Șefii corporațiilor din Franța se grăbesc să stabilească contacte cu partidul lui Marine Le Pen după ce s-au speriat de politicile stângii

18 Iun 2024
Șefii corporațiilor din Franța se grăbesc să stabilească contacte cu partidul lui Marine Le Pen după ce s-au speriat de politicile stângii

Șefii corporațiilor din Franța se grăbesc să construiască contacte cu extrema dreaptă a lui Marine Le Pen, după ce s-au speriat de agenda radicală de taxe și cheltuieli a alianței rivale de stânga la alegerile parlamentare anticipate. „Programul economic al stângii este total inacceptabil și ar echivala cu ieșirea Franței din sistemul capitalist”, scrie Financial Times

Patru directori seniori și bancheri au declarat pentru Financial Times că stânga - despre care sondajele sugerează că este cel mai puternic bloc care concurează cu Le Pen - ar fi chiar mai rea pentru afaceri decât reducerile de taxe nefinanțate ale partidului Rassemblement National și politicile anti-imigrație.

„Politicile economice ale RN sunt mai degrabă o tablă goală pe care oamenii de afaceri cred că o pot împinge în direcția corectă”, a spus un lider corporatist al Cac 40 despre partidul lui Le Pen, care este înaintea altor grupări în perioada premergătoare celor două runde de vot pe 30 iunie și 7 iulie. „Este probabil ca stânga să-și atenueze agenda anti-capitalistă dură”.

Un alt lider de afaceri important și investitor din Franța a adăugat: „Dacă mi-ați fi spus în urmă cu două săptămâni că lumea afacerilor va vota pentru RN și îl va scoate pe [președintele Emmanuel] Macron, nu aș fi crezut.”

Ambii au vorbit anonim de teamă să nu comenteze public politica în timpul campaniei electorale legislative fulgerătoare declanșată de Macron după ce alianța sa centristă a fost zdrobită în alegerile pentru Parlamentul European de către RN. 

Locotenentul lui Le Pen, Jordan Bardella, despre care se așteaptă să fie prim-ministru dacă RN câștigă o majoritate totală, a început deja să atragă liderii de afaceri în întâlniri cu ușile închise în ultimele luni, au declarat bancherii de investiții din Paris și directori.

Jean-Philippe Tanguy, un deputat RN care lucrează la politica economică, a declarat că a primit apeluri de la lobbyiști, investitori și companii dornice să înțeleagă planurile partidului. 

„Le-am spus că RN va ține linia de deficit și va prezenta un plan credibil”, a spus el. „Piețele vor fi severe cu noi, așa că nu avem de ales decât să facem asta.” 

Piețele au răspuns la incertitudinea politică trimițând indicele Cac 40 în scădere cu peste 5% între anunțul alegerilor în urmă cu puțin peste o săptămână și închiderea de luni.

Diferența dintre randamentele obligațiunilor de referință franceze și germane – un barometru de piață pentru riscul de a deține datoria Franței – a crescut cu 0,31 puncte procentuale de când alegerile au fost convocate în cea mai puternică mișcare săptămânală de la criza datoriilor din zona euro din 2011.

Un alt executiv la nivel înalt a spus că perspectiva ca partidele de extremă dreapta sau de stânga să stabilească strategia economică a Franței este „o alegere între ciuma și holeră”.

Atât extrema dreaptă, cât și alianța de stânga Noul Front Popular (NFP) doresc o ruptură radicală cu politicile economice favorabile afacerilor lui Macron. 

Președintele a redus taxele de producție asupra corporațiilor, a făcut mai ușor pentru companii să concedieze muncitori și a cortes companii străine, inclusiv JPMorgan Chase, Pfizer și Amazon, să investească în Franța. Șomajul a scăzut și recesiunea nu s-a instalat ca în alte părți ale Europei.

Dar guvernul său a extins enorm împrumuturile publice în timpul pandemiei de Covid-19 și a șoculului energetic legat de războiul din Ucraina.

RN, care nu a emis un program economic complet, a semnalat că ar putea revoca reforma emblematică a pensiilor a lui Macron mai târziu în cursul anului, după un audit al conturilor publice. A făcut din aceasta o promisiune cheie de campanie.

Partidul a declarat că își va respecta promisiunile de a reduce taxa pe valoarea adăugată la energie și combustibil, despre care guvernul spune că va costa 16 miliarde de euro. Dar, într-un semn al încercărilor extremei-dreapte de a liniști alegătorii și piețele, Bardella a amânat luni seara o reducere a TVA-ului cu 7 miliarde de euro pentru bunurile menajere. RN mai spune că ar acorda companiilor franceze preferință în achiziții, o încălcare a regulilor UE de concurență.

Le Pen a căutat să liniștească afacerile. „Piețele financiare nu înțeleg cu adevărat proiectul RN”, a spus ea pentru Le Figaro duminică. „Au auzit doar caricatura proiectului nostru. Când citesc despre asta, îl consideră destul de rezonabil.”

Alianța de stânga NFP nu a făcut propuneri similare. Dar își prezintă planurile economice ca fiind mai responsabile din cauza creșterilor planificate de miliarde de euro pentru a plăti cheltuielile crescute. 

„Vom finanța acest program prin scufundarea în buzunarele celor care își pot permite cel mai mult”, a spus Olivier Faure, șeful Partidului Socialist.

Programul NFP include anularea reformelor de pensii ale lui Macron, creșterea salariilor din sectorul public și a prestațiilor sociale, în același timp creșterea salariului minim cu 14% și înghețarea prețului alimentelor și energiei de bază.

Ar reintroduce un impozit pe avere, ar anula multe reduceri fiscale pentru cei mai înstăriți și ar crește impozitul pe venit pentru cei cu cele mai mari venituri. 

Șefii corporațiilor se retrag la astfel de idei. „Programul economic al stângii este total inacceptabil și ar echivala cu ieșirea Franței din sistemul capitalist”, a spus un antreprenor de renume, îngrijorat de alegerea alegerilor. „Bardella poate părea liniștitor, dar extrema dreaptă reprezintă o amenințare la adresa democrației, nu numai a economiei.”

Alții sunt mai supărați. Matthieu Pigasse, un bancher de investiții la Centerview Partners, specializat în consultanță pentru datorii suverane, a declarat că economia franceză este „protejată de euro” și de UE însăși, chiar dacă RN-ul eurosceptic le critica pe ambele.

„Într-o ironie istorică, euro va imuniza [impactul economic] de stânga sau de extrema dreaptă”, a declarat el pentru revista L'Express.


 

Alte stiri din Externe

Ultima oră