Scoțianul Humza Yousaf spune că Marea Britanie nu prețuiește viețile palestinienilor ca pe cele israeliene

15 Oct 2023
Scoțianul Humza Yousaf spune că Marea Britanie nu prețuiește viețile palestinienilor ca pe cele israeliene

Comentariile au fost facute în timp ce socrii prim-ministrului scoțian sunt blocați în Gaza, scrie Politico.

Prim-ministrul scoțian Humza Yousaf – a cărui familie este blocată în Gaza – a acuzat vineri guvernul britanic că nu a apreciat viețile palestinienilor la fel de mult ca pe cele israeliene.

Într-o rundă de interviuri emoționante transmise înainte de conferința anuală a Partidului Național Scoțian (SNP) din acest weekend, liderul guvernului Scoției a vorbit despre suferința sa față de situația din Israel și Gaza și a vizat guvernul de la Westminster.

„Nu, nu”, a spus Yousaf pentru ITV News când a fost întrebat dacă crede că guvernul Regatului Unit apreciază viețile palestinienilor în același mod în care le prețuiește pe cele ale israelienilor. „Acesta este punctul exact, că viața unui palestinian este egală cu viața unui israelian”.

Yousaf a dezvăluit la începutul acestei săptămâni că soacra și socrul său au fost blocati în Gaza de la atacul surpriză al Hamas asupra Israelului weekend-ul trecut. Cuplul, care provine din Dundee, a călătorit în Gaza săptămâna trecută pentru a vedea o rudă bolnavă și o altă familie, inclusiv mai mulți copii.

Vorbind vineri cu Sky News, Yousaf a spus că premierul britanic Rishi Sunak nu l-a contactat încă în legătură cu situația familiei sale – și că este „furios și dezamăgit” că nu a primit niciun răspuns după ce i-a scris ministrului de externe James Cleverly, care se află în prezent în Israel.

O personalitate guvernamentală britanică familiarizată cu cazul a declarat că Cleverly a ridicat situația lui Yousaf cu guvernul israelian.

Cu toate acestea, Yousaf a spus că unii politicieni din Marea Britanie nu au fost în stare să arate un „sâmbure de simpatie pentru oamenii din Gaza”.

Vineri, secretarul britanic al Apărării, Grant Shapps, a apărat Israelul după ce armata țării a dat un ordin ca rezidenții din nordul Gazei – în număr de peste 1 milion – să evacueze înaintea unui atac la sol așteptat. ONU a avertizat că o astfel de mișcare ar putea avea consecințe umanitare devastatoare.

„Guvernul nostru din Marea Britanie ar trebui să-și folosească poziția de încredere ca aliat al guvernului Israelului pentru a cere încetarea pedepselor colective. Ar trebui să fie în prim-plan spunând că viața unui palestinian este aceeași cu viața unui israelian.” a spus Yousaf.

Întrebat de BBC despre socrii săi, un Yousaf înlăcrimat a spus că se simte „neputincios” în privința situației.

Yousaf a spus că i-a spus fiicei sale de patru ani că bunica ei va fi acasă de Halloween. Dar, în realitate, a spus el, nu este sigur că asa va fi.

Alte stiri din Externe

Ultima oră