Rusia: Sonda Luna-25 a a fost lansată cu succes spre Lună, o premieră dupa 47 de ani

11 Aug 2023
Rusia: Sonda Luna-25 a a fost lansată cu succes spre Lună, o premieră dupa 47 de ani

Misiunea Luna-25, care urmează să aterizeze în zona lunară a Polului Sud, are scopul de a da un nou impuls sectorului spațial al Rusiei, care se luptă de ani de zile și se izolează din cauza conflictului din Ucraina, scrie Le Monde

Nava s-a ridicat, într-un val de fum și flăcări, sub un cer gri, la ora programată, vineri, 11 august. Era ora 2:10, ora Moscovei când racheta rusă Soyuz a decolat spre Lună, purtând cu ea sonda Luna-25, din cosmodromul Vostochny din Orientul Îndepărtat, potrivit imaginilor transmise în direct de către agenția spațială rusă, Roscosmos.

Lansarea acestei sonde de 800 de kilograme este prima misiune lunară pentru Moscova din 1976, când URSS a fost un pionier în cucerirea spațiului. 

Luna-25 ar trebui să ajungă pe orbita lunii în cinci zile. Acolo va petrece între trei și șapte zile, astfel încât să fie ales locul potrivit unde va ateriza în zona Polului Sud lunar. Potrivit unei surse din cadrul Roscosmos, contactată de Agence France-Presse (AFP), aterizarea pe Lună a sondei este programată în jurul datei de 21 august, în același timp cu un aparat indian care a fost lansat pe 14 iulie.

Un mare interes științific pentru Polul Sud lunar

Doar trei țări au aterizat cu succes pe Lună: Uniunea Sovietică, Statele Unite și China. India și Rusia își propun să fie primele care aterizează la Polul Sud al Lunii. O încercare anterioară, indiană, în 2019 s-a încheiat când landerul s-a prăbușit la suprafață.

„Pentru prima dată în istorie, aterizarea pe Lună va avea loc pe Polul Sud Lunar. Până acum, toată lumea a aterizat în zona ecuatorială ”, a declarat un înalt oficial al Roscosmos, Alexandre Blokhine, într-un interviu recent pentru ziarul oficial Rossiïskaïa Gazeta .

Sonda, care va trebui să rămână pe Lună timp de un an, va avea misiunea de a „prelua [probe] și de a analiza solul” , precum și de „a efectua cercetări științifice pe termen lung” , a spus agenția spațială.

Polul sud lunar prezintă un interes deosebit pentru oamenii de știință, care cred că craterele polare în umbră permanent ar putea reține apă. Apa înghețată în roci ar putea fi transformată de viitorii exploratori în aer și combustibil pentru rachete.

Această lansare este prima misiune a noului program lunar rusesc, care a început atunci când Roscosmos s-a retras din parteneriatele sale cu Occidentul. Moscova caută astfel, în conformitate cu orientarea sa diplomatică, să dezvolte cooperarea spațială cu China.

Ambițiile sunt mari: potrivit expertului rus în spațiu, Vitali Yegorov, aceasta este prima dată când Rusia post-sovietică încearcă să plaseze un dispozitiv pe un corp ceresc. „Cea mai mare întrebare va fi: poate ateriza?" , a explicat el pentru AFP, subliniind că această misiune este „de mare importanță” pentru Rusia.

Misiune „riscantă”

Președintele Vladimir Putin a promis că va continua programul spațial al Rusiei în ciuda sancțiunilor, citând exemplul trimiterii primului om în spațiu de către URSS în 1961, pe fondul escaladării tensiunilor Est-Vest.

„Suntem ghidați de ambiția strămoșilor noștri de a merge mai departe, în ciuda dificultăților și a încercărilor externe de a ne împiedica să facem acest lucru”, a spus Putin anul trecut, vorbind la Cosmodromul Vostochny.

Totuși, misiunea Luna-25 este riscantă , după cum a recunoscut șefului Roscosmos, Yuri Borissov. „Probabilitatea de succes a unor astfel de misiuni este estimată la aproximativ 70% ”, i-a spus el lui Vladimir Putin în timpul unei întâlniri din iunie.

Prima treaptă a lansatorului Soyuz trebuie să cadă spre satul Chakhtinski, din regiunea Khabarovsk, din Orientul Îndepărtat. Autoritățile au anunțat evacuarea locuitorilor săi de vineri dimineață.

Ultima misiune sovietică pe Lună din 1976, Luna-24, a adus mostre de sol înapoi pe Pământ. Sectorul spațial este o sursă de mare mândrie în Rusia, sovieticii lansând primul satelit, Sputnik; a trimis primul animal, un câine pe nume Laïka, pe orbita Pământului; primul om, Yuri Gagarin; apoi prima femeie, Valentina Tereshkova. URSS fusese însă învinsă de Statele Unite pentru trimiterea primului om pe Lună, odată cu zborul lui Neil Armstrong în iulie 1969.

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră