Șeful NATO a afirmat că slăbirea Rusiei în Ucraina ar putea permite Statelor Unite să-și intensifice eforturile de contracarare a Chinei. Dacă Ucraina câștigă, atunci veți avea o armată ucraineană care va fi a doua ca mărime în Europa, întărită în luptă, și ea va fi de partea noastră, scrie Newsweek
Vorbind la un eveniment găzduit de Consiliul pentru Relații Externe în marja Adunării Generale a ONU de la New York, secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a declarat joi că obiectivul principal al vizitei sale „este mobilizarea sprijinului pentru Ucraina”. O victorie a Kievului în rezistența războiului lansat de Moscova cu mai bine de un an și jumătate în urmă este „în interesul nostru de securitate”, a spus Stoltenberg.
Consecințele unei astfel de pierderi, a avertizat el, vor fi resimțite dincolo de Europa și se vor extinde și în Asia, unde președintele chinez Xi Jinping a promis că va relua insula Taiwan.
„Va fi o tragedie pentru Ucraina dacă președintele [Vladimir] Putin va câștiga, dar va fi și extrem de periculos pentru noi”, a spus Stoltenberg. „Va face lumea mai periculoasă și mai vulnerabilă, pentru că atunci mesajul către președintele Putin și, de asemenea, către președintele Xi este că atunci când folosesc forța militară, când încalcă ordinea internațională, când invadează o altă țară, obțin ceea ce doresc."
„Așadar, dacă Statele Unite sunt preocupate de China și vor să pivoteze spre Asia, atunci trebuie să vă asigurați că Putin nu va câștiga în Ucraina”, a adăugat el, „pentru că dacă Ucraina câștigă, atunci veți avea o armată ucraineană care va fi a doua ca mărime în Europa, întărită în luptă, și ea va fi de partea noastră, și vom avea o armată rusă slăbită. Iar acum avem și Europa care își intensifică cu adevărat cheltuielile de apărare”.
În timp ce NATO este o alianță transatlantică, blocul de 31 de membri și-a extins din ce în ce mai mult prezența în regiunea Asia-Pacific, colaborând cu parteneri precum Australia, Japonia și Noua Zeelandă. Sub conducerea lui Stoltenberg, care va fi prezidat coaliția timp de cel puțin un deceniu după prelungirea mandatului său până în octombrie, NATO și-a sporit, de asemenea, atenția asupra Chinei, a cărei putere diplomatică, economică și militară s-a accelerat rapid pe parcursul ultimului deceniu la putere al lui Xi.
Stoltenberg a făcut numeroase mențiuni despre China în comentariile sale la evenimentul de miercuri, inclusiv referiri la parteneriatul solid al Beijingului cu Moscova. El a respins ideea că problemele de securitate din Europa și Asia ar putea fi complet separate ca fiind „greșită, din multe motive, nu în ultimul rând pentru că vedem că Beijingul și Moscova se apropie din ce în ce mai mult”.
Șeful NATO a remarcat parteneriatul „fără limite” declarat de Putin și Xi cu doar două săptămâni înainte ca Rusia să invadeze Ucraina și patrulele aeriene și navale comune din ce în ce mai frecvente efectuate de forțele chineze și ruse în Asia-Pacific. El a urmărit, de asemenea, poziția Chinei cu privire la războiul din Ucraina, asupra căruia Beijingul a rămas oficial neutru, dar a a repetat criticile Moscovei cu privire la extinderea NATO după Războiul Rece în Europa de Est, văzută de Kremlin ca o justificare a conflictului.
„Realitatea este că China sprijină efortul de război al Rusiei prin susținerea economiei și, de asemenea, prin răspândirea narațiunii ruse false despre ce este acest război, acest război de agresiune împotriva Ucrainei”, a spus Stoltenberg. „Deci, ceea ce se întâmplă în Europa, asta contează pentru Asia, ceea ce se întâmplă în Asia contează pentru Europa”.
„Și acesta este unul dintre motivele pentru care țări precum Coreea de Sud și Japonia sunt extrem de îngrijorate de războiul din Ucraina”, a adăugat el, „pentru că știu că, dacă președintele Putin câștigă, scade pragul pentru președintele Xi de a folosi forța”.
La începutul acestei luni, ambasadorul Chinei în Canada, Cong Peiwu, a criticat decizia NATO de a include limbajul critic la adresa Chinei în ultimul său comunicat, precum și deschiderile alianței în regiunea Asia-Pacific.
„NATO nu numai că a atacat și defăimat China în comunicatul lor, dar și membrii Alianței au depășit în mod constant sfera lor geografică, așa cum este prevăzut în tratatul său pentru a accelera expansiunea NATO spre est în regiunea Asia-Pacific”, a scris Cong într-o opțiune din 11 septembrie. ed publicat în revista Esprit de Corps din Canada . „După ce a stârnit tulburări în Europa, NATO încearcă acum să perturbe regiunea Asia-Pacific și întregul glob”.
Cong a adăugat că „la ordinul SUA, NATO încearcă să declanșeze un nou război rece în regiunea Asia-Pacific”.