Rusia, China și Iranul încep exerciții militare comune în Golful Oman

15 Mar 2023
Rusia, China și Iranul încep exerciții militare comune în Golful Oman

Rusia, China și Iran au început manevre navale comune în Golful Oman, care vor dura până pe 19 martie, a anunțat miercuri Ministerul chinez al Apărării, citat de Le Monde.

Exercițiile se concentrează pe recunoașterea aeriană, operațiunile de salvare și procedurile implementate în urma celor două manevre comune care au avut loc în 2019 și 2022. Ele urmăresc „aprofundarea cooperării practice între marinele țărilor participante”, scrie ministerul în comunicatulsău de presă.

Iranul a creat legături strânse cu Rusia în diferite sectoare în ultimul an. În special, îi furnizează drone kamikaze Shahed-136, cu care forțele ruse bombardează instalațiile electrice ucrainene.

În ciuda dovezilor copleșitoare, Teheranul neagă că a livrat vreunul după începerea ofensivei în februarie 2022. Potrivit lui Saeed Iravani, reprezentantul iranian la ONU, citat pe 11 martie de agenția de presă Irib, Teheranul a încheiat cu Moscova un contract de cumpărare a aeronavelor de luptă Sukhoi Su-35.

În ceea ce privește China, mai mulți membri ai administrației americane au declarat public luna trecută că țara ia în considerare acordarea de ajutor militar Rusiei, lucru pe care China l-a negat.

Alte stiri din Externe

Ultima oră