Familia primului ministru scoțian Humza Yousaf este blocată în Gaza și „îngrozită”

12 Oct 2023
Familia primului ministru scoțian Humza Yousaf este blocată în Gaza și „îngrozită”

Socrii liderului scoțian au înregistrat un video în care își prezintă situația, scrie Politico.

 Socrii primului ministru scoțian Humza Yousaf sunt prinși în Gaza și se tem pentru viața lor pe fondul unui nou conflict cu Israelul, a spus soția sa.

Soacra și socrul liderului Partidului Național Scoțian au rămas prinși în Gaza după atacul surpriză al Hamas asupra Israelului de sâmbătă. Cuplul, care provine din Dundee, a călătorit în Gaza săptămâna trecută pentru a vedea o rudă bolnavă și o altă familie, inclusiv mai mulți nepoți.

Într- un interviu acordat BBC, soția lui Yousaf, Nadia El-Nakla, a spus că părinții ei au fost „prinși într-o situație de război”.

„Mama mea spune că există un bombardament continuu de pe uscat, pe mare și pe aer”, a spus ea, adăugând că familia ei a sperat să evadeze marți, dar a constatat că granița Rafah dintre Gaza și Egipt a fost bombardată și e inaccesibilă. Toate punctele de trecere a frontierei israeliene au fost închise.

„Sunt îngroziți, absolut îngroziți, de ceea ce urmează și de ceea ce se întâmplă în momentul în care vorbim”, a adăugat El-Nakla.

Într-un videoclip difuzat de BBC, părinții lui El-Nakla — Elizabeth El-Nakla și Maged El-Nakla — și-au detaliat situația.

„Nu avem electricitate. Nu avem apă. Mâncarea pe care o avem, care este puțină, nu va dura pentru că nu există electricitate și se va strica”, spune Elizabeth El-Nakla în videoclip, în timp ce este vizibil aproape de lacrimi.

„Am patru nepoți în această casă – un copil de două luni, un copil de patru ani și astăzi, doi gemeni de nouă ani – ziua lor de naștere”, a spus ea. „Cer lumii să-i ajute pe palestinieni”.

Yousaf – care urmează să vorbească la conferința anuală a partidului său în zilele următoare – l-a îndemnat pe secretarul de externe al Marii Britanii, James Cleverly, să ceară încetarea focului în Israel și Gaza, pe măsură ce conflictul continuă să escaladeze.

El a spus că Cleverly ar trebui să facă eforturi pentru ca civilor din Gaza să li se permită să plece prin granița Rafah, singurul punct de trecere a frontierei Gaza cu Egiptul.

Alte stiri din Externe

Ultima oră