România exportă gaz în Moldova pentru prima dată

06 Dec 2022
România exportă gaz în Moldova pentru prima dată

România a început să livreze gaze către Moldova, o țară mică afectată de o gravă criză energetică din cauza consecințelor războiului din Ucraina, potrivit operatorului național român Transgaz.

„Sâmbătă a început transportul gazelor”, au spus oficialii companiei, citați de agenția Agerpres.

Contactată luni de AFP, Transgaz nu a răspuns imediat.

Bucureștiul furnizează pentru prima dată gaz Moldovei prin gazoductul care leagă orașul Iași (est) de Ungheni, de cealaltă parte a graniței.

Inaugurată în 2014 cu sprijinul financiar al UE, această legătură de 43 km are o capacitate teoretică de 1,5 miliarde de metri cubi pe an, suficientă pentru a acoperi nevoile Moldovei.

Conducta nu a fost niciodată folosită de Moldova, care a finalizat abia în 2019 interconectarea de 120 km cu capitala sa, Chișinău. Stațiile de compresoare au fost puse în funcțiune în 2021.

Până la declanșarea conflictului din Ucraina, financiar a fost mai avantajos pentru Moldova să-și achiziționeze gazele din Rusia unde prețurile erau mult mai mici decât cele practicate pe piața europeană.

Însă, în ultimele luni, Moldova a suferit o reducere drastică a livrărilor de la gigantul Gazprom, de care era dependentă aproape 100%, ceea ce a aruncat țara într-o criză energetică.

Gazoductul românesc părea a fi singura scăpare din „șantajul energetic” denunțat de autoritățile moldovenești pro-europene. Gazprom justifică scăderea volumelor furnizate din cauza facturilor neplătite și spune că se teme că gazul care tranzitează Ucraina va fi interceptat înainte de a ajunge în Moldova, ceea ce Chișinăul și Kievul neagă.

Moldova va folosi acum doar gazul livrat de România, lăsând toți cei 5,7 milioane m3 de gaz rusesc pe care îi primește zilnic în regiunea separatistă pro-rusă a Transnistriei, a declarat viceprim-ministrul Andrei Spinu pe rețeaua de socializare Telegram.

Aceasta din urmă trebuie să-l furnizeze în schimbul energiei electrice low-cost produsă pe teritoriul său.

Având singura centrală termoelectrică din țară, Transnistria și-a redus livrările de energie către Chișinău de la 70% la 27% din producție în octombrie din cauza lipsei de gaz.

Prin acest acord, Moldova, victimă a întreruperilor masive de curent în urma atacurilor ruse asupra site-urilor energetice din Ucraina, speră să reducă riscul de penurie.

Alte stiri din Externe

Ultima oră