Sancțiunile împotriva Rusiei „produc mai mult rău Europei decât Rusiei”, a spus ministrul ungar

23 Sep 2023
Sancțiunile împotriva Rusiei „produc mai mult rău Europei decât Rusiei”, a spus ministrul ungar

Nu sunt necesare noi sancțiuni împotriva Rusiei, deoarece „provoacă mai mult rău Europei decât Rusiei”, a declarat vineri ministrul de externe al Ungariei, Péter Szijjártó, într-un interviu acordat presei de stat ruse TASS, scrie CNN

Szijjártó a spus că vorbește dintr-un „punct de vedere pragmatic” adăugând că „noile pachete de sancțiuni nu sunt necesare”. 

Ministrul de externe a spus că livrările de cereale ucrainene către țările din Europa Centrală le vor distruge sectorul agricol. 

"Dacă cerealele ucrainene vor începe să se răspândească în țările Europei Centrale, cu siguranță vor distruge piețele agricole din Europa Centrală. Ca să nu mai vorbim de fermierii noștri, pe care evident trebuie să îi protejăm", a continuat Szijjártó, citat de TASS.

Polonia și Slovacia au impus, de asemenea, restricții asupra exporturilor de cereale ucrainene invocând aceleași motive, după ce Uniunea Europeană a decis să nu extindă interdicția de import în aceste țări plus în alte doua state membre UE, România și Bulgaria.

Potrivit lui Szijjártó, Ungaria este pregătită să asigure tranzitul gratuit al cerealelor ucrainene prin teritoriul său. El a mai menționat că, inițial, acordul pe linii de solidaritate presupunea permisiunea numai pentru tranzitul produselor agricole ucrainene. 

„După câte am înțeles, ei (Ucraina) ar prefera să distribuie cereale în Europa Centrală, dar acordul inițial privind liniile de solidaritate nu era despre asta”, a spus el, potrivit TASS, adăugând că acordul implică „permisiune de tranzit, și nu pentru comerțul bilateral”.

El a deplâns că discursul despre sancțiuni în Europa este întotdeauna „emoțional, politic și ideologic”

 "Din păcate, până acum nu a avut loc nicio evaluare și analiză profesională a sancțiunilor UE, - a spus șeful ministerului ungar citat de presa maghiara 24.hu

Dacă compar impactul sancțiunilor asupra Rusiei și Europei, văd că noi pierdem mai mult.

a spus Szijjártó, care speră, de asemenea, că cooperarea civilizată între Occident și Est va reveni într-o zi, deoarece acest lucru ar fi în interesul nostru tuturor.

Serviciul de știri rus a raportat ulterior că ministrul de externe ungar le-a mai spus că va vizita Moscova în perioada 11-13 octombrie, unde va discuta problemele energetice cu vicepremierul rus Aleksandr NovakÎntâlnirea va avea loc în cadrul Săptămânii Energiei din Rusia. Szijjártó a subliniat că securitatea energetică a Ungariei depinde de Rusia.

Aceasta va fi a cincea oară când ministrul maghiar de externe vizitează Moscova de când Rusia a invadat Ucraina în februarie 2022, scrie 24.hu

Alte stiri din Externe

Ultima oră