Rusia a încetat să livreze petrol Poloniei prin conducta Drujba

25 Feb 2023
Rusia a încetat să livreze petrol Poloniei prin conducta Drujba

Gigantul petrolier polonez Orlen a anunțat sâmbătă că partea rusă a încetat să-i livreze petrol prin conducta Drujba, în cadrul ultimului contract în vigoare, care a acoperit aproximativ 10% din nevoile Orlen, scrie Le Figaro

„Livrările prin conducta Drujba către Polonia au fost oprite de partea rusă”, a declarat grupul polonez într-un comunicat transmis AFP. 

Sentința vine la o zi după ce Uniunea Europeană a aprobat un nou set de sancțiuni care vizează lovirea economiei Rusiei și a companiilor iraniene acuzate că sprijină invazia sa în Ucraina, începută cu doar un an în urmă.

Orlen a asigurat că această oprire nu va avea niciun impact asupra aprovizionării clienților polonezi și că „toate livrările pot fi asigurate (de acum înainte) pe ruta maritimă”. 

De câțiva ani, Polonia și-a diversificat foarte mult sursele de aprovizionare cu gaze și petrol.

În urmă cu două săptămâni, un viceministru al Activelor Statului, Maciej Malecki, a recunoscut că contractul în vigoare cu grupul rus Tatneft și care expiră la sfârșitul anului 2024 acoperea „aproximativ 10% din nevoile Orlen”, adică 200.000 de tone de petrol pe lună. Domnul Malecki a asigurat apoi că contractul cu Tatneft este „singurul” încă în vigoare.

Alte stiri din Externe

Ultima oră