Zelensky: „Sancțiunile UE sunt bune, acum avem nevoie de măsuri împotriva lui Rosatom și a băncilor”

25 Feb 2023
Zelensky: „Sancțiunile UE sunt bune, acum avem nevoie de măsuri împotriva lui Rosatom și a băncilor”

Uniunea Europeană a aprobat vineri seara un al zecelea pachet de sancțiuni care vizează lovirea economiei Rusiei, scrie Le Monde. Zelensky cere acum alte sanctiuni asupra băncilor și a industriei nucleare.

Sancțiunile vizează 121 de persoane și entități, inclusiv 96 de entități rusești suplimentare (companii sau agenții de stat), precum și trei bănci rusești și șapte entități iraniene - toți producători de drone explozive folosite de Moscova pentru a lovi infrastructura ucraineană sau clădirile de apartamente UE într-un comunicat de presă

Odată cu acest al zecelea val de sancțiuni europene luate timp de un an, interdicția de a exporta bunuri industriale din UE în Rusia este extinsă și la bunuri cu dublă utilizare precum electronice, vehicule specializate, piese mecanice, piese de schimb pentru motoare de camioane și avioane, antene, macarale, drone, materiale rare, circuite electronice și camere termice. Comerțul cu aceste mărfuri valorează mai mult de 11 miliarde de euro, potrivit oficialilor europeni.

Sancțiunile împotriva propagandei rusești sunt, de asemenea, înăsprite, inclusiv măsuri de suspendare a licențelor birourilor arabe ale Russia Today (RT) și Sputnik, instituții media controlate de stat deja interzise în Europa.

Noul pachet de sancțiuni obligă, de asemenea, statele membre UE să detalieze mai bine bunurile confiscate de la rușii bogați care sprijină Kremlinul și care fac obiectul sancțiunilor, precum și activele înghețate ale băncii centrale ruse.

Acest al zecelea set de sancțiuni adoptat de UE de la începutul invaziei Ucrainei de către Rusia vin în urma măsurilor anunțate vineri de Statele Unite și Marea Britanie, precedate de un avertisment sever din partea G7 către țările care asistă Rusia în acest război.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a salutat, la rândul ei, într-un tweet că toate măsurile decise succesiv de UE constituie „cele mai grele sancțiuni din toate timpurile, epuizând războiul arsenalului Rusiei și mușcând adânc în economia acesteia”

 „De asemenea, creștem presiunea asupra celor care încearcă să eludeze sancțiunile noastre”, a spus ea.

Zelensky: „Sancțiunile UE sunt bune, acum avem nevoie de măsuri împotriva lui Rosatom și a băncilor”

"Al zecelea pachet de sancțiuni UE vizează industria militară rusă, propaganda și sistemul financiar. Presiunea asupra agresorului rus trebuie să crească: ne așteptăm la pași decisivi împotriva Rosatom și a industriei nucleare rusești , la mai multă presiune asupra armatei și băncilor" a spus pe Twitter, președintele ucrainean, Volodymyr Zelensky despre adoptarea noilor sancțiuni UE.

Alte stiri din Externe

Ultima oră