Secretarul general al NATO solicită un sprijin militar sporit pentru Ucraina, spunând într-un interviu că furnizarea țării cu mai multe arme și muniții va stabili calea cea mai rapidă către negocieri de pace, scrie New York Times
Interviul cu Jens Stoltenberg, secretarul general, a fost publicat de agenția de presă germană DPA la o zi după ce o nouă rundă de lovituri cu rachete de croazieră rusești au vizat rețeaua electrică a Ucrainei, lovind orașe din întreaga țară. Întrebat despre opiniile sale despre recentele atacuri ucrainene asupra țintelor militare din interiorul Rusiei, Stoltenberg a subliniat că Ucraina are dreptul de a se apăra, în special în fața atacurilor asupra infrastructurii sale civile.
„Poate suna ca un paradox, dar sprijinul militar pentru Ucraina este calea cea mai rapidă către pace”, a spus Stoltenberg. În timp ce majoritatea războaielor se încheie la masa negocierilor, a spus el, puterea poziției de negociere a Ucrainei va fi determinată de imaginea militară.
„Așadar, dacă doriți o soluție pașnică negociată, care să asigure că Ucraina prevalează ca stat democratic independent, cel mai bun mod de a realiza acest lucru este de a oferi Ucrainei sprijin militar”, a spus el.
De când Rusia a început să distrugă rețeaua electrică a Ucrainei și alte infrastructuri cu rachete și drone în octombrie, aliații occidentali au furnizat arme de apărare aeriană mai avansate pentru a ajuta forțele ucrainene să învingă loviturile. Dar arsenalul în creștere nu a oprit atacurile Moscovei asupra infrastructurii energetice.
Stoltenberg a evitat o întrebare despre furnizarea de către națiunile membre NATO de rachete cu rază medie de acțiune, spunând că discuțiile sunt în desfășurare. Dar el le-a cerut aliaților să „facă mai mult” pentru Ucraina, subliniind că „nu este vorba doar despre” mai multe sisteme de arme pentru țară.
„Poate și mai important este că există suficientă muniție pentru sistemele deja existente”, a spus el. „Nevoia de muniție și piese de schimb este enormă.”
Trei oficiali de la Pentagon au declarat că Statele Unite și aliații săi lucrează cu Ucraina pentru a îmbina o gamă largă de tehnologii, arme, tactici și informații pentru a ajuta la dejucarea atacurilor cu rachete și drone.
Două sisteme de apărare aeriană NASAM au fost livrate Ucrainei, împreună cu rachete interceptoare pentru sistemele de apărare cu rază medie de acțiune Hawk și Avenger cu rază scurtă de acțiune și peste 1.600 de rachete antiaeriene Stinger, au spus oficialii. Ei au vorbit sub condiția anonimatului pentru că nu erau autorizați să vorbească în public.
În vizită la Washington săptămâna trecută, Zelensky a acceptat o ofertă pentru o baterie de rachete Patriot, cel mai avansat sistem de apărare antirachetă de la sol al Statelor Unite. Dar este probabil să treacă câteva luni până când sistemul Patriot să fie desfășurat pe câmpul de luptă ucrainean, cu trupe antrenate să-l folosească.
Există și alte arme pe care Ucraina le dorește, dar nu le primește încă. Aliații țării își măsoară ajutorul în continuare pentru Kiev pentru a evita escaladarea războiului sau provocarea Rusiei să atace dincolo de granițele Ucrainei.
Ucraina a cerut Statelor Unite rachete cu rază lungă de acțiune numite ATACMS, cu o rază de acțiune de aproximativ 190 de mile, dar administrația Biden a refuzat să le furnizeze, deoarece se teme că Ucraina le-ar putea folosi pentru a lovi ținte în Rusia. De asemenea, Washingtonul a refuzat să ofere drone mai avansate, din îngrijorarea că, dacă sunt doborâte sau se prăbușesc, Rusia le-ar putea recupera și le poate folosi tehnologia.