Seymour Hersh: Un an de minciuni despre NordStream

28 Sep 2023
Seymour Hersh: Un an de minciuni despre NordStream

Administrația Biden nu și-a recunoscut nici responsabilitatea pentru explozia conductei, nici scopul sabotajului, scrie jurnalistul Seymour Hersh

Nu știu prea multe despre operațiunile secrete ale CIA - nici un străin nu știe - dar înțeleg că componenta esențială a tuturor misiunilor de succes este negarea totală. Bărbații și femeile americani care s-au mutat, sub acoperire, în și în afara Norvegiei în lunile necesare pentru a planifica și a duce la bun sfârșit distrugerea a trei dintre cele patru conducte Nord Stream din Marea Baltică în urmă cu un an nu au lăsat urme – nici un indiciu. a existenței echipei — în afară de succesul misiunii lor.

Negarea, ca opțiune pentru președintele Joe Biden și consilierii săi în politică externă, a fost primordială. Nicio informație semnificativă despre misiune nu a fost pusă pe un computer, ci în schimb scrisă pe o mașină de scris Royal sau poate Smith Corona cu o copie carbon sau două, de parcă internetul și restul lumii online nu ar fi fost încă inventate. Casa Albă a fost izolată de evenimentele de lângă Oslo; diverse rapoarte și actualizări din teren au fost furnizate direct directorului CIA Bill Burns, care a fost singura legătură între planificatori și președintele care a autorizat ca misiunea să aibă loc pe 26 septembrie 2022. Odată ce misiunea a fost finalizată, hârtiile dactilografiate și indigoul au fost distruse, fără a lăsa astfel nicio urmă fizică – nicio dovadă care să fie dezgropată mai târziu de un procuror special sau de un istoric prezidențial. Ai putea numi-o crima perfectă.

A existat un defect – un decalaj în înțelegerea dintre cei care au îndeplinit misiunea și președintele Biden, cu privire la motivul pentru care a ordonat distrugerea conductelor atunci când a făcut-o. Raportul meu inițial de 5.200 de cuvinte, publicat la începutul lunii februarie, s-a încheiat în mod criptic, citând un oficial care cunoaște misiunea, spunându-mi: „A fost o poveste frumoasă de acoperire”. Oficialul a adăugat: „Singurul defect a fost decizia de a face acest lucru”.

Aceasta este prima relatare a acelui defect, la aniversarea unui an de la explozii, și este un lucru care nu le va plăcea președintelui Biden și echipei sale de securitate națională.

În mod inevitabil, povestea mea inițială a făcut furori, dar mass-media majoră a subliniat negările Casei Albe și s-au bazat pe un vechi canard — încrederea mea pe o sursă fără nume — pentru a se alătura administrației pentru a dezminți ideea că Joe Biden ar fi putut avea ceva de-a face cu un astfel de atac. Trebuie să remarc aici că am câștigat literalmente zeci de premii în cariera mea pentru povestiri din New York Times și New Yorker care nu s-au bazat pe o singură sursă numită. În ultimul an, am văzut o serie de articole contrare din ziare, fără surse de primă mână, care susțin că un grup ucrainean dizident a efectuat atacul operațiunii tehnice de scufundare în Marea Baltică printr-un iaht închiriat de 49 de picioare numit Andromeda. .

Acum pot scrie despre defectul inexplicabil citat de oficialul nenumit. Se trece din nou la problema clasică a Agenției Centrale de Informații: o problemă ridicată de Richard Helms, care a condus agenția în anii tumultuosi ai războiului din Vietnam și spionajul secret al CIA asupra americanilor, așa cum a ordonat președintele Lyndon. Johnson și susținut de Richard Nixon. Am publicat o expunere în Times despre acea actiune de spionaj în decembrie 1974, care a dus la audieri fără precedent de către Senat cu privire la rolul agenției în încercările ei eșuate, autorizate de președintele John F. Kennedy, de a-l asasina pe Fidel Castro din Cuba. Helms le-a spus senatorilor că problema era dacă el, în calitate de director CIA, a lucrat pentru Constituție sau pentru Coroană, în persoana președinților Johnson și Nixon. Comitetul Bisericii a lăsat problema nerezolvată, dar Helms a spus clar că el și agenția sa lucrau pentru cel mai important om de la Casa Albă.

Înapoi la conductele Nord Stream: Este important de înțeles că niciun gaz rusesc nu curgea în Germania prin conductele Nord Stream când Joe Biden a ordonat să le arunce în aer pe 26 septembrie. Nord Stream 1 furnizase cantități mari de gaze naturale la preț redus. în Germania din 2011 și a contribuit la consolidarea statutului Germaniei de colos industrial și de producție. Dar a fost închis de Putin până la sfârșitul lui august 2022, deoarece războiul din Ucraina era, în cel mai bun caz, într-un impas. Nord Stream 2 a fost finalizat în septembrie 2021, dar livrarea de gaz a fost blocată de către guvernul german condus de cancelarul Olaf Scholz cu două zile înainte de invazia Rusiei în Ucraina.

Având în vedere depozitele vaste de gaze naturale și petrol ale Rusiei, președinții americani de la John F. Kennedy au fost atenți la potențiala armonizare a acestor resurse naturale în scopuri politice. Această opinie rămâne dominantă în rândul administratiei Biden și al consilierilor săi de politică externă, secretarul de stat Antony Blinken, consilierul pentru securitate națională Jake Sullivan și Victoria Nuland, acum adjunct interimar al lui Blinken.
Sullivan a convocat o serie de reuniuni la nivel înalt de securitate națională la sfârșitul anului 2021, în timp ce Rusia își construia forțele de-a lungul graniței cu Ucraina, o invazie considerată aproape inevitabilă. Grupul, care includea reprezentanți ai CIA, a fost îndemnat să vină cu o propunere de acțiune care ar putea servi ca un factor de descurajare pentru Putin. Misiunea de a distruge conductele a fost motivată de hotărârea Casei Albe de a sprijini președintele Ucrainei Volodymyr Zelensky. Golul lui Sullivan părea clar. „Politica Casei Albe a fost de a descuraja Rusia de la un atac”, mi-a spus oficialul. „Provocarea pe care a oferit-o comunității de informații a fost să găsească o modalitate suficient de puternică pentru a face asta și să facă o declarație puternică a capacității americane”.

Acum știu ceea ce nu știam atunci: adevăratul motiv pentru care administrația Biden „a vrut să elimine conducta Nord Stream”. Oficialul mi-a explicat recent că la acea vreme Rusia furniza gaz și petrol în întreaga lume prin mai mult de o duzină de conducte, dar Nord Stream 1 și 2 circulau direct din Rusia prin Marea Baltică până în Germania. „Administrația a pus Nord Stream pe masă pentru că era singurul la care puteam accesa și ar fi total dezmințit”, a spus oficialul. „Am rezolvat problema în câteva săptămâni – la începutul lunii ianuarie – și am spus Casei Albe. Presupunerea noastră a fost că președintele va folosi amenințarea împotriva Nord Stream ca mijloc de descurajare pentru a evita războiul.”

Nu a fost o surpriză pentru grupul secret de planificare al agenției când, pe 27 ianuarie 2022, sigura și încrezătoarea Nuland, pe atunci subsecretar de stat pentru afaceri politice, l-a avertizat strident pe Putin că, dacă va invada Ucraina, așa cum intenționa în mod clar, acel „unul sau alt Nord Stream 2 nu va merge înainte.” Avertismentul a atras o atenție enormă, dar cuvintele care precedau amenințarea nu au făcut-o. Transcriptul oficial al Departamentului de Stat arată că ea și-a precedat amenințarea spunând în ceea ce privește conducta: „Continuăm să avem conversații foarte puternice și clare cu aliații noștri germani”.

Întrebată de un reporter cum ar putea spune cu certitudine că nemții vor fi de acord „pentru că ceea ce au spus nemții în mod public nu se potrivește cu ceea ce spui tu”, Nuland a răspuns cu o dublă vorbă uimitoare: „Aș spune să te întorci înapoi: și a citit documentul pe care l-am semnat în iulie [din 2021], care a clarificat consecințele pentru conductă dacă va exista o nouă agresiune asupra Ucrainei de către Rusia”. Dar acel acord, care a fost comunicat jurnaliștilor, nu a specificat amenințări sau consecințe, potrivit rapoartelor din Times, Washington Post și Reuters. La momentul încheierii acordului, pe 21 iulie 2021, Biden a spus corpului de presă că, deoarece conducta era terminată în proporție de 99 la sută, „ideea că orice va fi spus sau făcut o va opri nu a este posibilă”. La acea vreme, republicanii, conduși de senatorul Ted Cruz din Texas, au descris decizia lui Biden de a permite gazului rusesc să curgă drept o „victorie geopolitică generațională” pentru Putin și „o catastrofă” pentru Statele Unite și aliații săi.

Dar la două săptămâni după declarația lui Nuland, pe 7 februarie 2022, la o conferință de presă comună la Casa Albă cu Scholz, care o vizitează, Biden a semnalat că s-a răzgândit și se alătură lui Nuland și altor colaboratori la fel de solicitanți în politică externă pentru a vorbi despre oprirea conductei. . „Dacă Rusia invadează, asta înseamnă că tancuri și trupe trec. . . granița cu Ucraina din nou”, a spus el, „nu va mai exista un Nord Stream 2. Îi vom pune capăt”. Întrebat cum ar putea face acest lucru, deoarece conducta era sub controlul Germaniei, el a spus: „Vă promit, vom reuși să o facem”.

Scholz, care a pus aceeași întrebare, a spus: „Acționăm împreună. Suntem absolut uniți și nu vom face pași diferiți. Vom face aceiași pași și vor fi foarte greu pentru Rusia și ar trebui să înțeleagă.” Liderul german a fost considerat atunci – și acum – de către unii membri ai echipei CIA ca fiind pe deplin conștienți de planificarea secretă în curs de distrugere a conductelor.

Până în acest moment, echipa CIA făcuse contactele necesare în Norvegia, ale cărei comandamente ale marinei și ale forțelor speciale au o istorie lungă de a împărți sarcinile de operațiuni ascunse cu agenția. Marinarii norvegieni și bărcile de patrulare din clasa Nasty au ajutat la introducerea ilegală de agenți de sabotaj americani în Vietnamul de Nord la începutul anilor 1960, când America, atât în administrația Kennedy, cât și în administrația Johnson, ducea acolo un război american nedeclarat. Cu ajutorul Norvegiei, CIA și-a făcut treaba și a găsit o modalitate de a face ceea ce Casa Albă Biden dorea să se facă pentru conducte.

La acea vreme, provocarea pentru comunitatea de informații era să vină cu un plan care să fie suficient de puternic pentru a-l descuraja pe Putin de la atacul asupra Ucrainei. Oficialul mi-a spus: „Am făcut-o. Am găsit un factor de descurajare extraordinar din cauza impactului său economic asupra Rusiei. Și Putin a făcut-o în ciuda amenințării.” A fost nevoie de luni de cercetare și practică în apele agitate ale Mării Baltice de către cei doi experți scafandri de adâncime ale Marinei SUA, recrutați pentru misiune, înainte ca aceasta să fie considerată o încercare. Marinarii din Norvegia au găsit locul potrivit pentru a planta bombele care ar arunca în aer conductele. Înalți oficiali din Suedia și Danemarca, care încă insistă că habar nu aveau ce se întâmplă în apele lor teritoriale comune, au închis ochii la activitățile agenților americani și norvegieni. Echipa americană de scafandri și personal de asistență de pe nava-mamă a misiunii - un vas norvegian - ar fi greu de ascuns în timp ce scafandrii își făceau munca. Echipa nu va afla decât după explozie că Nord Stream 2 a fost oprit cu 750 de mile de gaz natural în el.

Ceea ce nu știam atunci, dar mi s-a spus recent, a fost că, după amenințarea publică extraordinară a lui Biden de a arunca în aer Nord Stream 2, cu Scholz stând lângă el, grupului de planificare CIA i sa spus de la Casa Albă că nu va exista un atac imediat pe cele două conducte, dar grupul ar trebui să aranjeze să planteze bombele necesare și să fie gata să le declanșeze „la cerere” – după începerea războiului. „Atunci noi” – micul grup de planificare care lucra la Oslo cu Marina Regală Norvegiană și serviciile speciale la proiect – „am înțeles că atacul asupra conductelor nu a fost un factor de descurajare, deoarece, pe măsură ce războiul a continuat, nu am primit niciodată comanda."

După ordinul lui Biden de a declanșa explozivii plantați pe conducte, a fost nevoie doar de un zbor scurt cu un avion de luptă norvegian și de aruncarea unui dispozitiv sonar modificat în locul potrivit din Marea Baltică pentru a se realiza. Până atunci, grupul CIA se desființase de mult. Și până atunci, oficialul mi-a spus: „Ne-am dat seama că distrugerea celor două conducte rusești nu avea legătură cu războiul ucrainean” — Putin era în proces de anexare a celor patru regiuni ucrainene pe care le dorea — „dar făcea parte dintr-un agenda politică pentru a-l împiedica pe Scholz și Germania, cu iarna care se apropia și conductele închise, să nu se răcească și să deschidă” Nord Stream 2, închis”.

Casa Albă nu a spus nimic în timp ce lumea se întreba cine a comis sabotajul. „Așadar, președintele a dat o lovitură împotriva economiei Germaniei și a Europei de Vest”, mi-a spus oficialul. „Ar fi putut să o facă în iunie și să-i spună lui Putin: Ți-am spus ce vom face.” Tăcerea și negările Casei Albe au fost, a spus el, „o trădare a ceea ce făceam. Dacă ai de gând să o faci, fă-o când ar fi făcut diferența.”

Conducerea echipei CIA a considerat îndrumările înșelătoare ale lui Biden pentru ordinul său de a distruge conductele, mi-a spus oficialul, „ca făcând un pas strategic către al treilea război mondial. Ce s-ar fi întâmplat dacă Rusia ar fi răspuns spunând: Ne-ați aruncat în aer conductele și o să vă arunc în aer conductele și cablurile de comunicație. Nord Stream nu a fost o problemă strategică pentru Putin, ci o problemă economică. A vrut să vândă gaz. Își pierduse deja conductele” când Nord Stream I și 2 au fost închise înainte de începerea războiului din Ucraina.

La câteva zile de la bombardament, oficialii din Danemarca și Suedia au anunțat că vor efectua o anchetă. Ei au raportat două luni mai târziu că a avut loc într-adevăr o explozie și au spus că vor fi noi anchete. Niciuna nu a apărut. Guvernul german a efectuat o anchetă, dar a anunțat că părțile majore ale constatărilor sale vor fi clasificate. Iarna trecută, autoritățile germane au alocat subvenții de 286 de miliarde de dolari marilor corporații și proprietarilor de case care se confruntau cu facturi mai mari la energie pentru a-și conduce afacerea și a-și încălzi casele. Impactul se face și astăzi resimțit, fiind așteptată o iarnă mai rece în Europa.

Președintele Biden a așteptat patru zile înainte de a numi explozia conductei „un act deliberat de sabotaj”. El a spus: „acum rușii aruncă dezinformări despre asta”. Sullivan, care a prezidat întâlnirile care au condus la propunerea de a distruge în secret conductele, a fost întrebat, la o conferință de presă ulterioară, dacă administrația Biden „crede acum că Rusia este probabil responsabilă pentru actul de sabotaj?”

Răspunsul lui Sullivan, fără îndoială gândit dinainte, a fost: „Ei bine, în primul rând, Rusia a făcut ceea ce face frecvent atunci când este responsabilă pentru ceva, și anume să facă acuzații că a fost cu adevărat altcineva care a făcut-o. Am văzut asta în mod repetat de-a lungul timpului.

„Dar președintele a fost, de asemenea, clar astăzi că este mai mult de lucru pentru investigație înainte ca guvernul Statelor Unite să fie pregătit să facă o atribuire în acest caz”. El a continuat: „Vom continua să lucrăm cu aliații și partenerii noștri pentru a aduna toate faptele, iar apoi vom lua o hotărâre despre unde vom merge de acolo”.

Nu am putut găsi niciun caz în care Sullivan a fost ulterior întrebat de cineva din presa americană despre rezultatele „determinării” lui. Nici nu am putut găsi nicio dovadă că Sullivan, sau președintele, a fost întrebat de atunci cu privire la rezultatele „determinării” cu privire la unde să meargă.

De asemenea, nu există nicio dovadă că președintele Biden a cerut comunității de informații americane să efectueze o anchetă majoră din toate sursele cu privire la bombardamentul conductei. Astfel de solicitări sunt cunoscute sub denumirea de „sarcini” și sunt luate în serios în interiorul guvernului.

Toate acestea explică de ce o întrebare de rutină pe care am pus-o la aproximativ o lună după bombardamente cuiva cu mulți ani în comunitatea de informații americane m-a condus la un adevăr pe care nimeni din America sau Germania nu pare să-l urmărească. Întrebarea mea a fost simplă: „Cine a făcut-o?”

Administrația Biden a aruncat în aer conductele, dar acțiunea nu a avut prea mult de-a face cu câștigarea sau oprirea războiului din Ucraina. A rezultat din temerile de la Casa Albă că Germania va șovăi și va activa fluxul de gaz al Rusiei – și că Germania și apoi NATO, din motive economice, vor cădea sub stăpânirea Rusiei și a resurselor sale naturale extinse și ieftine. Și astfel a urmat teama supremă: că America își va pierde influenta pe care o are de mult timp în Europa de Vest.

Alte stiri din Externe

Ultima oră