Ambasadorul Republicii Moldova la București a fost convocat vineri la sediul Ministerului Afacerilor Externe, iar ministrul de Externe Bogdan Aurescu a avut o discuție telefonică directă cu omologul său de la Chișinău, Oleg Țulea, în urma unor afirmații „denigratoare la adresa României” făcute pe o rețea socială de prim-ministrul Republicii Moldova, Ion Chicu, informează un comunicat al MAE.
Declarațiile premierului Ion Chicu sunt „complet inacceptabile” și „denotă o profundă lipsă de respect la adresa României”, potrivit MAE de la București, care își exprimă „dezacordul puternic” față de conținutul acestora, scrie digi24.ro.
Comunicatul MAE
„Față de declarațiile denigratoare la adresa României postate în cursul zilei de astăzi, 22 mai 2020, pe o platformă de socializare, de către Prim-ministrul Republicii Moldova, domnul Ion Chicu, MAE român consideră că acestea sunt complet inacceptabile și își exprimă dezacordul puternic față de conținutul acestora.
Declarațiile Prim-ministrului Ion Chicu sunt cu atât mai inadecvate cu cât, în contextul actual al pandemiei de COVID-19, România a oferit, în mod dezinteresat, un sprijin substanțial Republicii Moldova, demonstrând solidaritate și fiind astfel alături, în mod concret, de cetățenii Republicii Moldova într-un moment foarte dificil.
MAE apreciază că aceste declarații denotă o profundă lipsă de respect la adresa României și a relației bilaterale privilegiate de Parteneriat Strategic pentru Integrarea Europeană a Republicii Moldova. MAE român evidențiază că implementarea reformelor asumate prin Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană nu reprezintă numai o obligație pentru Republica Moldova, ci și garanția prosperității pentru cetățenii săi. Bunăstarea cetățenilor Republicii Moldova nu poate fi asigurată prin declarații publice care denotă un limbaj rudimentar, ci numai prin eforturi în direcția construirii unui stat de drept solid și cu instituții democratice.
Așa cum a demonstrat inclusiv în această perioadă, România va fi și în viitor un pilon de sprijin pentru cetățenii Republicii Moldova.
Aceste aspecte au fost aduse, în această după-masă, la cunoștința ambasadorului Republicii Moldova la București, care a fost convocat din dispoziția ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu la sediul Ministerului Afacerilor Externe, de către secretarul de stat Dan Neculăescu. De asemenea, ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a avut o discuție telefonică pe aceeași temă cu omologul său de la Chișinău”.
Ce a scris premierul Ion Chicu
Premierul Ion Chicu a avut o reacție pe Facebook stârnită de un articol de presă în care se arăta ca europarlamentarul român Siegfried Mureșan a criticat guvernul de la Chișinău pentru că întârzie implementarea reformelor.
„Stau si mă uit eu la băiețașii ăștea români oploșiți prin structurile europene, care vin cu "patronajul" peste noi... Ratați, nimic în viață și în țară realizat, numai de "adus mingi" buni... Ce-ai făcut june în țara ta, că geme de cea mai mare corupție din Europa? Ai numai în județul Suceava jumate din numarul de bolnavi COVID19 integistrati in toată țara mea. Si medici, cam tot atîți. Județele moldovenești au 40% din decedați din total pe România. Și de 2 ori mai mulți decedați moldoveni în dreapta Prutului, decât în stânga, desi numarul populației este egal. Pentru noi este foarte importantă opinia cetățenilor noștri despre activitatea guvernului. Și doar critica moldovenilor pentru noi contează. Atacurile concertate ale unor personaje, cu pretenții de avocați ai Moldovei, pot să-i impresioneze doar pe patronii lor. Pe mine - deloc” - a scris premierul Ion Chicu pe Facebook.
Aceste declarații ale premierului moldovean au avut ecouri și pe scena politică din Republica Moldova. Președintele filialei Partidului Național Liberal (PNL) din R. Moldova, Adrian Dupu, i-a cerut premierului, Ion Chicu, să renunțe la cetățenia României, scrie agora.md.
Și fostul premier al Republicii Moldova Ion Sturza i s-a adresat actualului prim-ministru de la Chișinău: „Domnule Chicu, de ce mi-ați „șters” comentariul la mesajul dumneavoastră legat de eurodeputatul Mureșan? Eu nu am spus că este o tâmpenie care putea să se nască doar într-un creier puțin (cum să zic?) diferit! Eu am spus doar că nu-mi vine să cred că ați scris dumneavoastră această prostie imensă. Știu, așa gândiți: ranchiunos, răutăcios, frustrant. Păstrați-vă sentimentele acolo, acasă, sub masă. Înțeleg, nu vă pasă ce gândește lumea despre dumneavoastră. E ok. Dar nu uitați, încă sunteți prim-ministrul unei țări căreia astăzi ia-ți făcut un deserviciu imens!”.
Cine este Ion Chicu
Guvernul condus de Ion Chicu a venit la putere la Chișinău în noiembrie anul trecut, fiind învestit de Parlament grație voturilor socialiștilor și democraților. Partidul Democrat este fostul partid al controversatului Vladimir Plahotniuc, care, chiar dacă este vizat de un mandat de arestare, este considerat ca având o mare influență asupra politicii și economiei din Republica Moldova.
Ion Chicu este fost consilier al președintelui țării, Igor Dodon, care provine din rândurile socialiștilor și este văzut ca având orientare prorusă.
Nu este pentru prima dată când face declarații șocante și nediplomatice la adresa Uniunii Europene. Chiar cu o lună de a deveni premier, Chicu îi acuza pe diplomații europeni că ar fi urmărit tacit cum s-a produs furtul din sistemul bancar moldovean de acum câțiva ani și nu au luat atitudine.
În mod similar, Ion Chicu a postat atunci un mesaj scandalos, tot pe Facebook, distribuind o știre despre beneficiarii fraudei bancare: „Eu cred că un „Danke shoen” special trebuie să-l adresăm „comisarilor” europeni, care au scris și dictat „istoria de succes” după 2009, culminând cu jaful veacului. Anume un Fule, anume un Schuebel, și mulți altii, care se ofereau să facă poze cu „reformatorii” de aici, POARTĂ VINA PENTRU DEZASTRUL ÎN CARE A AJUNS Țara noastră! Unde-s toți acești funcționărași europeni? Își asumă vreo răspundere? Nu cred. Sper, noi moldovenii, să umblăm măcar la „mintea cea de pe urmă”, dacă în acei ani nu am fost cu cap să înțelegem lucruri evidente. Să nu călcăm iar pe greblă, cu alte cuvinte”, a scris Ion Chicu, ceea ce a determinat o reacție din partea ambasadorului UE la Chișinău, Peter Michalko.