Scoția: Părinții care refuză schimbarea de gen a copiilor riscă șapte ani de închisoare

11 Ian 2024
Scoția: Părinții care refuză schimbarea de gen a copiilor riscă șapte ani de închisoare

In Scoția părinții care refuză schimbarea de gen a copiilor riscă șapte ani de închisoare. Partidul Național Scoțian (SNP) a înaintat o propunere de lege care interzice „terapia de conversie” după ce legea sa de "identitate" a fost blocată de guvernul Marii Britanii, scrie The Telegraph

Părinții care refuză să permită copiilor lor să-și schimbe sexul ar risca până la șapte ani de închisoare, conform planurilor SNP de a interzice „terapia de conversie”.

Propunerile publicate marți susțin că acțiunile menite să „schimbe sau să suprime” identitatea de gen a unei alte persoane, provocându-i vătămări fizice sau psihologice, ar deveni ilegale în temeiul legii radicale.

Miniștrii SNP au recunoscut că așa-numitele practici de conversie au avut loc adesea într-un „cadru familial”, ridicând perspectiva că părinții ar putea fi incriminați dacă refuză să accepte declarația copilului lor că este transgender.

Impiedicarea unei persoane de a „se îmbrăca într-un mod care să reflecte orientarea sexuală sau identitatea de gen” a fost prezentată ca exemplu de acțiune care ar deveni ilegală, chiar dacă un părinte ar crede că acționează în interesul superior al copilului.

O consultare afirmă că, pe lângă noile sancțiuni penale, ar putea fi obținute ordine civile preventive împotriva părinților sau a liderilor religioși, chiar și acolo unde practicile de conversie nu au avut loc încă.

Aceste planuri sunt cea mai recentă măsură controversată propusă de SNP. Criticii susțin că propunerile ar avea un impact devastator asupra libertății de exprimare, a vieții private și a vieții de familie în Scoția.

Planurile de anul trecut ale lui Nicola Sturgeon de a permite copiilor de până la 16 ani să-și schimbe sexul au fost blocate de guvernul Marii Britanii.

Asociatiile au promis că vor lupta împotriva interdicției în instanțe.

„Avem serioase îngrijorări că aceste planuri vor criminaliza părinții iubitori, care ar putea risca ani de închisoare pur și simplu pentru că au refuzat să se înscrie în cultul ideologiei de gen”, a declarat Marion Calder, director la grupul de campanie For Women Scotland.

„De asemenea, vor oferi activiștilor și lucrătorilor sociali puteri fără precedent pentru a se amesteca în viața de familie, având în același timp un impact înfricoșător asupra terapeuților și consilierilor.

„Dacă SNP și Verzii insistă să facă acest lucru, este posibil să meargem în același mod ca în cazul legilor toxice privind identitatea și să le blocam în instanțe.”

Practici discreditate

Măsurile privind identitatea de gen includ, de asemenea, pași mult mai puțin controversați pentru a scoate în afara legii practicile discreditate care urmăresc să transforme homosexualii.

Furnizorii de servicii care vizează suprimarea sau schimbarea orientării sexuale sau a genului unei persoane ar fi vizați, scoaterea cuiva din Scoția pentru a accesa serviciile de „conversie” devenind ilegală.

O consultare a declarat că părinții sau liderii religioși nu vor fi incriminați pentru „exprimarea îngrijorărilor”, „sfatuirea unui copil împotriva intervențiilor medicale” sau dacă „nu sprijină activ” decizia copilului de a se îmbrăca ca membru de sex opus.

Totuși, a precizat că atunci când acțiunile devin „coercitive” sau „de control”, atunci legea se va aplica, chiar și în cazurile în care acestea sunt motivate de „dorința de a ajuta sau de a proteja persoana”.

Cei acuzați de terapie de conversie ar avea o apărare juridică dacă ar putea demonstra că acțiunile lor sunt „rezonabile”.

Cu toate acestea, acest lucru s-ar aplica numai într-un „număr foarte mic de circumstanțe”, cum ar fi pentru a preveni un copil „de a se implica într-un comportament ilegal sau periculos”.

Orice persoană care încalcă un ordin de restrictie civil, care ar putea fi obținut de asistenții sociali sau de grupurile de activiști în numele presupuselor victime, ar putea fi expusă la o pedeapsa de doi ani de închisoare.

Pedeapsa maximă pentru cei vinovați de o infracțiune ar fi șapte ani de închisoare, o amendă nelimitată sau ambele.

SNP a ales să continue legea, în ciuda prejudiciului cauzat partidului de controversata lege a auto-identității de gen a lui Nicola Sturgeon, care a fost blocată de guvernul Marii Britanii.

O interdicție planificată a terapiei de conversie în Anglia a fost anulată de Rishi Sunak pe fondul dezacordului intern cu privire la ceea ce ar fi acoperit.

Un purtător de cuvânt al Bisericii Catolice a declarat că are „îngrijorări serioase” cu privire la propunerile scoțiene, susținând că acestea „pot incrimina sfaturile sau opiniile date cu bună-credință”.

"Care for Scotland", o organizație caritabilă creștină, a avertizat că măsurile „ar putea duce la controlarea subiectivă a discursului despre sexualitate și gen, într-o serie de situații”.

Michael Veitch, responsabilul cu politicile grupului, a declarat: „În cele din urmă, părinții, profesorii, liderii bisericii, consilierii și alții ar putea fi prinși și incriminați pe nedrept”.

'Distructiv'

Cu toate acestea, Emma Roddick, ministrul egalității SNP, a spus că încercările de a schimba sau suprima identitatea de gen sau orientarea sexuală a unei persoane sunt încălcări „daunătoare și distructive” ale drepturilor omului.

„Răspunsurile de consultare pe care le primim ne vor ajuta să luăm în considerare în continuare acele măsuri pe care le putem lua pentru a opri daunele practicilor de conversie și pentru a-i proteja pe cei aflați în pericol, asigurându-ne în același timp că libertățile – inclusiv libertățile de exprimare, religie și credință – sunt protejate”, a spus ea

Maggie Chapman, purtătorul de cuvânt al Verzilor scoțieni pentru egalitate, a susținut legea planificată, pe care SNP a fost de acord să o implementeze ca parte a pactului său de coaliție cu partidul său.

„Practicile de conversie nu sunt terapie”, a spus ea. „Sunt abuzive și coercitive. Sunt o formă de violență care nu-și are locul într-o Scoție modernă sau progresistă.

„Nimănui nu ar trebui să i se spună că este ceva în neregulă cu ei sau să fie forțat să-i fie rușine de cine sunt, doar din cauza identității lor.”
 

Alte stiri din Externe

Ultima oră