Timothée Charmeil tocmai a absolvit Universitatea Harvard, a fost prezent când studenții pro-palestinieni au întrerupt ceremonia de absolvire a universității pe 23 mai, scrie Le Figaro
Un dezastru. Acesta este cuvântul care a continuat să apară în discuțiile după ceremonia de absolvire la Harvard, joia trecută, 23 mai.
S-a scris că anul de iad trăit de Harvard - din cauza războiului dintre Israel și Palestina care a transformat campusul în război de tranșee - se va încheia așa. Dar nimeni nu a prezis amploarea dezastrului. Nimeni nu a prezis că președintele interimar al Harvard, Alan Garber, își va vedea cel mai rău coșmar împlinit în fața ochilor lui în fața a zeci de mii de oameni. Un coșmar care l-ar putea împiedica să fie numit oficial președinte al Harvard în câteva săptămâni.
Totul a început miercuri, cu o zi înainte de ceremonia de absolvire, când a apărut un comunicat de presă care anunța că 13 absolvenți nu își vor primi diplomele. Acest lucru s-a datorat participarii lor la ocuparea timp de câteva săptămâni a Harvard Yard, centrul nervos al Harvard, pentru a-și demonstra sprijinul pentru cauza palestiniană. Deși este posibil să dezbatem meritele acestei decizii de a priva 13 studenți de diploma, o observație implacabilă este clară: această decizie constituie o eroare politică majoră. Pentru că campusul abia aștepta să se aprindă o scânteie. Și a izbucnit în flăcări.
La sosirea la locul ceremoniei, joi dimineața, 23 mai, începuturile conflagrației au fost ușor perceptibile. Pe hainele studenților, semnele de sprijin pentru Palestina și de opoziție față de conducerea Harvard se înmulteau. Mulți purtau kefieh. Alții și-au colorat sepcile în culorile Palestinei sau și-au lipit autocolante pe haine cu cuvintele „ Harvard sponsorizează genocidul” sau „Palestina liberă ”. În această atmosferă grea, unde domnea mirosul de praf de pușcă, s-a deschis ceremonia de absolvire. Și nu a durat mult până s-a aprins prima scânteie.
Protestatarii au reușit să ia ostatici ceremonia de absolvire de la Harvard În aceste vremuri tulburi, era necesară o astfel de luare de ostatici? Timothée Charmeil
Ironia poveștii este că acest fitil a fost aprins de un student selectat cu grijă de conducerea Harvard pentru a ține un discurs. Un discurs, intitulat „Puterea ignoranței”, care fusese aprobat în prealabil. Planul a fost perfect. Cu o singură excepție. Discursul propriu-zis ținut nu a fost atât despre ignoranță, cât despre o virtute... ci despre ignoranța președinției de la Harvard cu privire la conținutul real al discursului. La câțiva metri de un președinte interimar livid, vorbitorul a încetat rapid să citească teleprompterele și a scos din buzunar un cu totul alt discurs. Un discurs de denunțare a președinției Harvard și de apel la revoltă și sprijin pentru Palestina. Asta spre aplauzele puternice ale sutelor de studenți care îl aplaudă și strigă „Rușine” împotriva președinției.
Un pasaj din discurs este deosebit de revelator al dramei care se desfășoară în prezent în Statele Unite. Studenta a revenit să-și publice numele și fața pe rețelele de socializare a doua zi după atacul Hamas din Israel, după ce și-a oferit sprijinul cauzei palestiniene. Pretinzând că a fost vizată pentru că este o persoană de culoare. Nu putem decât să condamnăm cu cea mai mare fermitate această campanie inumană de apeluri la violență împotriva lui. Cu toate acestea, putem exprima îndoieli cu privire la validitatea raționamentului acestei tinere. Chiar a fost vizată din cauza culorii pielii? Nu a fost mai degrabă din cauza sprijinului său pentru un atac terorist asupra unei populații nevinovate?
În realitate, contează puțin dacă are dreptate sau greșește. Ceea ce contează este percepția că conflictul dintre Israel și Palestina nu este atât un conflict teritorial sau religios, cât un conflict între clasa dominantă albă și clasa oamenilor de culoare. Percepție împărtășită de un număr tot mai mare de americani. În fiecare zi din ce în ce mai mult, o parte a Statelor Unite transformă un conflict între două țări străine într-un conflict între americani „albi” și americani „de culoare”. Cu alte cuvinte, un război străin se transformă într-un război intern. Și acest război intern între o clasă de asupritori și o clasă de asupriți zdrobește totul în cale. Până la punctul în care războiul dintre Rusia și Ucraina nu a fost mai pomenit în discursul tinerei decât în celelalte discursuri de-a lungul ceremoniei.
În timp ce vorbitorul a părăsit scena în uralele mulțimii, probabil că președinția de la Harvard a crezut că a suportat greul furtunii. Dar acesta a fost doar începutul calvarului său.
Dezastrul s-a produs în cel mai simbolic moment al ceremoniei: prezentarea diplomelor de către președinte. Cu un singur om, sute de studenți s-au ridicat, au scos steaguri și semne palestiniene ascunse sub haine și au format o procesiune spre ieșire. Toate în sunetul „ Palestina liberă ” și „ Lasă-i să treacă” în sprijinul celor 13 studenți sancționați. Asta sub privirea năucită a președintelui interimar și a decanilor diferitelor școli de la Harvard .
Cameramanii responsabili cu difuzarea ceremoniei au avut grijă să nu-i facă pe protestatari să apară în câmpul camerei. Dar răul a fost făcut. Demonstranții reușiseră să perturbe ceremonia de absolvire a celei mai mari universități din lume, întreruptă timp de multe minute și întreruptă pentru secunde foarte lungi. Protestatarii au reușit să deturneze ceremonia de absolvire de la Harvard.
În aceste vremuri tulburi, era necesară o astfel de luare de ostatici?
Graduation ceremony at Harvard University yesterday. Who would have ever imagined? !!!
— Rabbi Berel Scharf (@ScharfBerel) June 1, 2024
Please God Save us ???? pic.twitter.com/2KwWAaRLEi
Harvard University Student namely Shruti Kumar Speech regarding Freedom of Speech. Harvard University did not allow 13 Students of Palestine's Supporter to the graduation ceremony.
— Afridi Rehmat (@rehmat30) May 31, 2024
What a Speech. ????????????#FREEPALESTİNE #FreedomForAll
Big respect ???????????????????? pic.twitter.com/qL7CvdDIBw