii din Congres cu privire la asistența suplimentară pentru Kiev, pe fondul opoziției din partea multor alegători. Într-o serie de interviuri, Spartz, în vârstă de 45 de ani, a spus că dorește o strategie mai clară din partea președintelui Biden cu privire la implicarea SUA în război și o privire mai atentă asupra modului în care este cheltuit ajutorul. Ea dorește, de asemenea, ca orice ajutor trimis Ucrainei să fie oferit sub formă de împrumut, iar administrația să acorde mai multă atenție problemelor mai apropiate de casă.

„Înțeleg importanța acestei bătălii și implicațiile dacă Rusia va câștiga, dar nici nu sunt foarte naivă. Dacă nu avem o supraveghere adecvată, nu ne vom atinge obiectivele”, a spus ea. „Nu putem avea aceste războaie fără sfârșit.”

Alegătorii din cartierul suburban Indianapolis din Spartz se opun ajutorului Ucrainei din multe dintre aceleași motive, a spus ea, reflectând presiunile naționale asupra republicanilor în exercițiu.

Votul pentru Ucraina este așteptat în curând

Se așteaptă să se ajungă la o solutie în săptămânile următoare. Președintele Camerei, Mike Johnson a declarat că va pune la punct o propunere alternativă pentru a ajuta Ucraina la scurt timp după ce parlamentarii revin din vacanta de Paște. Liderul minorității din Senat, Mitch McConnell a promis săptămâna aceasta că va continua să respingă „mișcarea izolaționistă din propriul meu partid”.

Mulți republicani au ridicat obiecții cu privire la trimiterea mai multor bani în Ucraina, susținând că problemele interne, cum ar fi securitatea graniței, necesită atenție înaintea Ucrainei. Se așteaptă că Johnson va trebui să pună laolaltă o coaliție bipartizană formată în mare parte din democrați pentru a trece orice proiect de lege.

Spartz a fost o voce proeminentă timpurie pentru a sustine Ucraina. După ce Rusia a invadat în februarie 2022, ea a ținut discursuri emoționante despre cartierele atacate. Liderii republicani i-au dat microfonul pentru a critica administrația Biden pentru că nu a făcut suficient pentru a descuraja președintele rus Vladimir Putin. Ea s-a alăturat unui impuls bipartizan de a interzice importurile de petrol și gaze din Rusia și a susținut un pachet de ajutor de 40 de miliarde de dolari pentru Ucraina în luna mai.

Dar ea l-a criticat și pe președintele ucrainean Volodimir Zelensky, atragând o mustrare de la Kiev.

Astăzi, Spartz a spus că a renuntat în mare parte la concentrarea puternică asupra Ucrainei. După luni în care a solicitat o supraveghere suplimentară și o strategie mai clar definită a SUA, ea a spus că a decis să se concentreze pe reducerea cheltuielilor guvernamentale și pe creșterea transparenței în industria sănătății, eforturile despre care a spus că au meritat mai mult timpul pe care îl are pe măsură ce republicanii au preluat controlul Camerei.

Deși s-a opus propunerii actuale, Spartz a spus că s-ar putea să susțină un pachet care să includă bani pentru arme, supraveghere suplimentară și reguli mai stricte de securitate a frontierei SUA.

Oficialii de la Casa Albă au informat-o pe Spartz de mai multe ori și chiar recent, în decembrie, unde ea și colegii ei republicani au putut să-i întrebe pe liderii administrației de vârf despre preocupările lor. Ei au spus că sprijinul lui Biden pentru ajutorul Ucrainei are aprobare bipartizană și că oficialii americani continuă să monitorizeze supravegherea ajutorului.

Democrații au spus că au sperat inițial că Spartz ar putea juca un rol mai puternic în încercarea de a consolida sprijinul republican pentru ajutorul Ucrainei. Șoimii militari văd banii ca pe o investiție bine cheltuită, în comparație cu banii și răspunsul care ar fi cerut de la SUA dacă conflictul ar escalada.

„A existat un sentiment că ea va fi unul dintre republicanii cu adevărat dispuși să ia o mână de ajutor pentru a ajuta Ucraina”, a spus reprezentantul. Sara Jacobs care a călătorit în Ucraina cu Spartz cu câteva săptămâni înainte ca Rusia să invadeze. „Din păcate, nu am văzut-o să-și valorifice cunoștințele personale despre țară și politica ei pentru a-i aduna în mod eficient pe republicani”.

Influența lui Spartz este limitată și de lipsa ei de aliați apropiați în Congres și de comportamentul ei imprevizibil. O colegă republicană a spus că argumentele ei în timpul întâlnirilor conferinței GOP pot fi atât de greu de urmărit încât este obișnuit ca oamenii să iasă când ea începe să vorbească. Spartz a spus că vorbește repede atunci când este pasionată de un subiect. Ea a susținut că este o rebelă și s-a descris ca fiind strategică și hotărâtă.

Spartz era adolescentă când Ucraina și-a câștigat independența față de Uniunea Sovietică. Ea a spus că a crescut ascultând povești despre modul în care liderii comuniști au înrăutățit condițiile de viață, inclusiv o foamete din anii 1930 la care a supraviețuit bunicul ei.

Născută în Nosivka, un oraș la nord-est de Kiev, Spartz l-a cunoscut pe soțul ei, Jason Spartz, în timp ce acesta a călătorit prin Europa în 1999. Ea s-a mutat în SUA la scurt timp după aceea și, după ce a obținut o diplomă în contabilitate, a lucrat în finanțe, imobiliare, dezvoltare și agricultură.

Spartz a fost aleasă în Congres în 2020. Ea este unul dintre cei opt legislatori ai Camerei născuți în Europa, dar singurul care provine dintr-un fost stat sovietic. Ea îmbrățișează „Stop Socialism” ca mesaj de campanie.

În februarie, ea a călătorit la o conferință de securitate națională la München pentru a le spune liderilor europeni că trebuie să-și intensifice sprijinul pentru Ucraina și să cheltuiască mai mult pentru propria apărare.

Seth Jones, vicepreședinte senior la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale, un think tank din Washington, D.C., a declarat că Spartz a fost unul dintre puținii legislatori care au atras atenția asupra relației în creștere dintre China și Rusia.

Provocarea primară a GOP se profilează

Spartz a anunțat în februarie 2023 că plănuiește să părăsească Congresul, spunând că vrea să petreacă mai mult timp cu cele două fiice ale sale. Dar și-a anulat decizia un an mai târziu, în parte pentru că nu crede că niciunul dintre candidații republicani care fac campanie pentru locul ei ar face o treabă bună.

Alte stiri din Externe

Ultima oră