Rusia a recrutat agenți pentru a deturna armele care traversează Polonia, scrie The Washington Post

19 Aug 2023
Rusia a recrutat agenți pentru a deturna armele care traversează Polonia, scrie The Washington Post

Serviciile ruse de informații au recrutat un număr de cetățeni ucraineni în încercarea de a perturba fluxul de arme occidentale care trec prin Polonia către Kiev, relatează The Washington PostCel puțin 16 persoane au fost reținute de autoritățile poloneze, inclusiv 12 refugiați ucraineni.

Ofertele de locuri de muncă au început să apară online la începutul acestui an.

Sarcinile erau ușoare – afișarea fluturașilor sau a agăța pancarte în spațiile publice – iar salariul era mic. Însă pentru o mână de refugiați din estul Ucrainei, promisiunea de bani rapizi a fost prea bună pentru a fi trecută cu vederea.

Respondenții și-au dat seama curând că există o probmlemă: locurile de muncă implicau distribuirea de propagandă pro-rusă în numele unui angajator anonim. Pentru cei dispuși să termine oricum sarcinile, munca a luat apoi o întorsătură mai de rău augur.

În câteva săptămâni, recruții au fost însărcinați să cerceteze porturile poloneze, să plaseze camere de-a lungul căilor ferate și să ascundă dispozitive de urmărire în mărfurile militare, potrivit anchetatorilor polonezi. Apoi, în martie, au venit noi comenzi uluitoare de deraiere a trenurilor care transportau arme către Ucraina.

Autoritățile poloneze cred acum că misteriosul angajator a fost agenția de informații militare a Rusiei, GRU, și că operațiunea dejucată a reprezentat cea mai gravă amenințare rusă pe teritoriul NATO de când Moscova și-a lansat anul trecut invadarea Ucrainei.

Obiectivul Rusiei a fost să perturbe transportul de arme prin Polonia, transport care reprezintă mai mult de 80% din echipamentul militar livrat Ucrainei, un flux masiv care a modificat cursul războiului și pe care Rusia părea neputincioasă să-l interzică, potrivit polonezilor și oficialilor de securitate occidentali

În schimb, cazul a devenit o altă lovitură pentru serviciile de spionaj ale Rusiei, ale căror evaluări nefondate conform cărora Kievul ar putea fi răsturnat cu ușurință au modelat planul dezastruos de invazie și ale căror rețele odinioară răspândite în toată Europa au fost dezrădăcinate de valuri de expulzări și arestări.

Complotul din Polonia a marcat o încercare de a inversa acest alunecare. Neputând sau nu dorind să se bazeze pe proprii săi agenți, Rusia a adunat o echipă de amatori, inclusiv prin utilizarea postărilor în limba rusă pe canalele Telegram din Polonia, care sunt frecventate de refugiați ucraineni, potrivit oficialilor polonezi, al căror cont a fost confirmat de omologii lor din serviciile de informații din SUA. .

Ministerul rus de Externe nu a răspuns unei solicitări de comentarii.

Dacă ar fi reușit, schema ar fi dat roade la mai multe niveluri - încetinind livrările de arme în timp ce a stârnit resentimente față de cei 1,5 milioane de ucraineni care au fugit în Polonia de la începutul războiului. Chiar și în eșec, dezavantajul a fost limitat pentru Moscova, în principal ucrainenii strămuțiți, mai degrabă decât agenții GRU, ajungând în închisoarea poloneză.

Înalți oficiali polonezi au spus că complotul a depășit un prag periculos. „Acesta este primul semn că rușii încearcă să organizeze sabotaj – chiar și atacuri teroriste – în Polonia”, a declarat Stanislaw Zaryn, care supraveghează serviciile de securitate ale țării, într-un interviu recent pentru The Washington Post.

Cazul are, de asemenea, sensibilități politice pentru Varșovia, unde oficialii nu au recunoscut public că 12 refugiați ucraineni se numără printre cei aflați în arest în încercarea de a evita reacția pe care Rusia și-a propus-o probabil. Printre alți arestați se numără un rus și trei cetățeni ai Belarusului.

În interviuri, oficialii au subliniat că, deși majoritatea suspecților ucraineni erau din provinciile estice în mod tradițional mai aliniate cu Moscova, ei par să fi fost motivați mai mult de bani decât de ideologie.

De atunci, anchetatorii au descoperit dovezi că Rusia plănuia alte operațiuni mortale. Recruții au fost însărcinați să comită atacuri incendiare și un asasinat, a declarat un anchetator direct implicat în cazul serviciului de securitate internă al Poloniei, ABW. Anchetatorul nu a discutat despre ținte.

„Această amenințare a fost eliminată, dar amenințarea mai largă rămâne”, a spus anchetatorul, care, ca și alții, a vorbit sub condiția anonimatului, invocând preocupări de securitate și sensibilitatea cazului. Serviciile de spionaj ale Rusiei rămân active în Polonia, a spus el, și „vor încerca să elimine greșelile pe care le-au făcut”.

Detaliile despre utilizarea de către Rusia a popularei aplicații Telegram pentru a recruta agenți și amploarea atacurilor pe care se presupune că GRU le urmărea nu au fost dezvăluite anterior.

Complotul din Polonia oglindește modelul de externalizare folosit de multă vreme de grupurile teroriste, inclusiv Statul Islamic, folosind metode online de recrutare de agenți și atacuri directe la distanță menite să semăneze panică în Occident. Reprezintă o abatere semnificativă pentru serviciile de spionaj ale Rusiei, inclusiv pentru GRU, ai cărui agenți au fost implicați direct în tentativa de otrăvire a unui dezertor rus în Anglia în 2018 și în explozii la depozitele de muniții din Bulgaria și Republica Cehă .

Acest articol se bazează pe interviuri cu peste o duzină de oficiali de securitate din Polonia, Ucraina și Statele Unite, precum și informații din documente, conturile suspecților de pe rețelele de socializare și interviuri cu rudele și asociații celor arestați.

Unul dintre acești suspecți, Maria Medvedeva, în vârstă de 19 ani, a fost reținută în timp ce călătorea mult în Polonia cu un iubit, Vladislav Posmityukha, care a fost și el acuzat de spionaj. Tatăl ei, Pavel Medvedev, a declarat într-un interviu recent pentru The Post că fotografiile pe care le-au postat pe rețelele de socializare l-au determinat să se întrebe cum își plătesc excursiile.

Fiica lui a explicat că Posmityukha avea conturi de criptomonede unde deținea „bani primiți din Rusia pentru unele acțiuni”, a spus Medvedev. „Ea a spus că el făcea ceva la un nivel înalt și că ei nu i-a spus despre asta.”

Operațiuni de externalizare

Complotul de deraiere a trenurilor din Polonia a fost pus în mișcare într-un moment în care Ucraina plănuia contraofensiva lansată în iunie, iar noi sisteme de arme puternice, inclusiv tancurile Leopard de fabricație germană, se îndreptau spre o bandă îngustă de autostrăzi și căi ferate poloneze care acționează ca o pâlnie pentru livrări.

Aceste transporturi au crescut brusc în volum, rază de acțiune și letalitate de la începutul războiului, fiind comparabile cu fluxul echipamentului militar american de peste Atlantic în al Doilea Război Mondial.

În ultimele 16 luni, Statele Unite și alte aproape 50 de țări au livrat Ucrainei peste 150.000 de tone de material - echivalent cu greutatea a 1.000 de avioane Boeing 747. Munițiile ușoare trimise la începutul războiului au făcut loc tancurilor, lansatoarelor de rachete HIMARS și sistemelor de rachete de croazieră Storm Shadow. Numai Statele Unite au angajat peste 43 de miliarde de dolari în ajutor militar, potrivit Pentagonului.

Marea majoritate a acestui material a trecut prin Polonia nu numai din cauza poziției sale strategice la granița de vest a Ucrainei, ci și din cauza poziției ostile a Varșoviei față de Moscova .

Incapacitatea Rusiei de a interzice acest flux constant de mărfuri letale, fie înainte de a intra în Ucraina, fie în timp ce traversează jumătatea de vest a țării, a derutat oficialii și experții militari.

„Este uimitor pentru mine că aici suntem la 18 luni [în război] și nu au reușit să distrugă un singur convoi sau tren”, a spus Ben Hodges, un general pensionar al armatei americane care a servit ca comandant al forțelor armatei americane în Europa. „Nici o țintă în mișcare nu a fost lovită.”

Eșecul reflectă deficiențele grave ale armatei Rusiei, inclusiv o incapacitate surprinzătoare de a urmări sau de a lovi țintele în mișcare, precum și o reticență percepută a Moscovei de a risca lovituri în vestul Ucrainei care ar putea ajunge în Polonia și ar putea aprinde un răspuns din partea NATO.

Lupta Rusiei de a opri fluxul de arme este, de asemenea, parte a consecințelor planului său de război defectuos.

Convinsă că Kievul va cădea în câteva zile, Rusia nu a făcut nicio încercare concertată de a distruge extinsa apărare antiaeriană a Ucrainei. În consecință, Rusia nu a mai putut trimite avioane de luptă sau alte avioane pe întinderi vaste ale țării pe care le traversează transporturile de arme.

„De la începutul conflictului, mai multe linii de efort rusești nu au reușit să perturbe livrările de ajutoare militare occidentale către Ucraina”, se arată într-un diapozitiv secret difuzat printre comandanții militari americani în februarie. Drept urmare, se spune în document, Statele Unite și aliații săi au reușit să exploateze „un mediu în mare parte permisiv pentru livrările continue de ajutoare letale”.

Având în vedere aceste constrângeri, agențiile de spionaj americane au avertizat în februarie că Rusia ar putea căuta modalități de a „sabota [siturile] logistice de pe teritoriul NATO”, adică în moduri care ar fi dificil de atribuit Rusiei, potrivit documentului, printre cele incluse într-o grămadă de rapoarte secrete de informații obținute de The Post.

Externalizarea operațiunilor către cetățeni ucraineni și belarusi a fost o modalitate de a realiza acest lucru.

Postările folosite pentru a atrage potențialii recruți au fost împrăștiate printre oferte de locuri de muncă, sfaturi pentru locuințe și escrocherii pe internet care inundă canalele Telegram frecventate de grupurile de refugiați din Polonia, au spus oficialii.

Ei au promis plăți care variază de la câțiva dolari pentru pictarea unui mesaj asemănător unui graffiti până la 12 dolari pentru agățarea unui poster, a spus anchetatorul ABW. Au existat fluturași și bannere pe care scria „POLONIA ≠ UCRAINA”, „NATO GO HOME” și „NU FI BIDEN”, conform informațiilor furnizate de ABW.

Distribuirea unor astfel de materiale a servit la două scopuri, au spus oficialii: promovarea sentimentului anti-Ucraina în Polonia, dar și testarea dorinței recruților de a îndeplini misiuni împotriva guvernului care îi găzduiește.

Cei care au trimis fotografii care arată că au făcut ceea ce li s-a cerut li s-au dat sarcini mai periculoase. Unii au fost instruiți să cumpere telefoane mobile și camere foto care să fie transmise prin picături moarte altor recruți care au început să traverseze Polonia pentru a depune rapoarte și fotografii din șantiere feroviare, aerodromuri și porturi maritime.

Rusia părea să vizeze recruți ale căror vârste și medii erau mai puțin probabil să atragă atenția serviciilor de securitate, au spus oficialii. Majoritatea aveau 20 de ani, iar una avea doar 16 ani. Până în februarie, a început să apară o formă organizatorică.

„Operațiunea sa bazat pe o structură clasică de celule”, conform informațiilor furnizate de ABW, cu celule concentrate pe funcții, inclusiv supraveghere, achiziții, logistică și operațiuni.

„Fiecare celulă avea un lider, o persoană de încredere a serviciilor de informații rusești”, potrivit ABW. Cei de la nivelurile inferioare erau ținuți în întuneric și „nu se cunoșteau decât dacă era necesar”.

Pe măsură ce misiunile au escaladat, chiar și membrii juniori ai rețelei au început să-și dea seama că probabil că fac licitația Moscovei, au spus oficialii. Unii și-au raționalizat implicarea ca fiind relativ inofensivă sau necesară financiar, potrivit oficialilor. Odată ajunse la statul de plată al Rusiei, s-ar putea să se fi temut și că era prea târziu să se retragă.

Camere în tufișuri

Rusia a amenințat cu transporturi de arme de la începutul războiului. La câteva zile după invazie, adjunctul ministrului rus de externe Serghei Ryabkov a avertizat că „pomparea armelor în Ucraina” nu a fost „doar o mișcare periculoasă, ci o acțiune care transformă aceste convoai respective în ținte legitime”.

Recruții au fost plătiți în criptomonede și transferuri bancare din conturi bancare care nu pot fi urmărite, au spus oficialii. Într-o măsură de zel organizațional, sponsorii ascunși ai acestei lucrări și-au publicat ratele de plată fragmentare pe foi de calcul. În vârful scarei se aflau misiunile de deraiere, incendiere și asasinare, deși chiar și acestea erau listate la doar câteva sute de dolari, potrivit oficialilor ABW.

Statele Unite au luat măsuri semnificative pentru a descuraja atacurile, desfășurând sute de trupe din Divizia 10 Munte și baterii antirachete Patriot pe aeroportul Rzeszow-Jasionka, la aproximativ 65 de mile de granița cu Ucraina. Pista de aterizare, cândva liniștită, a servit nu numai ca centru principal pentru livrările de arme, ci și ca stație de trecere pentru liderii mondiali, inclusiv președintele ucrainean Volodymyr Zelensky, care a folosit aeroportul pentru aproape fiecare călătorie în străinătate de la începutul războiului, și președintele Biden , care a aterizat acolo pe Air Force One în februarie, în drum spre Kiev.

Regiunea este plină de securitate clandestină. Polonia a desfășurat sute de agenți pentru a proteja legăturile de tranzit și punctele de trecere a frontierei, care sunt, de asemenea, monitorizate de drone occidentale, avioane spion și sateliți, au spus oficialii.

Și totuși, cercul rusesc de sabotaj a rămas nedetectat până când un trecător a observat o lentilă de cameră ieșind din copaci și arbuști de-a lungul unei porțiuni importante de cale și a raportat autorităților descoperirea, au spus oficialii. Dispozitivul, o cameră video disponibilă la raft, care folosea energie solară, transmitea imagini cu transmiterea mărfurilor către un depozit online care putea fi accesat de la distanță cu parola corectă.

Folosind date de la cameră, înregistrările telefoanelor mobile și turnurile de telefoane mobile din apropiere, anchetatorii au reușit să stabilească nu numai când a fost instalat dispozitivul, ci și cine se afla în apropiere în acel moment.

Căutând în alte secțiuni de calea ferată, s-au găsit camere suplimentare în locații: una pe trunchiul unui plop lângă un pod unde trenurile trebuie să reducă viteza, alta în ramuri cu vedere la marginile feroviare, unde vagoanele de marfă sunt manevrate.

În câteva zile, autoritățile au reținut un suspect care „ne-a oferit informații despre alți membri ai grupului”, inclusiv superiorul său, a spus anchetatorul. Supravegherea, interceptările și alți pași au condus la membri și celule suplimentare.

Oficialii polonezi au spus că planul lor inițial era să monitorizeze rețeaua pentru a afla mai multe despre intențiile și lanțul de comandă. Dar oficialii au spus că au fost forțați să renunțe la această idee după ce au interceptat mesaje care indicau că un complot de deraiare a transporturilor de arme este deja în desfășurare.

Anchetatorii au găsit instrucțiuni detaliate care au fost trimise uneia dintre celulele rețelei pentru amplasarea dispozitivelor de deraiere pe locații de cale unde trenurile care se mișcă chiar și la viteze modeste ar putea fi trimise să cadă de pe șine, au spus oficialii. Oficialii au cerut ca natura dispozitivelor să nu fie dezvăluită.

Anchetatorul ABW a spus că cel puțin doi recruți s-au înscris pentru a efectua atacul și că au fost stabilite locația și ora. El a recunoscut că autoritățile nu au găsit dispozitivele în căutări pe mai multe site-uri și a spus că rămâne neclar dacă agenții le-au obținut și le-au ascuns în altă parte.

Improvizație și disperare

Autoritățile poloneze au spus că există încă lacune semnificative în înțelegerea rețelei, inclusiv identitățile agenților ruși care o dirijează și întreaga amploare a comunicațiilor lor criptate cu liderii de celule din Polonia.

Puținele documente care au apărut public fac aluzie la unele dintre aceste puncte nevăzute de investigație. Un cablu diplomatic trimis de Polonia Ambasadei Belarusiei care raportează arestările cetățenilor din Belarus susține că aceștia făceau parte dintr-o celulă condusă de o persoană cunoscută sub numele de „Andriy”, a cărei identitate nu era cunoscută la acea vreme.

Înregistrările judecătorești ale cazului sunt secrete, iar numele celor arestați nu au fost făcute publice. Oficialii polonezi au refuzat să spună unde sunt deținuți sau cine îi reprezintă în procedurile cu ușile închise. Oficialii ucraineni, inclusiv ambasadorul țării la Varșovia, au refuzat de asemenea să răspundă la întrebări despre caz.

Au apărut unele informații despre trei suspecți din Belarus ale căror nume au fost publicate în rapoartele presei de stat care le-au proclamat nevinovăția și au criticat Polonia pentru arestările lor.

Cuplul din Belarus arestat se potrivește cu ceea ce autoritățile poloneze au descris ca fiind profilul preferat pentru recruții GRU: tânăr, capabil să călătorească prin Polonia fără bănuieli și dornic să facă bani.

Medvedeva, unul dintre suspecți, s-a mutat în Polonia anul trecut pentru a studia jurnalismul la Varșovia, a spus tatăl ei. Istoria ei pe rețelele sociale – plină de selfie-uri la sală, Starbucks și excursii la cumpărături – nu trădează nicio simpatie față de Moscova sau guvernul din Minsk. Ea apare în videoclipuri care participă la demonstrațiile antiguvernamentale din Belarus în 2020. O postare din martie 2022 arată o vază cu lalele în culorile ucrainene de albastru și galben, cu un emoji cu inimă frântă.

Medvedev a spus că susține mutarea fiicei sale la Varșovia, dar a îndemnat-o să-și pună capăt relației cu Posmityukha, un belarus despre care Medvedev a spus că este cu 10 ani mai în vârstă. Relația lor pare să fi început cu cel puțin trei ani în urmă la Minsk, potrivit postărilor pe rețelele de socializare.

Încercările de a ajunge la rude sau la un avocat pentru Posmityukha au fost fără succes. Vorbind la Belteleradio controlat de stat din Belarus la începutul acestui an, tatăl lui Posmityukha, Oleksander, a numit acuzațiile împotriva fiului său „prostii nebunești”.

„Da, are propria sa viziune asupra a ceea ce se întâmplă în lume, dar nu s-a văzut că are o asemenea dorință de a se angaja în activități ilegale”, a spus tatăl.

Medvedev a spus că a acoperit școlarizarea și cheltuielile de trai ale fiicei sale la Varșovia, dar că fotografiile pe care cuplul le-a postat online sugerau alte surse de numerar. Când a fost presat pentru detalii despre finanțele lor, Medvedev a spus că fiica lui i-a spus că Posmityukha „i-a cerut să deschidă un cont de criptomonede și un cont bancar pe numele ei, dar nu i-a permis să-l folosească”.

În schimb, a spus Medvedev, Posmityukha controla conturile cu parole pe care nu le împărtășea. De asemenea, a călătorit frecvent, a spus Medvedev, oprindu-se să stea cu Medvedeva la căminul ei din Varșovia, între călătoriile în Belarus și Rusia.

„Ea a spus că a lucrat pentru o companie rusă”, a spus el. „A călătorit tot timpul, peste tot.”

Primul indiciu al necazului a venit pe 5 martie a acestui an, a spus Medvedev, când fiica lui nu a sunat acasă, așa cum era de așteptat, pentru a-și ura bunicii la mulți ani. Apelurile pentru a o verifica, a spus el, nu au trecut. O săptămână mai târziu, a spus el, familia a primit un apel de la Ministerul de Externe polonez care îi informa că Medvedeva a fost reținută sub acuzația de spionaj.

Cei doi au fost arestați în timpul unei călătorii care a luat prefața unei vizite romantice la malul mării, potrivit oficialilor polonezi, dar ar fi avut scopul de a observa portul Gdynia exact când a sosit un transport mare de arme.

Aceștia sunt acuzați că „au efectuat observații pentru a culege informații cu privire la infrastructura critică”, inclusiv la aeroport și gara din Rzeszow și în porturile maritime Gdansk și Gdynia, potrivit cablurilor diplomatice trimise de Polonia în Belarus și difuzate de televiziunea din Belarus. Pliante pro-ruse au fost găsite în bagajele lor, a spus tatăl lui Medvedeva.

După ce arestările au fost anunțate pe 16 martie, presa de stat din Belarus a difuzat videoclipuri cu interviuri cu membrii familiei care au insistat că deținuții sunt nevinovați.

Medvedev a spus că fiica sa este reținută într-un loc de detenție din Lublin și că a fost reținută pentru perioade lungi de izolare. A fost vizitată de avocatul ei și de mama ei, a spus Medvedev. El a spus că nu știe numele avocatului. Mama, care este divorțată de Medvedev, nu a răspuns solicitărilor de comentarii.

„Situația este, după părerea mea, foarte nebună”, a spus Medvedev, adăugând că fiica sa a avut crize emoționale la locul de detenție. Legea poloneză permite suspecților din cazurile de securitate națională să fie reținuți luni de zile fără proces. Avocații angajați de familie au participat la audieri și au raportat că Medvedeva „s-a întâmplat să fie în locul nepotrivit la momentul nepotrivit”, a spus Medvedev.

„Nu a făcut nimic”, a spus el. „Ea este doar un martor, așa că o păstrează.”

Oficialii polonezi au contestat acest lucru. Medvedeva „era conștientă de adevărata natură” a misiunilor pe care le-a îndeplinit cu Posmityukha, potrivit ABW. „Nu i s-a părut deranjant”, a spus agenția și „a beneficiat [de] banii” pe care i-a trimis Rusia.

Este posibil ca activitatea celulelor din Polonia să fi ajutat încercările Rusiei de a lovi depozitele de arme și alte locuri de depozitare din Ucraina - ținte statice pe care Rusia le atinge cu mai mult succes, mai ales mai aproape de frontul de est al războiului. Oficialii ucraineni au spus că au fost găsite dispozitive de urmărire în stocurile de arme vizate de atacurile rusești de mai multe ori în ultimul an.

Ucraina s-a confruntat, de asemenea, cu propria sa luptă pentru a elimina rețelele de informatori ruși, făcând sute de arestări. Printre cei reținuți s-a numărat și un lucrător feroviar din estul regiunii Dnipropetrovsk, care a fost arestat în februarie și acuzat că a trimis coordonatele stațiilor unde au fost descărcate transporturi de arme.

Armata ucraineană a căutat să-și minimizeze vulnerabilitatea la atacurile rusești, folosind momeli, inclusiv machete ale lansatoarelor de rachete HIMARS furnizate de Statele Unite și descompunând transporturile în pachete mai mici, dispersate rapid pe front.

Oficialii polonezi implicați în anchetă au descris cazul ca fiind diferit de oricare altul pe care l-au întâlnit, reflectând nivelurile de improvizație și disperare din partea serviciilor de spionaj rusești care se confruntă cu presiuni fără precedent.

După invazie, Polonia a expulzat fiecare ofițer cunoscut din agențiile ruse de spionaj SVR, FSB sau GRU - 45 în total, au spus oficialii. Ambasada Rusiei din Varșovia seamănă acum cu un oraș fantomă. Înăuntru nu se vede nicio lumină și nimeni nu a trecut prin porțile din față păzite de poliția poloneză.

Un înalt oficial polonez de informații a declarat că Rusia a încercat să salveze fragmente din rețeaua sa de spionaj, bazându-se pe agenții acoperiți care nu au sediul în ambasadă. „Își folosesc ilegalii, cei care dorm”, a spus oficialul, adăugând că sunt angajați cu prudență de Kremlin, deoarece sunt puțini la număr și nu au protecția legală oferită diplomaților.

Moscova continuă să înroleze amatori pe care îi consideră mai folositori, au spus oficialii, iar ancheta asupra rețelei de sabotaj a condus ABW la alți suspecți. Printre aceștia se numără și un jucător de hochei rus în vârstă de 20 de ani pentru o echipă din Polonia, care a fost reținut în iunie după ce a fost prins supraveghend punctele de trecere a frontierei cu Ucraina.

Alte stiri din Externe

Ultima oră